دوشنبه 5 آذر 1403

هشدار کلانتری نسبت به کاهش آب شیرین

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

رییس سازمان حفاطت محیط زیست با اشاره به ضرورت فرهنگ‌سازی در حوزه آب گفت: با تداوم روند کنونی آب شیرین برای نسل‌های آینده باقی نمی‌ماند.

به گزارش ایسنا عیسی کلانتری در مراسم تجلیل از محیط بانان که امروز در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، ضمن اشاره به انتقادات مطرح شده درباره پروژه احیای دریچه ارومیه اظهار کرد: برخی می‌گویند دریاچه ارومیه تعطیل شده اما براساس مصوبات شورای امنیت کشور نمی‌توانستیم اطلاع رسانی کنیم. به دلیل پافشاری بر ایجاد تونل 200 نفر هفتگی 130 متر زیر زمین می‌خوابند. نباید ناجوانمردانه انتقاد کرد وقتی دولت 100 درصد بودجه پروژه احیای این دریاچه را تخصیص داده است.

رییس سازمان حفاطت محیط زیست ضمن اشاره به وضعیت آب کشور گفت: امروز برای حفظ محیط زیست کشور باید از آب حفاظت کنیم. متاسفانه ما در بخش آب و حفاظت از محیط زیست کشور خوب عمل نکرده‌ایم. ما حق داریم تا 40 درصد از آب تجدیدپذیر استفاده کنیم اما هنوز هم بیش از 100 درصد از این منابع استفاده می‌کنیم که این مساله باعث از بین بردن ریشه محیط زیست در آینده خواهد شد.

وی ادامه داد: در حوزه منابع آب نیاز به فرهنگ‌سازی است و مسئولان کشور باید نسبت به این مساله آگاه باشند. اگر این روند همانطور که تا الان ادامه پیدا کرده است، تداوم یابد به علت سیاست‌های کلان غلط و پاسخگو نبودن پتانسیل آبی مملکت، محیط زیست تخریب خواهد شد و آب شیرین برای نسل‌های آینده باقی نخواهد گذاشت.

معاون رییس جمهوری با انتقاد از طرح یکی از کاندیداهای ریاست جمهوری مبنی بر تأمین غذا برای 500 میلیون نفر در کشور تصریح کرد: طبق اصول حدود 38 میلیارد متر مکعب آب قابل بهره‌برداری است این درحالیست که ما برای تامین نیاز غذای 60 میلیون نفر 2.5 برابر این میزان یعنی 90 میلیارد متر مکعب آب برداشت می‌کنیم بنابراین چنین ادعاهایی عوام فریبی است.

کلانتری اظهار کرد: دو ماه پیش در پی بررسی زمین‌خواری هزار هکتاری در لواسان به حجت الاسلام و المسلمین رئیسی گفتم در کشور سالیانه 2 میلیارد تن خاک از دست می‌دهیم که می‌توانیم 1.2 میلیارد تن به معنای 300 هزار هکتار خاک را حفظ کنیم و شما برای آزادسازی 1000هکتار 10 جلسه برگزار کرده‌اید.

وی تاکید کرد: سازمان حفاظت محیط زیست موظف است برای حفظ محیط زیست بجنگند. اگر گروهی اهمیت این موضوع را بفهمند باید تا آخر بجنگند چراکه موظفیم حقوق نسل‌های آینده را حفظ کنیم. هیچ نهاد دیگری در کشور به جز سازمان حفاظت محیط زیست موظف به حفظ حقوق نسل‌های بعد نیست.

کلانتری با اشاره به اینکه وظایف اصلی رییس و معاونان سازمان حفاظت محیط زیست اصلاح قوانین، مقررات و آیین‌نامه‌ها است، تصریح کرد: مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست باید برای اصلاح اصول پایه در دولت و مجلس بجنگند.

معاون رییس جمهوری ادامه داد: هنوز با خودروسازان دعوا داریم چون تا زمانی که تکنولوژی تولیدی خود را اصلاح نکنند هوا را آلوده خواهند کرد. ما گفته‌ایم که از ابتدای سال 1401 موتورهای خودروهای تولیدی باید از استاندارد یورو 6 برخوردار باشد اما از حال دارند لابی می‌کنند که خودروهای با استاندارد یورو 4 و 5 را بیرون دهند.

کلانتری خاطرنشان کرد: سازمان حفاظت محیط زیست به نمایندگی از ملت ایران باید حافظ محیط زیست کشور باشد. ما وقتی گفتیم از ساختار کارستی نمی‌توان برای انتقال آب تونل حفر کرد از 10 هزار طرف زیر فشار رفتیم. در احداث تونل زاب از ابتدا پیش‌بینی شده بود که مشکلاتی خواهد داشت و اکنون 34 کیلومتر را ظرف سه سال و نیم حفر کرده‌اند و حالا 9 ماه است که در حفر 1400 متر آن معطل شده‌اند چراکه در بخش‌هایی از آن باید 50 کیلومتر از آبرفتی به کارستی عبور کنند که معلوم است در این بخش‌ها تونل جواب نخواهد داد. منابع کشور و منابع آبی را هدر دادند چراکه پیمانکاری می‌خواهد کار کند.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست در بخش دیگری از صحبت‌های خود با بیان اینکه باید در زمینه حفاظت محیط زیست کار فرهنگی کرد و سمن‌ها را آموزش داد، اظهار کرد: امسال ناچار شدیم برای تقویت سمن‌ها از بودجه صندوق محیط زیست به آنان کمک کنیم. بخشی از محیط‌زیست محیط‌بانان هستند و ما در حدی که توان داشتیم به آنان توجه داشتیم. مجوز خرید 700 دستگاه خودروی تویوتا را دریافت کردیم که به 20 میلیون دلار اعتبار نیاز داشت اما بودجه نداشتیم. عضویت کاپ فرانسه نیز تصویب نشد که از آن‌ها کمک بگیریم. اگر عضو بودیم می‌توانستیم از آن محل سالانه تا 150 میلیون دلار برای محیط زیست کمک بگیریم اما هنوز تصویب نشده است.

وی ادامه داد: دو سال پیش مجلس شورای اسلامی کاپ فرانسه را تصویب کرد اما شورای نگهبان اشکالاتی به آن گرفته بود که اصلاح شد. با این حال دو سال است که در مجلس قبلی و کنونی بدون نتیجه مانده است. حداقل 9 بار در این باره جلسه رفتم اما برخی تصمیم‌گیران این مساله را به سند 2030 وصل می‌کنند در حالی که ما وظیفه کاهش چهار درصدی میزان دی‌اکسید کربن تا سال 2030 را در سال 2021 با مهار فلرهای نفتی انجام دادیم.

کلانتری در پایان گفت: با وجود اینکه ما به تعهدات خود عمل کرده‌ایم اما از تسهیلات کاپ فرانسه که سالانه موظف هستند به اعضای خود 100 تا 150 میلیون دلار یعنی حدود دو برابر بودجه کل سال محیط‌زیست کشورکمک کنند، محروم ماندیم.