نقطه ضعف تیم ملی را همه حریفان ما متوجه شدهاند / ما تلاش ذاتی را مانند ژاپنیها بلد نیستیم / متاسفانه عطایی درگیر فضای مجازی شده
کارشناس والیبال کشورمان گفت: یکی از ضعفهای تیم ملی در این دوره از مسابقات نرساندن توپ به دست پاسور بود و این نقطه ضعف تیم ملی را همه حریفان ما متوجه شدهاند.
سرویس ورزش مشرق _ هفته دوم لیگ ملتهای والیبال با سه شکست و یک پیروزی برای تیم ملی والیبال ایران به پایان رسید. شاگردان عطایی که در دو هفته لیگ ملتها تنها 2 برد به دست آورده اند، اکنون در جایگاه یازدهم قرار دارند و برای صعود از مرحله گروهی کار دشواری در هفته سوم خواهند داشت. همچنین تیم ملی ایران با شکست در بازیهای اخیر به جایگاه دوازدهم رنکینگ دنیا رسید. این دقیقا همان رتبه ایران قبل از شروع کار بهروز عطایی به عنوان سرمربی تیم ملی والیبال میباشد.
جمشید حمیدی، کارشناس والیبال کشورمان در گفتگو با مشرق عنوان کرد: تیم ملی والیبال ایران با بضاعتی که داشته است و با توجه به اینکه دو سه تن از بازیکنان جوان مانند علی اصغر مجرد و میثم صالحی و حتی آقای جواد کریمی در اوج خود قرار ندارند، وارد این رقابتها شده است. ما باید بدانیم که این تیم موجودیت تیم ملی والیبال ایران است. متاسفانه خود فدراسیون والیبال و بخشی از اعضای کادرفنی سعی کردند که بیش از حد تیم را بزرگ کنند و دیگر نمیتوانستند جلوی این را بگیرند که در واقعیت والیبال ما در بین تیمهای تراز اول دنیا نیست. در یکی دو هفته اخیر هم آقای عطایی این موضوع را عنوان کردند و تیم ما بهتر از این نمیتوانست باشد.
وی افزود: ما در پستهای کلیدی مانند پستهای 2 و 4 بازیکن تمام عیار نداریم. ما در این پستها بازیکن کلیدی مانند میلاد عبادیپور نیاز داریم. میلاد عبادیپور با وجود اینکه در حمله خیلی موفق نبود ولی میدانیم که چقدر در دریافتهای اول به تیم کمک میکرد و سرویس خوبی میزد. او از معدود بازیکنان تیم ملی بود که میتوانست به خوبی پایپ و حملات ترکیبی اجرا کند. یکی از ضعفهای تیم ملی در این دوره از مسابقات نرساندن توپ به دست پاسور بود. در این چند دیدار هرگاه توپ به خوبی به دست پاسور رسیده است، با استفاده از موسوی و ولیزاده کارهای سرعتی به خوبی استفاده شده است و این نقطه ضعف تیم ملی را همه حریفان ما متوجه شدهاند. تیم ملی آمریکا و هلند تمام سرویسهای خود را به دست قدرتیها تیم ملی میزدند و امتیاز سرویس میگرفتند. حالا ما با این ضعفهایی که داریم انتظار داریم که در یک اردوی سه ماهه این ضعفها برطرف شوند، در حالی که امکان پذیر نیست.
حمیدی ادامه داد: ما باید با آموزش صحیح تکنیکهای والیبال، به خصوص سرویس زدن در جوانی و نوجوانی از خطاها تیم کم کنیم. در والیبال مدرن امروز بازیکنان بر اساس شرایط فیزیکی خود در نوجوانی آموزش میبینند ولی ما این آموزشها را در تیمهای پایه خود نمیبینیم. بیشتر بازیکنان حال حاضر تیم ملی، بازیکنانی بودند که زیر نظر آقای عطایی و وکیلی در مسابقات نوجوانان و جوانان حضور داشتند و قهرمان هم شدند. همان سال که ما قهرمان جهان شدیم، تیم ملی ایتالیا با یک مربی خانم نایب قهرمان شد و همان بازیکنان جوان ایتالیا که نایب قهرمان شدند، در رده بزرگسال مقام قهرمانی جهان را به دست میآورند. در آن زمان آقای ولاسکو روی جوانان ایتالیا نظارت داشت، ولی روی جوانان ما نظارتی نمیشود.
