شنبه 10 آذر 1403

وزارت فرهنگ در مسیر متناسب‌سازی با تحولات فضای مجازی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
وزارت فرهنگ در مسیر متناسب‌سازی با تحولات فضای مجازی

تهران - ایرنا - رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانه‌های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، گفت: فرصت‌ها و تهدیدهای تحولات فضای مجازی، تغییر الگوی حکمرانی در عرصه فرهنگ، هنر و رسانه را ضروری ساخته است و از این رو این وزارتخانه تدابیری را برای مواجهه با تحولات فضای مجازی اندیشیده است.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدرضا بهمنی در دیدار وزیر و مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با معاون اول رییس جمهوری با اشاره به تدوین برنامه تحول وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در فضای مجازی با بیان این مطلب افزود: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تدابیری را برای مواجه با تحولات فضای مجازی در عرصه فرهنگ اندیشیده و به همین منظور تدوین برنامه و متناسب سازی وزارتخانه با این تحولات از حدود یکسال قبل در دستورکار این وزارتخانه قرار گرفت.

وی ادامه داد: همزمان با تدوین برنامه مذکور، مصوبه شورای عالی فضای مجازی کشور در جلسه 26 فروردین 98، 8 دستگاه از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را مکلف به تدوین برنامه تحول سازمانی کرد که این وزارتخانه اولین وزارتخانه‌ای است که برنامه متناسب‌سازی سازمانی خود با تحولات فضای مجازی را تهیه و فرآیند اجرایی سازی آن را آغاز کرده است.

بهمنی اهم چالش های عرصه فرهنگ ناشی از تحولات فضای مجازی را مورد اشاره قرار داد و کاربر محورشدن و افزایش تولید و توزیع محتوا از سوی کاربران عمومی، ورود فعالان غیرفرهنگی به حوزه تولیدات فرهنگی مانند اپراتورها، بروز پدیده گمنامی در تولید و نشر محصولات فرهنگی، هنری و رسانه ای، دشواری کنترل و ممیزی قبل از نشر، در هم تنیدگی قالب های محصولات فرهنگی و فراگیری محصولات صوتی و تصویری، تصرف بازار مصرف فرهنگی کشور توسط رقبا و معارضان در بستر شبکه‌های توزیع فضای مجازی را از جمله این چالش ها برشمرد.

رئیس مرکز رسانه های دیجیتال افزود: به واسطه این گونه چالش ها، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه های مختلف ماموریتی خود با پدیده ها، بازیگران و الگوهای نوین در تولید، نشر و مصرف فرهنگی، هنری و رسانه ای مواجه شده به گونه ای که نیازمند تغییرات جدی در تعاریف، سیاست ها، فرآیندها و ابزارهای انجام فعالیت های خود شده است.

مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه گفت: بنا به این ضرورت ها و با توجه به مصوبه شورای عالی فضای مجازی کشور، برنامه تحول برای ارتقای نقش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در فضای مجازی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تدوین شده است.

بهمنی در معرفی ارکان مفهومی و اقدامات این برنامه ادامه داد: در این برنامه 71 اقدام عملیاتی در قالب پنج گروه و به عنوان 5 رکن برنامه پیش بینی شده است.

وی نخستین رکن برنامه را «متناسب سازی تشکیلات و نظام مدیریت وزاتخانه با تحولات فضای مجازی» معرفی کرد و گفت: بهبود ساختار سازمانی، توانمندسازی نیروی انسانی و تقویت نقش تنظیم گری وزارتخانه در فضای مجازی را از جمله اقدامات این رکن است. همچنین در این برنامه، «توسعه دولت الکترونیک و پلتفرم های فرهنگی در فضای مجازی» به عنوان رکن زیرساختی و مهم در نظر گرفته شده که در این گروه، اقداماتی مانند اصلاح نظام مجوزها، تسهیل و تسریع خدمات به اهالی فرهنگ و هنر، حمایت از ایجاد و توسعه پلتفرم های ایرانی در عرصه فرهنگ، هنر و رسانه، در دستورکار قرار گرفته است.

