یک‌شنبه 30 اردیبهشت 1403

پارچه دومتری که در دقیقه 90 تبدیل به لباس تیم ملی شد

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
پارچه دومتری که در دقیقه 90 تبدیل به لباس تیم ملی شد

شامگاه 17 آبان لباس تیم ملی درحالی رونمایی شد که دور از عناصر ایرانی بود و نتوانست خواسته‌های اعضای تیم ملی را برای حضور در جام جهانی قطر 2022 برآورده کند.

شامگاه 17 آبان لباس تیم ملی درحالی رونمایی شد که دور از عناصر ایرانی بود و نتوانست خواسته‌های اعضای تیم ملی را برای حضور در جام جهانی قطر 2022 برآورده کند.

به گزارش خبرنگار مهر، تیم ملی فوتبال ایران در هفتمین دیدار خود در گروه A مقدماتی در قاره آسیا، روز پنجشنبه 27 ژانویه (7 بهمن سال گذشته) در تهران یک بر صفر مقابل تیم عراق پیروز شد و زودهنگام به جام جهانی 2022 قطر راه یافت و این درحالی است که فدراسیون فوتبال کشور به ریاست شهاب‌الدین عزیزی‌خادم برای لباس تیم ملی فراخوانی را ارائه کرد و از همه شرکت‌ها و برندها درخواست کرد تا طرح‌ها و ایده‌های خودشان را برای فدراسیون ارسال کنند.

در این میان برخی از برندها پا به میدان نگذاشتند و تعدادی دیگر از برندهای ایرانی و حتی برندهای خارجی طرح‌ها و ایده‌های خود را برای فدراسیون ارسال کردند که در نهایت برند «مجید» از میان طرح‌ها به عنوان طرح برگزیده انتخاب شد که البته این انتخاب هم حاشیه‌هایی دربرداشت و یکی از شرکت‌های خارجی به نام «آل اشپورت» ادعا می‌کرد که او برگزیده طرح لباس تیم ملی است.

همچنین فدراسیون فوتبال در گیر و دار دریافت طرح‌های لباس تیم ملی بود که در اسفند سال گذشته «عزیزی خادم» از مسئولیت خود برکنار شد و سیدمیرشاد ماجدی به عنوان سرپرست فدراسیون فوتبال انتخاب شد. ماجدی تا شهریورماه امسال به عنوان سرپرست حضور داشت و در نهایت دهه اول شهریورماه تاج به عنوان رئیس فدراسیون فوتبال انتخاب شد.

پس از چندماه و در نهایت شامگاه 17 آبان لباس اول و دوم تیم ملی فوتبال ایران درحالی برای حضور در رقابت‌های جام جهانی قطر رونمایی شد که به دور از عناصر ایرانی بود و نتوانست خواسته‌های مردم ایران و اعضای تیم ملی را برای حضور در جام جهانی قطر 2022 برآورده کند. از طرفی کارگروه ساماندهی مد و لباس که به نوعی متولی حوزه لباس و پوشاک کشور است، این طرح را نه تنها تأیید نکرد. بلکه طی خبری آن را تکذیب کرد.

برخی از منتقدین، نظرات تندی را از پیراهن‌های تیم ملی داشتند و به نوعی آن را به زیرپیراهن تعبیر کردند. مجید ساعدی‌فر مالک برند مجید، که تولید و طراحی لباس تیم ملی برای جام جهانی را بر عهده دارد، در مورد انتقاداتی که به طرح لباس تیم ملی شده گفت: باید گفت منتقدانی که به‌صورت زیرپوش یا روپوش به آن نگاه می‌کنند از زیرپوش‌های گران‌قیمتی استفاده می‌کنند! اگر از نزدیک این لباس را نگاه کنید به صحت حرف‌های من پی می‌برید.

وی در گفتگویی گفته بود: مثلاً نمی‌توان نقشه کشور یا طرح‌های مشابه را روی پیراهن استفاده کرد و آنها استانداردهای خود را دارند. البته می‌توان طرح و نقش‌هایی را در قواعد فیفا درنظر گرفت و ما هم در این راستا طرح‌هایی را بر حسب این قواعد در نظر گرفتیم که مورد قبول فدراسیون فوتبال و تصمیم گیرندگان امر نبود. این طرح هم در حالی نهایی شد که یک گروه از سوی وزارت ارشاد این طرح را انتخاب کرده بودند. در واقع با یک خرد جمعی و بعد از مشورت با هیأت‌رئیسه فدراسیون فوتبال این طرح انتخاب شد.

