«پایان ناخرسندی» در بازار کتاب
کتاب «پایان ناخرسندی» نوشته تاد مک گوان از سوی انتشارات ققنوس منتشر و روانه بازار نشر شد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، «پایان ناخرسندی» ژاک لکان و ظهور جامعه لذت نوشته تاد مک گوان با ترجمه امیرعلی محمدی، نازنین شهبازی از سوی نشر ققنوس منتشر و روانه بازار نشر شده است.
مک گوان نویسنده این کتاب در واکاوی ظهور فرمان اجتماعی به لذت بردن، اثر خود را بر دستگاه فکری نظریهپردازان و متفکرانی چون ژاک لکان، اسلاوی ژیژک و یوان کوپیک بنا میگذارد و نتیجه میگیرد که ما در میانه دگرگونی گستردهای هستیم، یعنی گذر از جامعهای مبتنی بر بازداری که در آن فرد نمیتواند هر کاری که او را خشنود میسازد انجام دهد، به جامعهای مبتنی بر لذت.
مک گوان در این اثر بسیاری از ملالتهای اجتماعی فرهنگ معاصر آمریکایی را به عنوان سمپتومهای این دگرگونی شناسایی میکند: احساس انفصال، افزایش پرخاشگری و خشونت، بدبینی فراگیر، بیتفاوتی سیاسی، رفتار غیرمدنی و فقدان معنی. او حین بحث در باب این موضوعات مختلف، به بررسی انتقادی قلمروهای گوناگون از قبیل فیلم، سیاست، ادبیات، فرهنگ عامه و زندگی روزمره میپردازد.
در معرفی این کتاب آمده است: «هرچند مارکسیسم بیشترین روشنگری را در زمینه رویگردانی از جامعه سنتی و روی آوردن به مدرنیته انجام داده است، درک ماهیت گذار از جامعه بازداری به جامعه لذت نیازمند بینش روانکاوی است. نکته اساسیای که باید درباره جامعه لذت بازشناخت این است که جستجوی لذت همواره در آن نافرجام بوده است.
جامعه نهتنها لذتی را که وعده داده فراهم نکرده بلکه آن را بیش از پیش دسترسناپذیر ساخته است. آنچه جامعه لذت آشکار میسازد، امکانناپذیری هر گونه تجربه مستقیم لذت است: اگر تلاش کنیم لذت را مستقیماً تجربه کنیم، ناگزیر آن را از دست میدهیم.»
مکگوان در فصل نخست این کتاب بین جامعه بازداری و جامعه لذت تمایز میگذارد و سپس شاخصههای مختلف جامعه لذت و پیامدهای رویگردانی از جامعه بازداری و رویآوری به جامعه لذت فرمایشی را میکاود. او با تکیه بر آرای لکان و ژیژک در حوزه آثار گوناگون ادبی و سینمایی به کاوش شاخصههایی میپردازد که در دگرگونی نظم اجتماعی موثرند.
تاد مکگوان پروفسور دانشگاه ورمونت است. او در مطالعات خود بر فلسفه هگل، روانکاوی و اگزیستانسیالیسم متمرکز بوده و درباره فصلهای مشترک این حوزههای اندیشه با سینما تامل کرده است.
«فصل شیدایی لیلاها» روانه بازار نشر شدوی در مقدمهای بر این کتاب مینویسد: «مرثیه محوری کتاب پایان ناخرسندی بر تضعیف روز افزون حوزه عمومی متمرکز است حوزهای که در آن تعامل سوژهها با یکدیگر برای پیشبرد منفعت فردی نیست. زیرا منفعت جمعی برای عملکرد نظم اجتماعی اساسی است.
بدون یک دنیای عمومی در فضای شخصی منافع به حاشیه رانده میشوند و قدرت خود را از دست میدهند و جامعه رنگ هابزی به خود میگیرد. تعاملها به طور روزافزون پرخاشگرایانه میشود یک حوزه عمومی برساخته در جامعه بنیانی را برای جامعه خواهی فراهم میکند که جامعه در غیر این صورت فاقد آن بود...
وقتی کتاب پایان ناخرسندی نخستین بار در سال 2004 چاپ شد اکثر جناح راست آن زمان خواستار بازگشت به بازداری احترام احیا شده به اقتدار و حکمرانی بر لذت افسارگسیخته بودند، امروز وضعیت سیاسی کاملا عوض شده است حالا آنهایی که در جناح چپ هستند به دنبال وضع حد وحدود در برابر خشونت روانی و فیزیکی هستند که به واسطه سیاست مرتجع افسارگسیخته شده است.»
انتشارات ققنوس این کتاب را در 408 صفحه به قیمت 250 هزار تومان منتشر کرده است.