یک‌شنبه 30 دی 1403

پایان جولان سگ‌های خیابانی در بوشهر

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
پایان جولان سگ‌های خیابانی در بوشهر

بوشهر - ایرنا - زیست سگ‌های بدون صاحب در دل شهر و لمیدن عصرانه در سایه‌های بعد از ظهرهای تفتیده بندر، به صحنه‌ای آشنا برای شهروندان بوشهری تبدیل شده بود، اما اکنون گام بزرگی برای برچیدن این زیست ناموزون در بافت شهر برداشته شده است.

به گزارش ایرنا، زندگی سگ‌های بدون صاحب و در اصطلاح ولگرد در شهر چالش‌های متعددی به همراه دارد که زندگی ایمن و سلامت برای شهروندان را با مخاطره روبرو می‌کند؛ از حیوان گزیدگی گرفته تا خطر سرایت بیماری‌ها و آلودگی معابر شهری همه چالش‌هایی مهم برای زیست شهری مردم است.

پاره کردن کیسه‌های پسماند توسط سگ‌ها به دنبال یافتن غذا و پراکندن محتویات آن به هر گوشه و کنار، از مهمترین عوامل آلوده کننده کوچه و خیابان‌های بوشهر بود، حضور گله‌ای و پرشمار و زادآوری آنها شهروندان را در معرض سرایت بیماری‌های قابل انتقال قرار می‌داد و شاید مهمتر از همه آرامش روانی بود که ترس از حیوان، هر روز و شب از رهگذران معابر شهری می‌ربود تا جایی که سامان دهی این وضعیت به مطالبه‌ای عمومی از شهرداری بوشهر تبدیل شده بود.

جمع‌آوری سگ‌ها بدون صاحب از سطح شهر بوشهر، یکبار در ابتدای آذر ماه سال گذشته اجرایی شد، اما این ساماندهی تنها 6 ماه دوام داشت و هرچند در این مدت جمعیت این حیوانات کاهش نسبی یافت اما دوباره شمار آنها رو به فزونی رفت و شهر در تسخر یک همزیستی نامیمون درآمد.

رئیس کمیسیون بهداشت شورای اسلامی شهر بوشهر به خبرنگار ایرنا می‌گوید: پس از اینکه قرارداد 6 ماهه با پیمانکار برای مرحله نخست زنده‌گیری و جمع‌آوری سگ‌های بدون صاحب در اردیبهشت ماه به پایان رسید، تاخیرهای اداری در انعقاد قرارداد یکساله با پیمانکاری دیگر عاملی بود که به رغم میل این شورا ساماندهی این حیوانات را با تعلل روبرو کرد.

به گفته حمیده خاتون هلال بحر قرارداد یکساله پیمانکار جدید از 21 تیرماه آغاز شده است تا بر اساس دستورالعمل وزارت کشور نسبت به ساماندهی سگ‌های بدون صاحب شهر اقدام کند.

آنطور که او می‌گوید: این بار همه مراحل زنده‌گیری، مدیریت کمپ و عقیم سازی به این پیمانکار سپرده شده و تا کنون عملکردی رضایت بخش داشته است؛ چندین بار به صورت سرزده و با حضور مسئولان شهرداری از کمپ نگهداری سگ‌های جمع‌آوری شده بازدید شد و کمبودهای کمپ مانند بهسازی اتاقک‌های عقیم‌سازی، سقف محل نگهداری توله‌ها، مساله آب و قفسه‌ها و دیوار مرکز در حال رفع شدن است.

اکنون یک ماهی است که شهروندان بوشهری کمتر شاهد حضور گله‌ای این سگ‌ها در همسایگی خود هستند و اگر چه هنوز نه به طور کامل اما بهبود وضعیت، رضایت نسبی شهروندان را به دنبال داشته است؛ هلال بحر می‌گوید: تا شب گذشته 374 قلاده جمع‌آوری شده است.