او در مورد اینکه طرح سفید و ساده این لباس به چیزهای دیگری هم تعبیر می‌شود، گفته است: این طرح را فدراسیون انتخاب کرد و ما با بهترین جنس و تکنولوژی آن را تهیه و اجرا کردیم. البته هنوز هم از طرح و جنس و برش این لباس دفاع می‌کنم. حتی آنها یک لباس ساده مثل تیشرت انتخاب کرده بودند اما ما با الهام از دو برند بزرگ و تلفیق آنها این برش اختصاصی و شکیل را برای پیراهن تیم ملی مدنظر قرار دادیم.

البته بنا به اذعان برخی از منتقدان لباس تیم ملی که باید کارگروه ساماندهی مد و لباس در خصوص این طرح‌ها نظر می‌داد، گفت و گویی با محمد سعیدی مدیر روابط عمومی کارگروه ساماندهی مد و لباس انجام شد. او در این باره به خبرنگار مهر گفت: اساساً لباس تیم ملی باید به تأیید فدراسیون فوتبال باشد که در ذیر فیفاست. بنابراین کارگروه ساماندهی مد و لباس در این زمینه نمی‌تواند صفر تا صد کار ورود کند.

وی ادامه داد: کارگروه مد و لباس، نقش ساماندهی دارد و می‌تواند ابزار نظارتی داشته باشد. برای مثال می‌تواند بگوید که این طرح خوب یا بد است. اما این جمله به آن معنا نیست که کارگروه در صورت عدم رضایت طرح را رد کرده باشد. لباس تیم ملی استانداردهای لازم را دارد چراکه در این طرح از سه المان استفاده شده است. اول آنکه رنگ لباس بود. دوم پرچم ایران در آن استفاده شده است و در نهایت المان آخر بحث هویت ساز تیم ملی بود که از المان یوزپلنگ در آن استفاده شده است به این صورت که لکه‌های یوزپلنگ در سرشانه‌های لباس تیم ملی قابل مشاهده است.

مدیر روابط عمومی کارگروه ساماندهی مد و لباس در ادامه گفت: معتقدم نباید به سمتی حرکت کنیم که در هر دوره لباس ها تغییر پیدا کند؛ چراکه باید لباس تیم ملی ثابت باشد و در هر دوره‌ای چون دیگر کشورها شاهد تغییرات ریزی باشیم و افراد با مشاهده تیم ملی متوجه ایرانی بودن آن شوند. فدراسیون فوتبال برای لباس تیم ملی از ما نظرخواهی کردند اما به دلیل محدودیت زمان، نظرات مان اعمال نشد. نظرمان این بود که لباس انتخاب شده طراحی آنچنان خاصی ندارد و می توان از طراحان داخلی بهره مند شد و طراحی های بهتری روی آن صورت بگیرد. متأسفانه فرصتی برای اعمال نظرات کارگروه در لباس تیم ملی نبود.

آشفتگی چند ماهه در فدراسیون فوتبال سبب شد زمانی مشخص و مناسب برای انتخاب لباس تیم ملی باقی نماند؛ تا جایی که فرصتی وجود نداشت تا نظرات کارگروه ساماندهی مد و لباس وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی روی لباس تیم ملی اعمال شود. همچنین این درحالی است که از میان طرح های برتر ارسالی به فدراسیون فوتبال تنها طرحی می توانست در این میدان پیروز باشد که برندش به رسمیت فیفا شناخته شده باشد. در این میان شرکت مجید تنها شرکت ایرانی است که به رسمیت فیفا شناخته شده است و تا کنون در طرح های جام جهانی و المپیک نه تنها برای ایران بلکه برای چند کشور خارجی هم طراحی هایی را ارائه کرده است.

هفته دیگر جام جهانی 2022 قطر آغاز می شود و در این سری از جام جهانی چه بخواهیم و چه نخواهیم این لباس مورد تأیید فدراسیون قرار گرفت و رونمایی شد و در جام جهانی شاهد چنین پوششی هستیم. امید است که در دوره‌های بعدی حضور جهانی، فدراسیون فوتبال کشور قدری بیش از گذشته حاشیه های ورزشی اش را کنار بگذارد و با همفکری کارگروه ساماندهی مد و لباس لباسی در خور شان ایران رونمایی کند.