شنبه 10 آذر 1403

وقتی مسئولان فرزندان اعضای هیئت علمی را با عناوین مختلف راهی دانشگاه می‌کنند / سهمیه، قانون یا تسهیلات؟

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
وقتی مسئولان فرزندان اعضای هیئت علمی را با عناوین مختلف راهی دانشگاه می‌کنند / سهمیه، قانون یا تسهیلات؟

به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، هرچند که خوب و صحیح تست زدن در کنکور سراسری تاثیر زیادی در تعیین رتبه داوطلب دارد، اما ملاک قطعی برای تعیین رتبه نیست و در این مسیر از تاثیر سهمیه‌ها نباید غافل شد. سهمیه‌های اثرگذار تا کنکور سال گذشته آنقدر زیاد بود که صدای داوطلبان را بلند کرد و مسئولان ذی‌ربط به فکر حذف تعدادی از این سهمیه‌ها افتادند. در کنار سهمیه‌های استعداد درخشان، فرهنگیان،...

به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، هرچند که خوب و صحیح تست زدن در کنکور سراسری تاثیر زیادی در تعیین رتبه داوطلب دارد، اما ملاک قطعی برای تعیین رتبه نیست و در این مسیر از تاثیر سهمیه‌ها نباید غافل شد. سهمیه‌های اثرگذار تا کنکور سال گذشته آنقدر زیاد بود که صدای داوطلبان را بلند کرد و مسئولان ذی‌ربط به فکر حذف تعدادی از این سهمیه‌ها افتادند. در کنار سهمیه‌های استعداد درخشان، فرهنگیان، سرباز معلمان، قهرمانان، حافظان قرآن کریم، بهیاران و... یکی از این سهمیه‌هایی که داوطلبان بیش از بقیه برای حذف آن تاکید داشتند، سهمیه فرزندان اعضای هیئت علمی بود.

*س_امتیازی که شورای عالی انقلاب فرهنگی به خانواده اساتید داد_س*

نگاهی به قبل نشان می‌دهد که شورای عالی انقلاب فرهنگی در 25 تیرماه 92 یک دستورالعمل اجرایی برای تسهیلات فرزندان اعضای هیئت علمی تصویب کرد. طبق این دستورالعمل و با ابلاغ معاونت فنی و آماری سازمان سنجش آموزش کشور به تمام دانشگاه‌های پزشکی و غیرپزشکی، داوطلب برای انتقال باید 90 درصد و برای تغییر رشته باید 92.5 درصد نمره آخرین نفر پذیرفته شده در سهمیه آزاد را کسب کند.

همچنین این دسته از پذیرفته شدگان نمی‌توانند از انتقال مشروط استفاده کنند. بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، تمام اعضای هیئت علمی رسمی قطعی یا رسمی آزمایشی باید شاغل، بازنشسته یا متوفی (در صورتی که گزینش علمی دو حالت اخیر به هنگام بازنشستگی یا فوت توسط وزارتین صورت گرفته باشد) و تمام وقت، ثابت و رسمی باشند.

طبق اعلام برخی از داوطلبان معترض به این سهمیه، گویا ماجرا بدین صورت بود که اعضای هیئت علمی به تناسب فعالیت و سابقه کارشان در دانشگاه می‌توانستند فرزندان‌شان را بدون کسب رتبه و امتیاز خاصی به دانشگاه محل خدمت خود بیاورند، اما مسئولان این ماجرا را تکذیب و اعلام کردند که چنین سهمیه‌ای هرگز در کنکور سراسری لحاظ نمی‌شود.

*س_سهمیه‌ای که حذف می‌شود_س*

آنان که مصرانه وجود و اعمال سهمیه فرزندان هیئت علمی را تکذیب می‌کردند با پیگیری‌های داوطلبان و اعتراضات به اعمال خلاف از عدالت این سهمیه، درنهایت به صدا آمدند که موضوعی بعنوان «سهمیه» وجود ندارد (یعنی به کار بردن واژه «سهمیه» را نادرست می‌دانستند) و چنین افرادی تنها می‌توانند از شرایط انتقالی استفاده کنند. این درحالی است که وقتی لایحه ساماندهی ورود به مقاطع مختلف آموزش عالی از سوی وزارتخانه‌های علوم و بهداشت به دولت ارائه شد، از این موضوع به سادگی نگذشتند و پیشنهاد حذف این موضوع از کنکور را دقیقا با همین عنوان «سهمیه» مطرح کردند.

ابراهیم خدایی، رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، با اشاره به آنکه در لایحه ارائه شده از 19 سهمیه موجود در کنکور 16 سهمیه حذف شده است، درباره اعمال تسهیلات برای فرزندان اعضای هیئت علمی بیان کرد: سهمیه فرزندان اعضای هیئت علمی بر اساس رأی دیوان عدالت اداری در سال 91 ابطال شد، اما بعد از آن در تیر سال 92 در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید. بر اساس ساماندهی لایحه سهمیه‌ها، سهمیه فرزندان اعضای هیئت علمی نیز حذف خواهد شد.

