شنبه 21 تیر 1404

واردات روغن با ارز دولتی مانع خودکفایی است

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
واردات روغن با ارز دولتی مانع خودکفایی است

یک مسئول دولتی با بیان این که تخصیص ارز دولتی برای واردات روغن خرید از خارج را به صرفه‌تر از تولید داخل می‌کند، گفت: با حمایت از کشاورز، تمایل به کشت دانه‌های روغنی افزایش می‌یابد.

یک مسئول دولتی با بیان این که تخصیص ارز دولتی برای واردات روغن خرید از خارج را به صرفه‌تر از تولید داخل می‌کند، گفت: با حمایت از کشاورز، تمایل به کشت دانه‌های روغنی افزایش می‌یابد.

به گزارش خبرگزاری مهر، سعدالله منصوری، مجری طرح دانه‌های روغنی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به وابستگی نزدیک به 90 درصدی کشور به واردات روغن خوراکی در سیما گفت: تخصیص ارز دولتی برای واردات روغن، خرید از خارج را به صرفه‌تر از تولید در داخل می‌کند، گفت: تجربه نشان داده که با حمایت به موقع از کشاورز، تمایل به کشت دانه‌های روغنی به طور چشمگیری افزایش می‌یابد.

وی افزود: وقتی امکان افزایش تولید در کشور را داریم، هیچ عقل سلیمی نمی‌پذیرد که ما در زمینه یک محصول اساسی تا این حد وابسته به دیگران باشیم.

وی ادامه داد: تا زمانی که روغن با اتکا به یارانه و ارز دولتی در اختیار باشد و وارداتش با ارز ترجیحی به صرفه‌تر از تولید در داخل باشد، کمتر کشاورزی به فکر کاشت این محصول فسادپذیر می‌افتد و کارخانجات روغن کشی نیز ترجیح می‌دهند مواد اولیه را با هزینه کمتر از خارج وارد کنند.

مجری طرح دانه‌های روغنی با بیان این که اختصاص ارز 28500 تومانی برای واردات روغن در حالی که تولید داخلی روی دست کشاورزان می‌ماند منطقی نیست، تاکید کرد: دانه روغنی تولید داخل فسادپذیر است و عدم خرید به موقع و پرداخت نشدن سریع پول کشاورزان، باعث کاهش رغبت آنان به تداوم این کشت می‌شود.

وی با اشاره به راهکارهایی که در سال‌های اخیر تجربه شده است، ابراز امیدواری کرد که با روش‌هایی مانند متناسب‌سازی واردات با تولید و یا صدور مجوز واردات در ازای کمک به تولید داخلی، تولید دانه‌های روغنی در ایران روز به روز تا حد خودکفایی افزایش یابد.

منصوری با اشاره به اهمیت قیمت‌گذاری مناسب و خرید تضمینی دانه‌های روغنی از کشاورزان گفت: باید صرفه اقتصادی کشت کلزا را برای کشاورز تأمین کنیم. عملکرد کلزا معمولاً نصف عملکرد گندم است، پس باید قیمت کلزا را دو برابر تا 2.2 برابر گندم تعیین کنیم تا زارع به کشت آن ترغیب شود.

وی همچنین بر ضرورت ایجاد ارتباط منطقی بین قیمت واردات و تولید داخلی تاکید کرد و افزود: اگر واردات دانه روغنی با قیمت پایین‌تر انجام شود، صنایع تبدیلی رغبتی به خرید دانه تولید داخل ندارند.

منصوری در پایان با اشاره به مشکلات اقتصادی و بازرگانی موجود در زمینه تولید روغن در کشور، تصریح کرد: طرح تولید روغن در کشور هیچ ایراد فنی و تکنیکی ندارد و با رفع مشکلات بازرگانی و اقتصادی، می‌توان به خودکفایی در این زمینه دست یافت.