پنج‌شنبه 8 آذر 1403

نماینده مجلس: تیم مذاکره باید 28 پیش شرط رهبری، شورای عالی امنیت ملی و مجلس را رعایت کنند وگرنه، به قوه قضاییه معرفی می‌شوند

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
نماینده مجلس: تیم مذاکره باید 28 پیش شرط رهبری، شورای عالی امنیت ملی و مجلس را رعایت کنند وگرنه، به قوه قضاییه معرفی می‌شوند

رویداد 24 نوشت: عباسی رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی گفت: مجلس 9 شرط برای اجرای برجام تعیین کرده، شورای عالی امنیت ملی 10 شرط و رهبری 9 شرط

خبرهای غیررسمی در برخی رسانه‌ها حاکی است که سعید جلیلی گزارشی 200 صفحه‌ای علیه مذاکرات وین نوشته و روند حرکت تیم علی باقری کنی را به ضرر ایران دانسته است. ظاهرا در این نامه که به رهبری ارسال شده، سعید جلیلی مدعی است در شرایط فعلی نباید مذاکره کرد و صرفا باید امتیاز قابل اندازه‌گیری و بررسی از آمریکایی‌ها گرفت.

سعید جلیلی مخالف سرسخت برجام است. یکی از نگرانی‌های اصلی بعد از انتخابات، احتمال قرارگرفتن سعید جلیلی در راس وزارت امور خارجه و هدایت سکان مذاکرات هسته‌ای توسط شخص او بود. اگرچه این نگرانی با عدم قرارگرفتن جلیلی در سمت‌های کلیدی دولت مرتفع شد اما تاثیر جلیلی بر تیم مذاکره کننده و قرار گرفتن باقری کنی، مشاور و معاون سابق جلیلی در راس مذاکرات همچنان وجود دارد. برخی ناظران معتقدند بیم این می‌رود که مخالفت او با برجام و روند مذاکرات در نهایت معادلات را در وین برهم بزند.

در این باره با فریدون عباسی نماینده کنونی مجلس شورای اسلامی گفتگو کردیم. عباسی به عنوان رئیس سازمان انرژی اتمی در دولت محمود احمدی‌نژاد از نزدیک در جریان مذاکرات هسته‌ای آن زمان بوده است. در جریان مذاکرات دولت احمدی نژاد مسئولیت مذاکره هنوز به وزارت خارجه سپرده نشده بود و دبیر شورای عالی امنیت ملی یعنی سعید جلیلی در راس مذاکره کنندگان حضور داشت. عباسی به عنوان رئیس سازمان انرژی اتمی به همراه سعید جلیلی در بسیاری از دوره‌های مذاکرات هسته‌ای حضور داشته است. او معتقد است بدون انتشار یا رویت شرایط مذاکره در وین نمی‌توان علیه آن موضع‌گیری کرد. با این حال عباسی معقتد است ایران نباید هیچ قدمی بردارد یا با آمریکا مستقیما مذاکره کند.

بیشتر بخوانید:

کمیسیون انرژی هیچ اطلاعی از جزییات مذاکرات وین ندارد

فریدون عباسی درباره نامه 200 صفحه سعید جلیلی به رهبری در مخالفت با روند مذاکرات وین به رویداد24 گفته هنوز متنی از توافق منتشر نشده است. اگر سعید جلیلی 200 صفحه نامه نوشته، باید دست‌کم 100 صفحه از جریان مذاکرات منتشر شده باشند. در دولت جدید دو و در دولت قبل 6 دور مذاکره انجام شده است. از تیم قبلی که چیزی منتشر نشده بود از این تیم هم چیزی منتشر نشده بنابراین اگر جلیلی نامه‌ای زده باید قاعدتا از جزییات خبر داشته باشد.

او در پاسخ به این سوال که آیا مجلس از محتوای مذاکرات اطلاع دارد یا خیر گفت: در کمیسیون امنیت چند بار توضیحاتی توسط تیم مذاکره‌کننده داده شده، ولی کمیسیون انرژی در جریان نیست. در کمیسیون انرژی بحث‌های فنی به ما مرتبط می‌شود که هنوز توضیحی درباره بخش‌های فنی مذاکرات هم در این کمیسیون داده نشده است.

هر کس مصوبه مجلس را در مذاکرات وین رعایت نکند، به عنوان متخلف به قوه قضاییه معرفی می‌شود

عباسی با اشاره به نامه 200 صفحه‌ای جلیلی می‌گوید: من وقتی می‌توانم درباره روند مذاکره اظهار نظر کنم مگر آنکه بدانم در جلسه چه گذشته است. او درباره موضع مجلس درقبال روند مذاکرات وین گفت: اصرار مجلس روی اجرای مصوبه «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها» است زیرا مجلس یک چیزی را مصوب و به دولت ابلاغ کرده و هر کس این مصوبه را اجرا نکند به عنوان متخلف به قوه قضاییه معرفی می‌شود. تکلیف دولت و آقای ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس جمهور مشخص است؛ باید مطابق این مصوبه مذاکره کند.