*س_جابجایی فرزندان اعضای هیئت علمی در دانشگاه‌ها قانونی است_س*

علی خاکی صدیق، معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو در پاسخ به این سوال که چرا علیرغم تکذیب وجود سهمیه‌ای برای پذیرش یا جابجایی فرزندان اعضای هیئت علمی، اما کم و بیش شاهد چنین فرآیندی در دانشگاه‌ها هستیم، بیان کرد: این امر بعنوان سهمیه مطرح نیست و یک قانون است.

خاکی صدیق ادامه داد: سهمیه بدین معناست که در برنامه‌ریزی‌های کنکور، فرزندان اعضای هیئت علمی امتیازی دارند که رتبه آن‌ها را ارتقا می‌بخشد، اما ما در کنکور چنین چیزی نداریم. درواقع فرزندان اعضای هیئت علمی با قانونی که مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی است می‌توانند پس از پذیرش در دانشگاه (با توجه به رتبه‌ای که در کنکور کسب می‌کنند) درصورتی که شرایط لازم را داشته باشند به دانشگاهی دیگر منتقل شوند. مانند شرایط نقل و انتقال برای تمام دانشجویان دیگر.

به گفته وی، این قانون تاکنون مخالفان و موافقان زیادی داشته است و حتی گروهی به دفاع از آن پرداخته‌اند. تصویب آن کاملا در حوزه اختیارات شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده است.

*س_قانون، نه سهمیه!_س*

معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی وزارت علوم اظهار داشت: بنابراین اینکه فرزند یکی از اعضای هیئت علمی از دانشگاهی به دانشگاه دیگر برود، فرآیندی پنهانی یا محرمانه نیست و طبق قانون مصوب شورای عالی برای نقل و انتقال دانشجو انجام می‌گیرد نه اعمال درصدی سهمیه در کنکور برای آنها!

خاکی صدیق در پاسخ به این سوال که آیا به طور کلی وجود و اجرای چنین قانونی در دانشگاه‌ها صحیح است یا خیر، عنوان کرد: بازنگری در قانون‌ها و سهمیه‌های پذیرش دانشجویان براساس شرایط جدید و مطابق با عدالت آموزشی نکته مثبتی است، اما بازنگری در قانون نقل و انتقال فرزندان اعضای هیئت علمی به کاری کارشناسانه نیاز دارد.

وی ادامه داد: درحقیقت باید دید چند درصد از پذیرفته‌شدگان دانشگاه‌ها در یک سال، جزو فرزندان اعضای هیئت علمی هستند و چند درصد آن‌ها از ظرفیت نقل و انتقال استفاده می‌کنند. در طول مدتی که ریاست دانشگاه خواجه نصیر را برعهده داشتم تعداد دانشجویانی که برای انتقالی اقدام می‌کردند بسیار محدود و از این تعداد محدود، تعداد خیلی کمی از فرزندان هیئت علمی بودند.

معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی وزارت علوم گفت: بنابراین با نگاهی دقیق و کارشناسانه می‌توان این قانون را بازنگری کرد تا بتوانیم عدالت آموزشی را بیش از پیش رعایت کنیم.

*س_فرزندان هیئت علمی تسهیلات دریافت می‌کنند_س*

فاطمه زرین‌آمیزی سخنگوی سازمان سنجش آموزش کشور نیز در این باره به خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو گفت: موضوعی به عنوان سهمیه و قانون برای پذیرش فرزندان اعضای هیئت علمی در دانشگاه‌ها نداریم و این امر نوعی تسهیلات است.

*س_تسهیلات و سهمیه‌های کنکور همچون سال‌های گذشته_س*

سخنگوی سازمان سنجش آموزش کشور در پاسخ به این سوال که آیا لایحه ساماندهی ورود به مقاطع مختلف آموزش عالی تصویب و ابلاغ شده است یا خیر، بیان کرد: هنوز هیچ مصوبه جدیدی از شورای عالی انقلاب فرهنگی برای تغییر، حذف و جایگزینی سهمیه‌ها ابلاغ نشده است لذا هر آنچه که در کنکور سراسری سال گذشته انجام گرفته است، برای کنکور امسال نیز انجام می‌شود.

وی با تاکید مجدد بر عدم تغییر سهمیه‌ها و تسهیلات در کنکور سراسری 1400 اظهار داشت: به محض ابلاغ شورای عالی انقلاب فرهنگی، تغییر یا اصلاحات مربوطه اطلاع‌رسانی و ضوابط آن اجرایی خواهد شد.

وقتی مسئولان فرزندان اعضای هیئت علمی را با عناوین مختلف راهی دانشگاه می‌کنند / سهمیه، قانون یا تسهیلات؟ 2
وقتی مسئولان فرزندان اعضای هیئت علمی را با عناوین مختلف راهی دانشگاه می‌کنند / سهمیه، قانون یا تسهیلات؟ 3
وقتی مسئولان فرزندان اعضای هیئت علمی را با عناوین مختلف راهی دانشگاه می‌کنند / سهمیه، قانون یا تسهیلات؟ 4
وقتی مسئولان فرزندان اعضای هیئت علمی را با عناوین مختلف راهی دانشگاه می‌کنند / سهمیه، قانون یا تسهیلات؟ 5