ورود شورای راهبردی چاپ به نوسازی ناوگان فرسوده این صنعت
عضو شورای راهبردی صنعت چاپ از ورود این شورا به موضوع نوسازی ناوگان فرسوده این صنعت خبر داد و گفت: چارهای نداریم جز اینکه به نوسازی و تعویض برخی قطعات بپردازیم.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، 11 شهریور ماه در تقویم جمهوری اسلامی بنام روز ملی صنعت چاپ نامگذاری شده است، صنعتی که به دلیل پیوند نزدیکی که با فرهنگ دارد، در ایران چندان به عنوان یک صنعت شناخته شده نیست؛ در حالیکه سایر صنایع وابستگی تنگاتنگی با آن دارند.
صنعت چاپ در ایران در سالهای اخیر پیشرفتهای زیادی داشته است، اما برخی مسائل از جمله شیوع کرونا، افزایش نرخ ارز و فرسودگی دستگاهها از سرعت رشد و حرکت آن به سمت توسعه کاسته است.
در وضعیت فعلی عمده متخصصان این صنعت، فرسودگی ناوگان چاپ را به عنوان یک دغدغه برمیشمارند، که به دلیل هزینههای بالای خریداری دستگاهها و تجهیز اتفاق افتاده است. موضوعی که علی مغانی رئیس اتحادیه چاپخانهداران خراسان نیز در گفتوگو با تسنیم از آن به عنوان یک چالش جدی پیش روی این صنعت نام میبرد و در عین حال از طرح جدید نوسازی دستگاهها خبر میدهد.
وی با اشاره به برگزاری مراسم روز ملی صنعت چاپ در 21 مهر ماه در مشهد با اشاره به مشکلاتی که این صنعت با آن دست و پنجه نرم میکند، میگوید: تا زمانی که قیمت ارز ثابت نشود تولید در هیچ صنعتی به ثبات نمیرسد.
وی ادامه میدهد: از آنجا که 99.9 درصد مواد اولیه چاپ وارداتی است، قطعات و ماشین آلات وارداتی است، مسلماً فعالیت در این صنعت وابسته به نرخ ارز است، این نوسانات بازار ارز در سالهای گذشته موجب شده که این صنعت با مشکلاتی مواجه شود و نتوان تعرفه مشخصی برای خدمات چاپ در نظر گرفت.
عضو شورای راهبردی صنعت چاپ ادامه میدهد: شواهد و قرائن بر این است که دولت سیزدهم تلاش میکند، کار را به نتیجهای برساند، وزیر و معاون فرهنگی دغدغه این را دارند که مشکلات چاپ برطرف شود که جای قدردانی و امیدواری دارد، اما من امیدوارم که با همین رویه، تلاش و سرعت به مابقی مسائل نیز برسیم.
وی با اشاره به آمار اعلام شده مبنی بر واردات 163 هزار تن محصول چاپی در سال 1400 میگوید: به نظرمن بخش زیادی از این محصولات کارتنهای 5 لایه باشد که ما تولید نمیکنیم. این کارتنها هم حجم زیادی دارند و هم وزن زیاد. 90 درصد این آمار متعلق به این محصولات است، چون ما در ایران این اندازه واردات محصول چاپی نداریم. مگر نوع خاصی که در کشور قابل انجام نباشد، ما در بحث لیبل و... به اندازه کافی ظرفیت کار و چاپ داریم.
وضعیت بحرانی ناوگان چاپ / اگر به همین روال ادامه دهیم، ترکیه بازار ایران را قبضه میکند چرا ارشاد حمایتی را که از نشر دارد، از چاپ ندارد؟/ بازسازی ناوگان چاپ بدون حمایتهای دولتی ممکن نیست سهم نوسازی ناوگان چاپ از بودجه وزارت ارشاد صفر است / لزوم واسپاری صدور مجوز واردات به اتحادیههای چاپرئیس اتحادیه چاپخانهداران خراسان بار دیگر بر مواد اولیه تأکید میکند و میگوید: بحث مواد اولیه بحث اساسی است، که اگر نتوانیم دسترسی آسان و مشخصی به لحاظ قیمت به آن داشته باشیم، واردات رفته رفته بیشتر خواهد شد.
وی بخش دیگری از نیاز صنعت چاپ را بازسازی و نوسازی ماشینآلات میداند و ادامه میدهد: مهمترین دغدغه و چالش ما بازسازی و نوسازی ماشینآلات است، با توجه به قیمت ارز اگر ما بخواهیم ماشینآلات وارد کنیم، مقرون به صرفه نخواهد بود، یک ماشین چاپ 250 هزار یورو قیمت دارد. بنابراین باید بخشی از ماشینآلات داخل کشور را نوسازی و بازسازی کرد. این بحث در شورای راهبردی صنعت چاپ مطرح شده اما هنوز به نتیجه نرسیده است.
این فعال صنف چاپ میافزاید: در چند سال گذشته هیچ اقدامی برای نوسازی ماشینآلات صنعت چاپ انجام نشده است، حتی یک قطعه برای ماشینآلات چاپ وارد نشده است
مغانی تصریح میکند: یکی از راهکارهای پیشنهادی این است که با توجه به نیاز صنعت چاپ به واردات مواد اولیه، ترتیبی اتخاذ شود که اهالی چاپ برای واردات هزینه گمرکی نپردازند، در قبالش کالایی را صادر کنند، به عبارت دیکر تهاتر انجام شود. ما این ایده را دادهایم و منتظریم تا اعلام نتیجه شود.