حمایت ندانسته برخی شهروندان؛ چالش بزرگ زنده‌گیری سگ‌های خیابانی

البته اجرای کامل این طرح با چالش‌هایی نیز مواجه است که به بیان رئیس کمیسیون بهداشت شورای اسلامی شهر بوشهر بیشتر از سوی "حامی نما"هایی رخ می‌دهد که به گمان خود و ندانسته می‌خواهند از نوعی حیوان‌آزاری پیشگیری کنند؛ آنها به این منظور حتی برخوردهایی فیزیکی با خودرو و مامور زنده‌گیری داشته‌اند که منجر به دخالت نیروی انتظامی شده و این موضوع مورد گلایه پیمانکار است.

این نوع برخورد در قبال حیواناتی که در فرآیندی غیر طبیعی و دستکاری شده ساکن شهر شده‌اند، مانع از جمع‌آوری و فراهم کردن زندگی سلامت و ایمن برای شهروندان و این حیوانات می‌شود.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان بوشهر در این ارتباط معتقد است که برخورد احساساتی با سگ‌های ولگرد مانند غذا دهی و ممانعت از جمع آوری و زنده‌گیری آنها تبعات بدی برای سلامت محیط شهری به دنبال دارد.

صادق پور سالم ادامه می‌دهد: این سگ‌ها متعلق به شهر نیستند و بر اساس تغییرات سبک زندگی و مداخله انسانی جمیعت آنها افزایش یافته است، بنابراین غذا دادن به این حیوانات و مقاومت در برابر زنده‌گیری آنها، با ایجاد بستر برای زاد و ولد بیشتر، به طور ناخواسته باعث افزایش جمعیت آنها و تداوم این رویه منجر به وضعیتی دشوارتر می‌شود.

او یاداوری می‌کند که حضور گسترده این سگ‌ها، علاوه بر خطر حمله به شهروندان و حیوان گزیدگی، می‌تواند انتقال بیماری‌ها و مشکلات بهداشتی بسیاری را در پی داشته باشد. آگاهی بخشی به شهروندانی که به زعم دفاع از حقوق حیوانات حامی زیست خیابانی سگ‌ها شده‌اند، کاربردی‌ترین راهکار برای حل این چالش است.

آنطور که رئیس کمیسیون بهداشت شورای اسلامی شهر بوشهر توضیح می‌دهد اگر چه راه‌های متعددی در دستورالعمل وزارت کشور برای زنده‌گیری سگ‌ها پیش بینی شده است اما پیمانکار کمپ بوشهر از بهترین شیوه یعنی استفاده از دارت بیهوشی استفاده می‌کند تا هیچگونه حیوان آزاری در مسیر جمع آوری رخ ندهد.

تلفنی برای کمک به تکمیل طرح ساماندهی سگ‌های بدون صاحب

گفته شد که هنوز جمع‌آوری سگ‌های بدون صاحب از بندر بوشهر کامل نشده است و گاه شاهد قدم زدن یکی از این حیوانات در کوچه و خیابان‌ها هستیم.

سازمان پسماند شهرداری بوشهر سامانه‌ای تلفنی راه‌اندازی کرده است تا شهروندان با استفاده از آن حضور این حیوانات را در محل زندگی خود اطلاع دهند و با این اقدام تکمیل جمع‌آوری و ساماندهی به سگ‌های خیابانی را شتاب ببخشند.

رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری بندر بوشهر با اعلام خبر راه‌اندازی تلفن گویای " الو پناه" از سه‌شنبه گذشته، می‌گوید: شهروندان می‌توانند با شماره 3837 تماس بگیرند و برای امداد و زنده گیری سگ‌های بدون صاحب اطلاع‌رسانی کنند.

فرشید کارمزد توضیح می‌دهد: شهروندان می‌توانند در این تماس تلفنی، مکان و شماره تماس خود را به سازمان مدیریت پسماند شهرداری اطلاع دهند تا پیمانکاران خدمات شهری مناطق هرچه سریع‌تر نسبت به امداد زنده‌گیری و جمع‌آوری سگ‌های اقدام و آنها را به پناهگاه منتقل کنند.

