واردات به موقع کلید تنظیم بازار برنج است

رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ریشه و علت اصلی آشفتگی بازار برنج سیاست های تنظیم بازار ناکارآمد دولت اعلام کرد و گفت: اگر واردات به موقع انجام شود، شاهد التهابات بازار نخواهیم بود.
باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی - با وجود آن که طبق مشاهدات و بررسی های میدانی و اظهارات فعالان بازار مواد غذایی، قیمت برنج در بازار رو به کاهش گذاشته است، اما شیب کاهش قیمت هنوز به صورتی نیست که شاهد تعادل در این بازار باشیم.
در همین ارتباط سید رضا نورانی رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی درباره وضعیت پیش روی بازار برنج گفت: محصول کشت جدید از شالیزارهای مازندران در حال ورود به بازار است و کشت جدید گیلان هم تا نیمه مرداد از شالی کوبی ها وارد بازار می شود؛ این روند نرخ های کنونی بازار را که مصنوعی و غیرواقعی هستند را تعدیل خواهد کرد. البته فراموش نکنیم ابزار اصلی برای تنظیم بازار سیاست های تنظیم بازار و واردات است.
وی با اشاره به علل نابسامانی های ایجاد شده در بازار برنج افزود: ریشه و علت اصلی نوسان قیمت برنج این است که دولت نتوانست سیاست های کارآمد و موثر برای تنظیم بازار این محصول اجرا کند.
نورانی ادامه داد: واردات به موقع کلید تنظیم بازار کارآمد است و در این مورد ضعیف عمل شد. برنج خارجی که تقاضا را تعدیل می کند همیشه باید به مقدار کافی در بازار باشد.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با اشاره به اثرگذاری شایعات در بازار افزود: شایعاتی که درباره نرخ گذاری برنج داخلی با قیمت های بالای 200 هزار تومان مطرح شد، به این وضعیت دامن زد.
نورانی ادامه داد: با استفاده از فضای جنگ 12 روزه و تقاضایی که به صورت ناگهانی وارد بازار شد عده ای هم سواستفاده کرده باشند ولی این دلیل اصلی نیست و اگر دولت آمادگی لازم را داشت و انبارهای ذخایر استراتزیک به قدر کفایت پر بود، دولت به سرعت برنج را وارد شبکه توزیع می کرد و از افزایش قیمت بی رویه جلوگیری به عمل می آمد.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی افزود: همه فعالان بازار و کارشناسان می دانند که تقاضا و نیاز بازار ما به این کالای استراتژیک غذایی بیشتر از تولید داخلی است و بخش قابل توجهی از نیاز سفره مردم باید از محل واردات تامین شود. با توجه به این نکته دولت باید به موقع برای واردات اقدام می کرد. اگر واردات به مقدار کافی انجام شده بود و انبارهای ذخیره برنج که در اختیار دولت است، پر بود، آشفتگی در بازار ایجاد نمی شد.
وی با بیان اینکه بنا به اطلاعات موثق قیمت برنج در بسیاری از کشورها به شکل معناداری از قیمت برنج در ایران پایین تر است، گفت: طبق گزارش ها در امارات، تانزانیا و کنیا قیمت انواع و اقسام برنج کیلویی 7 سنت تا 1.5 دلار است و برنج 1.5 دلاری نوع مرغوب و عالی آن است که با دلار آزاد به نرخ امروز حدود 150 هزار تومان می شود. این قیمت ها به هیچ وجه با قیمت هایی که ما در بازار ایران مشاهده می کنیم همخوانی ندارد. بنابراین اگر دولت به موقع اقدام می کرد با ابزار واردات بازار کنترل می شد.