هشدار جدی AFC به فوتبال ایران با تعیین فرمت جدید رقابتهای باشگاهی / دیگر فرصتی برای فرار از روال حرفهای نیست!
تغییرات بنیادین کنفدراسیون فوتبال آسیا در برگزاری رقابتهای باشگاهی، چالشهای زیادی را برای فوتبال ایران در پی خواهد داشت.
به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری دانا؛ سایت کنفدراسیون فوتبال آسیا هفته گذشته با انتشار بیانیهای رسمی از وقوع یک انقلاب بزرگ در شیوه برگزاری رقابتهای فوتبال باشگاهی قاره کهن از فصل 2025 - 2024 خبر داد و نوشت که طبق جدیدترین متد AFC، عملکرد 8 ساله فوتبال ملی و باشگاهی کشورها در تعیین تعداد سهمیه فدراسیونها نقش اصلی را خواهد داشت.
به جای برگزاری لیگ قهرمانان آسیا و AFCکاپ، قرار شده که کنفدراسیون فوتبال آسیا از تاریخ تعیینشده 3 رقابت ور 3 سطح متفاوت و با شرایطی مختلف را برگزار کند تا 76 باشگاه آسیایی در قالبهای جدید وارد تورنمنتی بینالمللی شده و فرصتهای مادی و توسعهای بهتری را برای خود ایجاد کرده و هم در اختیار AFC قرار بدهند.
طبق این دستورالعمل رده برتر در مجموع شامل 24 باشگاه شرکتکننده خواهد بود که به 12 تیم در سراسر مناطق غرب و شرق تقسیم میشوند که در قالب لیگ با هم رقابت میکنند. این در حالی است که در دسته دوم، 32 باشگاهشرکت کننده در 8 گروه 4 تیمی حضور خواهند داشت. باشگاهها در مرحله گروهی به صورت رفت و برگشت در خانه و خارج از خانه به مصاف هم خواهند رفت. در نهایت، سطح 3 شامل 20 باشگاه شرکت کننده خواهد بود که به 5 گروه تقسیم میشوند و به شکل تکبازی به رقابت خواهند پرداخت.
بنابراین فرمت نهایی رقابتهای جدید فوتبال باشگاهی در آسیا جدولی به شکل زیر خواهد داشت؛
1- سطح یک: با حضور 24 تیم (12 تیم از غرب و 12 تیم از شرق آسیا) 2- سطح 2: با حضور 32 تیم در 8 گروه 4 تیمی و به شکل رفتوبرگشت 3- سطح 3: با حضور 20 تیم در 5 گروه 4 تیمی و به شکل تکبازی در راستای بهبود سطح کیفی مسابقات آسیایی هم کنفدراسیون فوتبال قاره تصمیم گرفته تا یکسری محدودیتها را برطرف کند که در اصلیترین و مهمترین این تصمیمات، مقرر شده تا سهمیه استفاده از بازیکن خارجی 3+1 موجود به 5+1 (5 بازیکن از هر ملیت و یک بازیکن از قاره آسیا) افزایش پیدا کند و مقررات داخلی هر کشور در مورد ثبتنام بازیکنان خارجی را به رسمیت بشناسد تا سهمیه ثبتنام بازیکنان خارجی را از فصل 2024/25 به بعد از دستور کار خارج شود. تمام این تصمیمگیریها اگر چه به سود فوتبال آسیاست اما شرایط بغرنج فوتبال ملی و باشگاهی ایران باعث شده تا چنین اقدامات پیشرویانه و رؤیاپردازانهای باعث به صدا درآمدن زنگ خطر در فدراسیون فوتبال ایران شود؛ چرا که در همین مورد آخر به طور مثال باشگاههای متمول و حرفهای عربی شانس به مراتب بالاتری نسبت به باشگاههای ایرانی در جذب ستارههای خارجی موفق و تأثیرگذار خواهند داشت. مسئله اما منتهی به همین یک مورد نیست و بحث بررسی عملکرد 8 ساله فوتبال ملی و باشگاهی کشورها برای تعیین سهمیه باعث یک هشدار جدی دیگر به فوتبال ایران شده. سایت فوتی رنکینگ که در زمینه فوتبال قاره آسیا به شکل تخصصی کار میکند، طی هفته جاری گزارشی درباره پیشبینی از جایگاه فدراسیونهای ملی قاره کهن منتشر کرده که حاکی از بروز وضعیتی نگرانکننده برای فوتبال ماست. این سایت مطابق تصویر زیر بر اساس عملکرد 8 فصل اخیر نمایندگان کشورهای مختلف، ردهبندی کشورها را مطابق استاندارد جدید AFC شبیهسازی کرده که ایران با 69.765 امتیاز پس از ژاپن، عربستانسعودی، کره جنوبی و قطر، در جایگاه پنجم قرار گرفته؛ اگر چه ردهبندی قطعی و نهایی کشورها در پایان فصل آینده توسط کنفدراسیون آسیا، نقش اصلی را در تعداد سهمیه کشورها خواهد داشت. با این احتمالات و در شرایطی که فوتبال ملی و باشگاهی ایران به مراتب از رقبای خاورمیانهای خود هم عقب افتاده و به گرد پای شرقیها هم نرسیده، بهنظر طبق آخرین متد سهمیهدهی کنفدراسیون فوتبال آسیا باشگاههای ایرانی مشکلات و محدودیتهای بسیاری برای ورود به فرمت جدید رقابتها خواهند داشت و کاهش تعداد نمایندگان فوتبال ایران در آسیا اصلا مسئله دور از انتظاری نیست. اگر چه این فرمت جدید باعث شده تا شانس بسیاری از باشگاههای ایرانی برای رقابت در تورنمنتی بینالمللی آن هم با برخورداری از جوایز چند ده هزار دلاری ارتقا پیدا کند اما به همان میزان هم روند رو به رشد و سریع ارتقای حرفهایگری در فوتبال آسیا باعث شده تا باشگاههای بزرگی نظیر استقلال و پرسپولیس از رقبای آسیایی خود در بحث حرفهای عقب بمانند و شانس حضور در سطح اول را به حداقل برسانند. فدراسیون و سازمان لیگ فوتبال ایران قطعاً برای فرار از بحرانی که نهایتاً ظرف یک سال آینده گریبان باشگاههای ایرانی را خواهد گرفت، ناگزیر به تغییر رویه فعلی و حتی ایجاد تغییراتی بنیادین در نحوه برگزاری لیگ برتر و جام جذفی فوتبال کشورمان هستند تا خدای ناکرده اتفاقات تلخ فصل گذشته لیگ قهرمانان آسیا با حذف نمایندههای فوتبال ایران، برای بار چندم صورت نپذیرد.