دوشنبه 1 بهمن 1403

هشدار؛ بارش‌های سیل‌آسا در راه کشور / دریاچه ارومیه زنده می‌شود؟/ اخطاریه برای برخی سدها

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
هشدار؛ بارش‌های سیل‌آسا در راه کشور / دریاچه ارومیه زنده می‌شود؟/ اخطاریه برای برخی سدها

اقتصادنیوز: با توجه به اینکه پدیده آب‌وهوایی «ال‌نینو» 4 تا 7 سال طول می‌کشد، پیش‌بینی‌ها از بارش زودتر از موعد و حتی فراتر از حد نرمال در بیشتر مناطق کشور به‌ویژه در غرب، جنوب و جنوب غرب کشور حکایت دارد.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از همشهری‌آنلاین، به‌گفته کارشناسان، حجم بالای بارش‌های پاییزی با طول عمر و همچنین مدت زمان بالا سدهای کشور را پر می‌کند و حتی برخی از سدها با صدور اخطار مواجه خواهند شد. بر همین اساس احتمال وقوع سیلاب در مناطق یادشده وجود دارد؛ ضمن اینکه این میزان بارش می‌تواند برای کشاورزان به‌ویژه دیمکاران زیان‌هایی داشته باشد. به‌هرحال سال آبی پیش‌رو با تأثیر سامانه‌های بارشی، حاکی از سالی پرآب نسبت به سال قبل خواهد بود و بخشی از کمبودهای آبی کشور را جبران می‌کند. براساس پیش‌بینی‌های احتمالی، تهران نیز با بارش‌های خوب مواجه خواهد بود.

آبگیری سدها و تالاب‌ها؛ اخطاریه برای برخی سدها

محمدرضا جاویدی، کارشناس مستقل هواشناسی: «شاخص 2پیوندی که چشم‌اندازی از بارش‌های آینده را مشخص می‌کند، نشان می‌دهد که بارش‌ها در پاییز امسال در بیشتر مناطق کشور در حد نرمال و حتی در بخش‌هایی از غرب، جنوب‌غرب و مناطق جنوبی فراتر از نرمال خواهد بود و برخلاف سال‌های گذشته که بارش‌ها با تأخیر شروع می‌شد، امسال بارش‌ها زودتر آغاز خواهد شد. پدیده ال‌نینو بین 4 تا 7 سال طول می‌کشد و باعث گرمای شدید کره‌زمین می‌شود. طی این پدیده، آب‌های شرق اقیانوس آرام در قسمت خط استوا گرم‌تر از شرایط عادی شده است. همچنین بین غرب و شرق اقیانوس هند نیز عدم‌توازن دمای آب و فشار هوا روی سطح دریا رخ داده و در غرب اقیانوس هند (ساحل شرقی آفریقا) آب‌ها گرم‌تر و در نتیجه اتمسفر کم‌فشارتر و در شرق اقیانوس هند آب‌ها سردتر و در نتیجه اتمسفر پرفشارتر شده است. از سوی دیگر ایجاد بندال یا سیستم پرفشار روی غرب روسیه و دریای عرب یکی از مهم‌ترین دلایل پربارشی مناطق جنوبی کل کشور است. نتیجه این عوامل باعث می‌شود که محور بلند جابه‌جایی سیستم‌های آب‌وهوایی از شمال غرب اروپا تا بالکان امتداد پیدا کرده و موج‌های کوتاه‌تر از این قسمت جدا شده و راهی شرق مدیترانه، خاورمیانه و در نهایت ایران شود. به‌طور کلی بررسی چینش و توزیع سیستم‌های اتمسفر منطقه از منظر مدل‌های مختلف، متفاوت است، اما برآیند همه اینها نشان می‌دهد که سیستم‌های کم‌فشار مرطوب بارشی از سمت مدیترانه یا ترکیه وارد منطقه ما می‌شود و با پرفشار مستقر بر آب‌های دریای عرب در هم کنش می‌دهند و نتیجه این همگرایی، تشکیل جبهه بارشی از دریای سرخ به سمت فلات ایران بوده و مسیر عبور همه این جریانات به‌نحوی است که اکثر استان‌های کشور را در بر می‌گیرد. برخلاف سال‌های گذشته در سال‌های ال‌نینو، به‌دلیل اینکه طول عمر سیستم بارشی زیاد است، احتمال سیلاب در نواحی یادشده وجود دارد؛ ضمن اینکه طول عمر سیستم‌های بارشی باعث می‌شود حجم بالایی از آب وارد سدها و دریاچه‌ها شود؛ برهمین اساس امیدوار هستیم براثر این بارش‌ها، اکثر سدها، دریاچه‌ها و تالاب‌ها آبگیری شوند. حتی ممکن است برای برخی سدها اخطار هم صادر شود؛ این اخطاریه را شهریورماه صادر خواهیم کرد.

پیش‌بینی میزان احتمالی بارش در چند حوزه مهم آبریز کشور و همچنین آمار و ارقام بارش‌های سال آبی 1401--1402 و سدهایی که به دنبال این بارش‌ها احتمال سرریز شدن دارند را در اینفوگرافیک زیر ببینید:

*مناطق مختلف حوزه‌های آبریز دریاچه‌ها و میزان بارش‌های آن یکسان نیست

همچنین بخوانید
هشدار؛ بارش‌های سیل‌آسا در راه کشور / دریاچه ارومیه زنده می‌شود؟/ اخطاریه برای برخی سدها 2