هشدار طغیان دوباره رودخانه چالوس
با گذشت حدود 6 ماه از حادثه تلخ سیل منطقه "دربند" جاده کندوان، فرماندار چالوس طغیانی شدن مجدد رودخانه چالوس به خاطر پاکسازی نشدن انبوه مصالح مازاد در بستر و حریم این رودخانه را محتمل دانست.
به گزارش مشرق، ساعت 20 و 30 دقیقه 24 خرداد 1403 بارشهای رگباری در ارتفاعات چالوس منجر به طغیانی شدن رودخانه چالوس و وقوع سیلاب و انسداد جاده کندوان شد که این سیل خساراتی را نیز به دنبال داشت.
این حادثه در منطقه دزدبن جاده چالوس و محدوده رستوران دربند تعدادی از خودرو ها گرفتار سیلاب شدند و جریان شدید آب دستکم 10 دستگاه خودرو را طعمه خود کرد و در این حادثه علاوه بر خسارت به زیرساختها و واحدهای تجاری حاشیه جاده، 16 نفر مصدوم و سه نفر مفقود شدند که بعد چند روز با تلاش های شبانه روزی امدادگران هلال احمر و همکاری سایر نیروهای مردمی پیدا شدند.
برابر گزارش ها، سیل افزون بر تلفات انسانی، تخریب 100 درصدی تعدادی از مراکز پذیرایی به ویژه رستوران دربند همچنین حجم انبوهی از ضایعات کوهی، سنگ ریزه، تخته سنگ های بزرگ، چوب آلات جنگلی همراه خود به پایین دست آورد به رودخانه چالوس هدایت کرد به گونه ای که هم اکنون بستر و حریم این رودخانه مملو از انباشت حجم انبوه مصالح مازاد شده و ضرورت دارد مسوولان امر هرچه زودتر نسبت به پاکسازی و انتقال این مصالح اقدام کنند.
اگرچه بعد از وقوع این بحران، نشستی در قالب ستاد مدیریت بحران با حضور استاندار در شهرداری مرزن آباد برگزار شد و در آن نشست استاندار وقت مازندران تاکید و توصیه کرد این مصالح باید با همراهی و همکاری مسوولان دستگاه های اجرایی به ویژه منابع امور آب و بهره گیری از پیمانکاران خصوصی از بستر و حریم این رودخانه وحشی جمع آوری و تخلیه شود که تاکنون برابر گزارش های رسمی این مصالح همچنان در این رودخانه باقی مانده است.
در این پیوند فرماندار چالوس گفت: حدود 6 ماه از حادثه سیل منطقه دربند مسیر جاده کرج - چالوس محدوده کندوان سپری شده با اینکه برابر مصوبه بنا بود دستگاه های اجرایی از جمله منابع امور آب و... پای کار بیایند و طی هم افزایی با بخش های خصوصی نسبت به جمع آوری این مصالح اقدام و از بستر و حریم این رودخانه خارج کنند اما در بازدید های میدانی و گزارش های دریافتی مشخص شده این مصالح مازاد همچنان باقی مانده و از آن زمان تاکنون هیچ اقدامی صورت نگرفته است.
محمد شریفی روز یکشنبه در نشست ستاد مدیریت بحران شهرستان افزود: هرچند طرح های آبخیزداری در نقاط طبیعی بالادست در حال اجرا بوده و تاحدودی این طرح ها می تواند نسبت به وقوع سیل جلوگیری کند اما یکی از مصوبه های این نشست باید این باشد که بابت جمع آوری و خروج رایگان مصالح مازاد در بستر رودخانه چالوس بدون سیر مراحل قانونی اطلاع رسانی شود چرا که حجم انبوه مصالح مازاد ممکن است با هر بارندگی رگباری کوتاه مدت رودخانه طغیان کند و سیل مهیب بروز کند و خسارت های جبران ناپذیری به بار آورد.
رودخانه حفاظت شده چالوس که از دامنه شمالی ارتفاعات کندوان و طالقان سرچشمه میگیرد و پس از طی حدود 72 کیلومتر در کنار چالوس به دریای خزر میریزد، به خاطر تکثیر و پرورش ماهیان نادر دریای خزر در آن مانند قزل آلای خال قرمز، سفید، آزاد و گونه های دیگر ذخیرگاه ارزشمند آبی مازندران به شمار می رود.
ماهی خاص و بومی هم به نام زردک در این رودخانه زیست می کند. این رودخانه یکی از اصلی ترین منابع آبی کشاورزی منطقه می باشد و در تولید محصولات کشاورزی همچون انواع مرکبات، کیوی، برنج و سایر محصولات کشاورزی نقشی اساسی دارد.
بخش مرزن آباد چالوس با برخورداری از یک نقطه شهری و 100 نقطه روستایی در مسیر جاده گردشگر پذیر کندوان واقع است.
منبع: ایرنا