چهارشنبه 7 آذر 1403

وزن یک گونه عجیب نهنگ غول پیکر باستانی؛ 340 یا 70 تن؟

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
وزن یک گونه عجیب نهنگ غول پیکر باستانی؛ 340 یا 70 تن؟

پروستوس کلوسوس (Perucetus colossus) حدود 39 میلیون سال پیش (در دوره ائوسن) در سرزمین فعلی پرو زندگی می‌کرد. این گونه که اولین بار در سال 2023 معرفی شد از تیره خسروسوسماران (Basilosauridae) است؛ قدیمی‌ترین نهنگ‌های شناخته‌شده که به‌طور انحصاری در آب زندگی می‌کردند.

وزن یک نهنگ غول پیکر منقرض‌شده که زمانی تصور می‌شد سنگین‌ترین حیوانی باشد که تا به حال زیسته، مجدداً توسط کارشناسان تخمین زده شد. پیش‌تر دیرینه‌شناسان حداکثر وزن 340 تنی را برای این پستاندار آبزی متصور شده بودند که آن را به موجودی دو برابر بزرگتر از یک نهنگ آبی بزرگ امروزی تبدیل می‌کرد. اما حالا یک مطالعه جدید وزن آن را بین 60 تا 70 تن تخمین می‌زند.

به گزارش روزیاتو، پروستوس کلوسوس (Perucetus colossus) حدود 39 میلیون سال پیش (در دوره ائوسن) در سرزمین فعلی پرو زندگی می‌کرد. این گونه که اولین بار در سال 2023 معرفی شد از تیره خسروسوسماران (Basilosauridae) است؛ قدیمی‌ترین نهنگ‌های شناخته‌شده که به‌طور انحصاری در آب زندگی می‌کردند.

پیش‌تر تصور می‌شد که این پستاندار آبزی سنگین‌ترین حیوانی باشد که تاکنون وجود داشته است. به‌طوری که یکی از مطالعات قبلی ادعا کرده که این موجود عظیم‌الجثه به‌طور میانگین 180 تن (85 تا 340 تن) وزن داشته؛ ارقامی که دو برابر یک نهنگ آبی بزرگ امروزی است.

با این حال مطالعه جدیدی که اخیراً در مجله PeerJ منتشر شده، این ایده را به چالش می‌کشد.

گروهی که این مطالعه را انجام داده‌اند بر این باورند که این نهنگ باستانی به احتمال زیاد 60 تا 70 تن وزن و 17 متر طول داشته است.

محققان مطالعه قدیمی‌تر را تجزیه و تحلیل کردند و مدل‌های سه بعدی از پروستوس کلوسوس و نهنگ‌های آبی ساختند. آن‌ها می‌خواستند ببینند چنین نهنگ عظیمی چطور در اقیانوس حرکت می‌کند.

ریوسوکه موتانی، نویسنده اصلی این مطالعه و دیرینه‌بیولوژیست دانشگاه کالیفرنیا دیویس، گفت: «این حیوان با این وزن نمی‌توانست روی سطح بماند یا از کف دریا جدا شود. اگر این‌طور بود باید همیشه به صورت عمودی شنا می‌کرد که غیر‌ممکن است.»

به گفته او، استخوان‌های پروستوس کلوسوس به‌طور غیرعادی متراکم هستند. استخوان‌های پستانداران عموماً قسمت بیرونی سختی دارند و در درون اسفنجی یا توخالی هستند. با این حال برخی از حیوانات قسمت بیشتری از استخوانشان جامد است که آن‌ها را متراکم و سنگین می‌کند.

در جانوران آبزی، استخوان‌های سنگین می‌تواند خاصیت شناور بودن را برای چربی‌های بدن جبران کند و به آن اجازه بدهد روی آب حالت شناور بودن خود را حفظ کند.

به گفته محققان، اولین مشکل این است که در مطالعه اولیه از استخوان‌های فسیل‌شده برای تخمین وزن اسکلت استفاده شد، سپس به وزن کل حیوان تعمیم داده شد، با این فرض که با افزایش اندازه بدن، توده اسکلتی و غیراسکلتی با سرعت یکسانی بزرگ می‌شوند. اما اندازه‌گیری حیوانات دیگر نشان داده که چنین نیست.

برآورد‌های اولیه همچنین میزان افزایش توده بدن در نتیجه پاکیوستوز (وضعیتی که در آن استخوان‌های حیوانات مهره‌دار ضخیم‌تر می‌شود) را بیش از حد تخمین زده است. در حالی که شواهد به دست آمده از گاو دریایی نشان می‌دهد که بدن آن‌ها نسبت به توده اسکلی‌شان نسبتاً سبک‌تر است.

پروفسور موتانی و تیمش تخمین می‌زنند که پروستوس کلوسوسِ 17 متری، وزنی بین 60 تا 70 تن داشته که به‌طور قابل‌توجهی کمتر از وزن نهنگ‌های آبی (130 تا 150 تن) است.

یک پروستوس کلوسوس که تا 20 متر رشد می‌کند می‌تواند به بیش از 110 تن وزن برسد که هنوز از بزرگترین نهنگ‌های آبی با وزن 270 تن فاصله دارد.

با این حال، الی امسون که مطالعه اول را رهبری کرده بود گفت که همچنان پای داده‌های مطالعه اصلی می‌ایستد و تیمش تخمین محافظه‌کارانه و وسیع‌تری را برای اندازه این موجود اعلام کرده‌اند.

همچنین از امسون نقل شده که این نهنگ را «یک موجود کاملاً عجیب و غریب» توصیف کرده است.

گفته می‌شود که پروستوس کلوسوس با اندام‌های کوچک و سری که نسبت به بدنش کوچک‌تر بود، شکل عجیبی داشت.

همچنین این حیوان در نزدیکی ساحل زندگی می‌کرد؛ موضوعی که در مورد موجودات آبزی بزرگ که معمولاً با آب‌های باز عمیق مرتبط هستند بسیار عجیب به نظر می‌رسد.

از دست ندهید

تفال به حافظ جمعه 25 اسفند 1402؛ چون شوم خاک رهش دامن بیفشاند ز من...

حلوا خشک گردویی، یک شیرینی خوشمزه برای عید نوروز و ماه رمضان

تفال به حافظ پنجشنبه 24 اسفند 1402؛ آن کیست کز روی کرم با ما وفاداری کند....

مرمکه، دسر خوشمزه و اصیل مازندارنی برای افطار