کمپ نگهداری سگ‌های بدون صاحب از آغاز تا انجام

کمپ‌های نگهداری از حیوانات بدون صاحب استانداردهایی دارد که در دستورالعمل وزارت کشور ابلاغ شده است و در این راستا نگهداری، بهداشت و درمان و عقیم سازی مشخص شده است.

به گفته هلال بحر سگ‌های بدون صاحب پس از زنده‌گیری، گندزدایی و شماره‌گذاری و به کمپ نگهداری منتقل می‌شوند؛ کمپی که به گفته او از نظر مساحت استاندارد و نسبت کمپ بسیاری از شهرهای بزرگ کشور وضعیتی بهتر دارد و کاستی‌های آن با پیشرفتی خوب در حال جبران است.

رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری بندر بوشهر به خبرنگار ایرنا می‌گوید: ابلاغ برای اجرای طرح از دهم مرداد ماه انجام شده است و برای خدمات تهیه آب و غذا، سم پاشی کمپ، تزریق واکسن هاری و درمان حیوانات بیماری در این مرکز انجام می‌شود.

او می‌افزاید: قرارداد با دامپزشک به امضا رسیده و انگل زدایی، معاینه و درمان دارویی زیر نظر دامپزشک مستقر در کمپ انجام می‌شود.

کارمزد درباره عقیم‌سازی سگ‌های بدون صاحب نیز می‌گوید: بر اساس برنامه‌ریزی انجام شده این عمل از مهر ماه پیش رو در این کمپ آغاز می‌شود.

فرجام سگ‌های زنده‌گیری شده

سگ‌های خیابانی که در این زیست ناهمگون در شهر، برای یافتن تکه‌ای غذا با شکافتن کیسه‌های زباله هم جان خود را به خطر می‌انداختند و هم پاکیزگی و بهداشت را از شهر سلب می‌کردند، در برنامه ریزی صورت گرفته، در پایان طرح ساماندهی به علاقمندان واگذار می‌شوند تا ضمن نگهداری اصولی برای پاسبانی به کار گرفته شوند.

رئیس کمیسیون بهداشت شورای اسلامی شهر بوشهر توضیح می‌دهد: قرار نیست که هر روز بر شمار این سگ‌ها افزوده شود، بلکه با طی فرآیند گندزدایی، بررسی سلامت، عقیم سازی و دیگر مراحل کارشناسی واگذار می‌شوند.

آینده کمپ نگهداری از سگ‌های بدون صاحب بندر بوشهر

محل فعلی کمپ نگهداری از سگ‌های بدون صاحب بندر بوشهر، بعد از محله تنگک سوم و در نزدیکی آرامستان این شهر است، به گفته هلال بحر با توجه به توسعه شهری و تردد شهروندان در آن محل، پیشنهاد شده است تا این کمپ به محلی خارج از شهر جابه جا شود.

او بدون اشاره به محل پیشنهاد شده، می‌گوید: مکاتبه لازم با فرمانداری بوشهر انجام شده است تا بررسی‌های لازم صورت گیرد.

هلال بحر در ادامه از شهروندانی که خیرخواهانه در کنار سازمان پسماند شهرداری قرارگرفته و در تامین غذای این حیوانات همکاری می‌کنند، قدردانی کرد و از همگان خواست تا مانعی بر جمع‌آوری آن حیوانات ایجاد نکنند.

اکنون با این گام اساسی و به گفته عضو شورای اسلامی شهر بوشهر "رضایت بخش"، در آستانه بازگشایی مدارس خیابان‌های شهر تا اندازه‌ای ایمنی و سلامت را بازیافته‌اند و امید است در ادامه این ساماندهی و همزمان با هنگامه خنکای بوشهر فضایی هر چه مناسب‌تر برای استفاده شهروندان از هوای دلپذیر زمستانه شهر فراهم شود.

برچسب‌ها

پایان جولان سگ‌های خیابانی در بوشهر 2
پایان جولان سگ‌های خیابانی در بوشهر 3
پایان جولان سگ‌های خیابانی در بوشهر 4
پایان جولان سگ‌های خیابانی در بوشهر 5
پایان جولان سگ‌های خیابانی در بوشهر 6