سه‌شنبه 6 آذر 1403

نمایش مستند پرتره «پدر اردو‌های جهادی» در تلویزیون

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو به نقل از روابط عمومی شبکه مستند، این فیلم مستند روایتی متفاوت از عبدالله والی است که سال‌ها در جهت محرومیت‌زدایی از منطقه بشاگرد که یکی از محروم‌ترین مناطق جنوبی ایران است، فعالیت کرد. فارسی درباره ایده ساخت این اثر گفت: اولین مواجهه من با بشاگرد به سال 1396 برمی‌گردد. آن زمان مجموعه مستندی به نام «خرمشهر» را می‌ساختم که درباره محرومیت‌زدایی در...

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو به نقل از روابط عمومی شبکه مستند، این فیلم مستند روایتی متفاوت از عبدالله والی است که سال‌ها در جهت محرومیت‌زدایی از منطقه بشاگرد که یکی از محروم‌ترین مناطق جنوبی ایران است، فعالیت کرد.

فارسی درباره ایده ساخت این اثر گفت: اولین مواجهه من با بشاگرد به سال 1396 برمی‌گردد. آن زمان مجموعه مستندی به نام «خرمشهر» را می‌ساختم که درباره محرومیت‌زدایی در ایران، پس از پیروزی انقلاب اسلامی بود. آن فیلم روایتی از فعالیت‌های محمود والی، برادر عبدالله والی بود، اما در همانجا بود که با عبدالله والی، منطقه بشاگرد و دیگر چهره‌های تاثیرگذار در این منطقه بیشتر آشنا شدم.

وی درباره تحقیق و پژوهش فیلم خود گفت: قبل از ساخت مستند «صد سال تنهایی»، دو فیلم مستند دیگر درباره بشاگرد ساخته بودم و به همین دلیل آشنایی خوبی با اتفاقات و افراد اثرگذار منطقه داشتم. اولی، یکی از قسمت‌های مجموعه مستند «خرمشهر» بود که اشاره کردم و دیگری پرتره‌ای از حاج آقا مومنی است که او هم از چهره‌های اثرگذار در بشاگرد به شمار می‌رود.

این مستندساز افزود: همین اتفاق باعث شد که تولید «صد سال تنهایی» بسیار منسجم دنبال شود. در حقیقت، زمانی که برای ساخت این اثر وارد منطقه شدم، فیلمنامه و تصویرنامه هم داشتم. البته برای ساخت صد سال تنهایی دو سفر به بشاگرد داشتیم. یک سفر نزدیک به 25 روزه داشتیم و در ادامه یک سفر 10 روزه هم داشتیم.

کارگردان مستند «صدسال تنهایی» درباره تصاویر آرشیوی این فیلم گفت: بخشی از آرشیو قدیمی این مستند، همان فیلم مشهور آوینی درباره بشاگرد است که نامش «دکتر جهاد» است. بسیار خوش‌شانس بودیم که توانستیم نسخه تبدیل شده و باکیفیت آن را از دوستان روایت فتح دریافت کنیم. مابقی آرشیو‌ها نیز بسیار باحوصله و بادقت گردآوری شد. جمع‌آوری آرشیو این مستند بیش از یک سال و نیم زمان برد. برخی از این آرشیو‌ها مربوط به افراد و گروه‌هایی بود که به بشاگرد آمده و فیلم‌های شخصی و یادگاری گرفته بودند. هم‌چنین برخی از آرشیو‌ها را از مراکز دولتی که برای خدمات‌دهی به مردم آمده بودند، گرفتیم.

فارسی گفت: عبدالله والی یک گوهر ارزشمند است و معتقدم میراث او، دستاورد‌های مالی‌اش نیست، بلکه فعالیت‌های فرهنگی او اهمیت دارد. افرادی مثل والی، یک جور فرهنگ و منش خاص داشتند که توانستند آن‌ها را در منطقه نهادینه کنند. هنوز هم در بین گروه‌های جهادی مشهور است که او را پدر اردو‌های جهادی و بنیان‌گذار آن می‌دانند.

عوامل تولید مستند «صد سال تنهایی» در مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی تولید شده و از عوامل آن می‌توان به کارگردان: مهدی فارسی، تهیه‌کننده، نویسنده متن و تدوینگر: محمدعلی فارسی، مجری طرح: علی‌اصغر رضایی، تصویربردار: محمدعلی پوراسد، مدیرتولید: میکائیل احدزاده، پژوهش و آرشیو: انسیه جهانشاهلو و راویان گفتارمتن: ناصر طهماسب و مهدی سلطانی اشاره کرد.

این مستند امشب (سه‌شنبه 18 مرداد) ساعت 21 از شبکه مستند سیما پخش می‌شود و تکرارش چهارشنبه 19 مرداد ساعت 9 و جمعه 21 مرداد ساعت 16 خواهد بود.