وی افزود: امیرحسین اسفندیار با دو متر هفت سانتی متر یکی از نوادر دنیا در این پست است، ولی این بازیکن خیلی راحت در دریافت دچار مشکل میشود. امیرحسین با آن قدرت بدنی و پاهای بلند چگونه نمیتواند یک دریافت مطمئن داشته باشد. این موضوع خبر از ضعف در آموزش پایه ما میدهد. والیبال یک ورزش دیر محصول است و نمیتوان در چند ماه به نتیجه مطلوب رسید. ژاپنیها فراتر استانداردهای دنیا، دو سال زودتر از المپیک شروع کرده و برنامهای 6 ساله تدوین کردند. حاصل این برنامه 6 ساله موفقیتهای امروز تیم ملی ژاپن است. آنها ابتدا مربیان ایتالیا را به لیگ خود اضافه کردند و سپس آقای فیلیپ بلان را به عنوان دستیار به کادر فنی تیم ملی خود آوردند و پس از چندین سال او را سرمربی کردند. حالا بعد از المپیک مونیخ که ژاپنیها قهرمان شدند ما شاهد بهترین تیم تاریخ ژاپن هستیم.
مفسر والیبال ایران در پاسخ به این سوال که ایران هم برنامه بلند مدتی برای نتیجه گیری در والیبال دارد، گفت: این روزها وقتی برخی از کارشناسان در این مورد اظهار نظر میکنند مورد هجمه قرار میگیرند. آقای ولاسکو بهترین حرف را درباره ایران زد. ایشان گفتند که ایران بهترین استعدادها را در والیبال دارد. سالهای پیش زمانی که آقای یزدانی خرم بود، ما انتقاد میکردیم. زمانی که آقای جباری بود، باز هم ما انتقاد میکردیم. جوانان ایران سرشار از استعداد هستند ولی ما تلاش ذاتی را مانند ژاپنیها بلد نیستیم. ما باید همیشه تحریک شویم و به سمت موفقیت هول داده شویم. در حال حاضر هم اگر ما به این شیوه بخواهیم ادامه دهیم، دچار مشکل میشویم.
جمشیدی اضافه کرد: ما باید بازیکنان را از پایه بسازیم. تیم ملی پایه ایران با بازیکنان مانند پوریا حسینخانزاده و امیرمحمد گلزاده مقام سومی دنیا را به دست آورد. مربیانی که این بازیکنان را انتخاب کردند، هنوز کارشان تمام نشده برکنار شدند و آقای وکیلی به جای آنها نشست. در نتیجه در همین مسابقات نوجوانان قهرمانی آسیا باز هم ژاپنیها بهتر از ما ظاهر شدند. الان هم برای بازیکنان زیر 19 سالههای ما دیر شده است ما باید با سیزده و چهارده سالههایمان شروع کنیم. ضمن احترام به همه مربیان ایرانی، من معتقدم که باید از بهترین مربیان خارجی امثال ولاسکو در تیمهای پایه استفاده کنیم. ما میتوانیم باز هم در دنیا حرف اول را بزنیم به شرط اینکه یک دگرگونی در طرز تفکرمان به وجود آوریم.
کارشناس والیبال کشورمان درباره عملکرد بهروز عطایی در لیگ ملتهای والیبال خاطر نشان کرد: من همیشه معتقد بودم که سه چهار مربی خوب در داخل کشور وجود دارند. آقای عطایی، آقای اکبری و آقای تندروان از جمله این مربیان هستند. همه این مربیان از نظر شخصیتی مربیان خیلی خوبی هستند. بهروز عطایی یک مشکل اساسی پیدا کرده است. ایشان ضمن اینکه شخصیت خیلی خوبی در داخل و بیرون زمین دارند ولی متاسفانه درگیر فضای مجازی شده اند. عطایی میخواهد در فضای مجازی جواب منتقدین را بدهد و بخشی از انرژی خود را صرف این موضوع میکند. از طرفی آقای عطایی در زمان نامناسبی به فکر دستیار خارجی افتاده است. کدام مربی خارجی میتواند در یک ماه معجزه ایجاد کند و تحول بزرگی به وجود آورد.
حمیدی در پایان به مشرق گفت: مهمترین بحث در مورد مربیان ایرانی حفظ شخصیت و وزانت شخصی آنها است. آنها نباید اجازه بدهند که عدهای آنها را آلت دست قرار دهند. مربیان باید فضای مجازی را تعطیل کنند. الان هر کسی، حتی کسانی که دانش کافی را ندارند، در فضای مجازی نظری میدهد و همه صاحب نظر شده اند. قرار نیست که ما نظر همه را بدانیم و در برابر آنها واکنش نشان دهیم. واکنش به این جریانات انرژیها را هدر میدهد.