بهمنی در بخش دیگری از سخنان خود، ضرورت حضور و نقش آفرینی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ارتقای محتوایی فرهنگ و هنر ایرانی - اسلامی در بستر فضای مجازی را یادآور شد و گفت: توجه به فرصت ها و تهدیدهای پیشرو در زمینه تولید و نشر محتوا در فضای مجازی از اهمیت بالایی برخوردار است به گونه‌ای که یکی از کلان برنامه های وزیر فرهنگ دولت دوازدهم نیز «ارتقای محتوایی محصولات فرهنگی و هنری» است، لذا در این بخش از برنامه تحول، به اقداماتی همچون شبکه سازی تولیدکنندگان محتوا، استفاده از ابزارهای نوین برای پایش و صیانت از محتوای فرهنگی در فضای مجازی و ارتقای سواد مجازی کاربران به ویژه خانواده ها، توجه شده است.

وی تاکید کرد: تحولات فضای مجازی، عنصر کسب و کاری در عرصه فرهنگ را برجسته تر کرده است. بنابراین ذیل گسترش کسب و کارهای فرهنگی در فضای مجازی به عنوان رکن چهارم برنامه تحول نیز اقداماتی طراحی شده است که اموری چون حمایت از شکل گیری مراکز نوآوری و شتاب دهی فرهنگی، هنری و رسانه ای، گسترش آموزش کسب و کارهای نوین در میان اهالی فرهنگ و حمایت از شکل گیری مجامع و تشکل های کسب و کاری در عرصه فرهنگ را شامل می شود.

بهمنی افزود: این برنامه تلاش کرده موضوع «بهبود اطلاع رسانی و تبلیغات در فضای مجازی» را به عنوان رکن پنجم برنامه تعریف تعریف کرده و نسبت به اجرای اقداماتی مانند تعمیم قوانین مدیریت تبلیغات در کشور به فضای مجازی و پیشگیری از گسترش اخبار جعلی و محتواهای آسیب رسان، اهتمام ویژه داشته باشد.

وی در پایان تصریح کرد: ذیل مجموعه اقدامات این برنامه، هم اکنون 28 پروژه به صورت فراگیر در همه بخش های وزارتخانه در حال اجراست. که از این تعداد حدود 7 پروژه مهم در حوزه دولت الکترونیک و متناسب سازی وزارتخانه و 21 پروژه نیز در حوزه های محتوا، کسب و کارهای فرهنگی و اطلاع رسانی هستند.

رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال در پایان گزارش خود، خطاب به معاون اول رئیس جمهور درخواست داشت برای تدبیر موفق نسبت به تحولات فضای مجازی، ضرورت تغییر در الگوی سیاست گذاری و تنظیم گری سازمانی در دستگاه های فرابخشی دولت مانند سازمان امور اداری و استخدامی و سازمان برنامه و بودجه، مورد توجه قرار گیرد چرا که در غیر این صورت دولت دچار نوعی حبس ظرفیت در اعمال حکمرانی در همه بخش های گوناگون به ویژه در بخش فرهنگ و هنر خواهد شد.

عصر شنبه، 17 سند فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری، سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونان و مدیران عامل سازمان‌های زیر مجموعه این وزارتخانه، رونمایی شد. از جمله این اسناد می توان به ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی، برنامه های ارتقای فرهنگی مراسم راهپیمایی اربعین، برنامه های فرهنگ زیارت و گردشگری مذهبی، برنامه ارتقای فرهنگ سلامت، برنامه های ارتقای فرهنگ حفاظت از محیط زیست، برنامه ترویج ورزش همگانی، ارتقای فرهنگ کار و مهارت آموزی، برنامه ارتقای فرهنگ توانمند سازی مددجویان، ترویج فرهنگ مصرف بهینه آب و ارتقای فرهنگ وقف در کشور اشاره کرد.

در این نشست همچنین گزارشی از عملکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه های مختلف توسط معاونان، مدیران عامل سازمان های زیر مجموعه، مشاوران و مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در محل این وزارتخانه به معاون اول رئیس جمهوری ارائه شد.

*س_برچسب‌ها_س*