نمایشگاههای بیخاصیت و هزینههایی که از جیب بیت المال خرج میشود
در حالی نمایشگاه حملونقل و صنایع وابسته پس از وقفهای یکساله، مجددا برگزار شد که این نمایشگاه به جز درآمدزایی برای برگزارکننده آن هیچ خاصیت دیگری نداشت.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، نمایشگاه حملونقل و صنایع وابسته هر سال همزمان با فرا رسیدن هفته حملونقل با محوریت وزارت راه و شهرسازی برگزار میشود. گرچه سال گذشته به دلیل پاندمی کرونا این نمایشگاه برگزار نشد، اما نمایشگاه پنجم یکشنبه گذشته در مصلی تهران افتتاح شد.
در نمایشگاه امسال زیرمجموعههای وزارت راه از جمله شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشور، راهآهن جمهوری اسلامی ایران، شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران، سازمان هواشناسی، سازمان بنادر و دریانوردی، هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران و... حضور داشتند. درباره برگزاری این نمایشگاه ذکر چند نکته ضروری است؛
1- روال برگزاری نمایشگاهها در کشور این است که متقاضیان بایستی پس از طی یک پروسه مشخص از شرکت سهامی نمایشگاه های بین المللی جمهوری اسلامی ایران مجوز دریافت کنند. برای این کار باید یک طرحی که دارای توجیه فنی و اقتصادی است، ارائه و مورد بررسی قرار گیرد، در نهایت چنانچه مورد تایید شرکت نمایشگاهها قرار گیرد مجوز آن صادر میشود. در رابطه با نمایشگاه اخیر حملونقل و صنایع وابسته باید به این نکته اشاره شود که این نمایشگاه بدون مجوزهای لازم از سوی شرکت سهامی نمایشگاهها برگزار شده است.
2- یکی از نقدهایی که به برگزاری نمایشگاههای حملونقل با محوریت وزارت راه و شهرسازی وارد میشود، اجبار زیرمجموعه های این وزارتخانه برای حضور است.(مستدات موجود است). در واقع زیرمجموعههای وزارت راه و شهرسازی چارهای جز حضور در این نمایشگاهها و صرف هزینههای هنگفت از بیتالمال ندارند.
3- یک بررسی اجمالی نشان میدهد شرکتکنندگان در نمایشگاه حملونقل و صنایع وابسته به طور متوسط برای غرفهسازی حدود 250 میلیون تومان هزینه میکنند. این مبلغ جدا از اجاره غرفه است که هر مترمربع آن حدود یک میلیون تومان است. بهعنوان مثال یک غرفه 150 متری برای سه روز برگزاری نمایشگاه حداقل 400 میلیون تومان باید هزینه پرداخت کند. بنابر اطلاعات ارائه شده از سوی برگزارکننده، 223 شرکت داخلی در نمایشگاه حضور داشتهاند. اگر میانگین هزینه هر شرکت را 50 میلیون تومان در نظر بگیریم با یک حساب سرانگشتی حدود 12 میلیارد تومان نصیب برگزارکننده نمایشگاه شده است. البته همانگونه که اشاره شد با توجه به فضای 16 هزار مترمربعی نمایشگاه، درآمد برگزار کننده چندین برابر این 12 میلیارد تومان بوده که بخش ناچیزی از آنرا احتمال به مصلی تهران بابت اجاره پرداخت خواهد کرد.
4- یکی دیگر از حواشی نمایشگاه حملونقل، برگزاری نشستهای صبح و بعدازظهر معاونتها و زیرمجموعههای وزارت راه و شهرسازی است. نشستهایی که محوریت آن ارائه گزارش عملکرد زیرمجموعههای وزارتخانه با جزئیات فراوان بود تا پاسخگویی به دغدغههای افکار عمومی. این در حالی است که یکی از اهداف پنجمین نمایشگاه حملونقل، لجستیک و صنایع وابسته معرفی فناوری، تولیدات و نوآوریهای صنعت حملونقل اعلام شده بود.
5- با توجه به نوع دیدگاه برگزارکننده نمایشگاه حملونقل، هیچکدام از اهداف 12 گانه اعلام شده در این نمایشگاه محقق نشد. اما این نمایشگاه با وجود تمام نقطه ضعفهایی که داشت یک وجه مثبت آنهم در آستانه طولانیترین شب سال داشت و شرکتکنندگان با برگزاری مراسم "دورهمی" در غرفهها به استقبال شب یلدا رفتند.