ایران هیچ قدمی در مذاکرات نباید بردارد

عضو کمیسیون امنیت ملی در پاسخ به این سوال که آیا ایران حاضر است در همزمان با طرف آمریکایی قدمی برای بازگشت به برجام بردارد؟ تاکید کرد: ما هیچ قدمی نباید برداریم؛ ما قدم‌هایمان را قبلا برداشتیم. مقداری تکالیفمان را کاهش دادیم تا آن‌ها به تعهداتشان برگردند.

عباسی در واکنش به گزارش‌های غیررسمی درباره درخواست طرف‌های برجام برای نابودی سانتریفیوژهای پیشرفته گفت: به آن‌ها مربوط نیست که بخواهند چنین درخواستی کنند. اول باید تکالیف خودشان را در برجام انجام دهند و نمی‌توانند برای ما خط مشی تعیین کنند. ما قبل از اینکه آن‌ها همه تحریم‌ها را بردارند و راستی‌آزمایی کنیم، هیچ قدمی برنمی‌داریم. بعد از راستی‌آزمایی و اینکه مطمئن شویم کانال‌های برگشت تحریم‌ها مسدود است، به تعهداتمان برمی‌گردیم.

مجلس 9 شرط برای اجرای برجام تعیین کرده، شورای عالی امنیت ملی 10 شرط و رهبری 9 شرط

رئیس اسبق سازمان انرژی اتمی ایران با بیان اینکه هر چه در برجام نوشته شده باید اجرا شود، گفت: مجلس این برجام را با همه مشکلاتی که داشته مصوب کرده؛ مجلس 9 شرط را برای اجرای برجام تعیین کرده است. 10 شرط هم شورای عالی امنیت ملی گذاشته و 9 شرط رهبری. یعنی دستگاه اجرایی با 28 پیش شرط باید برجام را اجرا کند. هیچ چیزی نباید به برجام اضافه شود.

عباسی درباره روند مذاکرات گفت: من با مذاکره عزتمندانه موافقم. ما الان در موضع قدرت هستیم. از نظر دفاعی قوی هستیم. درست است که ارزش پول ملی افتاده و نفت‌مان را کمتر می‌توانیم بفروشیم، اما دنیا در حال تغییر است. قطب‌بندی‌ها تغییر کرده و ما باید از این فرصت استفاده کنیم.

او افزود: ما قبلا قدرت منطقه‌ای بودیم، الان قدرت جهانی شدیم. چون صاحب علم و فناوری شدیم. می‌گویند اگر تحریم‌ها را از روی ایران برداریم به یک قدرت جهانی تبدیل می‌شود. الان نباید آمریکا را خیلی تحویل بگیریم. چون هم صاحب علم و فناوری هستیم و هم انتخابات داریم. این‌ها می‌بینند که هر سال یک انتخابات داریم؛ حالا ممکن است بعضی جناح‌های سیاسی نظرشان در انتخابات تامین نشده باشد و انتقاد کنند اما همین گروه‌های سیاسی که در چارچوب نظام هستند تا حالا نظام را قربانی نکردند. مردم قدرت نرم نظامند. هر چه بیشتر در صحنه بیایند تیم مذاکره کننده با قدرت بیشتری سر میز مذاکره حاضر می‌شود.

الان نباید آمریکا را خیلی تحویل بگیریم

عضو کمیسیون انرژی مجلس درباره احتمال مذاکره مستقیم با آمریکا گفت: سی سال است درباره این احتمال صحبت می‌شود. در برخی مقاطع مذاکره هم انجام شده است. حداقل در دولت روحانی مذاکره مستقیم صورت گفت. با آمریکایی‌ها وقتی مذاکره فایده دارد که در موضع قدرت باشیم.

عباسی در پاسخ به اینکه «به گفته خودش الان در موضع قدرت هستیم، و آیا مذاکره مستقیم را قبول دارد یا خیر» گفت: الان آمریکا قدرت ما را در منطقه و تاثیر ما را در جهان دیده و آن‌ها علاقه‌مندند با ما مذاکره کنند. وقتی اصرار می‌کند یعنی آن‌ها در موضع ضعف هستند و ما در موضع قدرت هستیم. اول آمریکایی‌ها باید بپذیرند کنار پنج کشور دیگر عضو برجام بنشینند. این یعنی اول باید به تعهداتشان عمل کنند؛ اگر نه مذاکره مستقیم هیچ فایده‌ای ندارد.

21219

کد خبر 1598695
نماینده مجلس: تیم مذاکره باید 28 پیش شرط رهبری، شورای عالی امنیت ملی و مجلس را رعایت کنند وگرنه، به قوه قضاییه معرفی می‌شوند 2