پای درس آقا | امام سجاد 35 سال برای بیداری بشر جهاد کرد
به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری فارس، شناخت شخصیتها و اسوههای دینی یکی از مراتب تفقه و فهم دین است. بیش از آن که حقیقت دین را در حوزه و موضوعات انتزاعی جستوجو کنیم، باید در وجود کسانی بیابیم که تجلی و ظهور ارزشها بودند. در ادامه سخنان رهبری معظم درباره شأن امام سجاد را میخوانیم.
کادرسازی در کلام امام سجاد
در کلمات امام سجاد توجه به کادرسازی هم هست. در کتاب شریف تحفالعقول، چند مورد کلام طویل از امام سجاد نقل شده. بنده متأسفانه وقت نکردم به کتابهای دیگر نگاه کنم و اگر نمونههای دیگری از این کلمات از امام سجاد هست، پیدا کنم، گمان هم نمیکنم باشد، یا زیاد باشد، کلمات کوتاه چرا، اما کلمات بلند، مثل آن دو سه مورد حدیثِ مفصلی که در تحفالعقول از امام سجاد نقل شده، دیگر فکر نمیکنم باشد.
خدا ما و شما را از حیله ستمگران رهایی بخشد!
لحن این احادیث و خطاب این احادیث نشان دهنده کاری است که امام سجاد میکرده، یکی از اینها معلوم است که خطاب به عامه مردم است، اولش «ایها الناس» است و با «ایها الناس» شروع میشود، در این خطاب، تذکر به معارف اسلامی است، حضرت در این حدیث مفصل میفرمایند که وقتی انسان را در قبر میگذارند، از رب او سؤال میکنند، از پیغمبر او سؤال میکنند، از دنیای او سؤال میکنند، از امام او سؤال میکنند، این یک لحن ملایم و رقیقی است که به درد عامهی مردمی که در حیطه تبلیغات امام سجاد قرار میگرفتند، میخورد، اما یک حدیث دیگر هست که جور دیگری شروع میشود و مضمون آن هم نشان میدهد که مال خواص است، اولش اینجوری شروع میشود: کَفانا اللهُ وَ اِیاکُم کَیدَ الظالِمینَ وَ بَغیَ الحاسِدینَ وَ بَطشَ الجَبارینَ لا یَفتِنَنَکُمُ الطَواغیت، این مال عامه مردم نیست، مشخص است که مال یک عدهی خاصی است. میشود حدس زد که امام در طول این مدت یا در دورههای مختلف و در سالهای مختلف، یا با جمعهای مختلف، دو سه جور بیان و تعلیمات داشتند، بعضیاش آنجور است، بعضیاش اینجور است، در بعضی هم اشارهی به دستگاه حاکم و طواغیت زمان هست، در بعضی نه، فقط به کلیات و مسائل اسلامی اکتفا شده و لاغیر.
35 سال جهاد برای آزادی انسان
این زندگی امام سجاد است که در طول این 35 سال، آرام آرام، آن مردم غافل و بیخبر را از چنگ شهوات از یک طرف، و تسلط دستگاههای جبار از یک طرف، و کمند علمای سوءِ وابسته به دستگاهها از یک طرف، کنار میکشد و از آن محیط تاریک و ظلمانی نجات میدهد و مجموعاً یک عده و یک مجموعه مؤمن علاقهمند صالحی را که بتوانند قاعدهای بشوند برای کارهای آینده، به وجود بیاورد، این زندگی امام سجاد است. البته جزئیات زندگی آن حضرت، جای بحث چندساعتهی جداگانهای دارد که بنده بحث هم کردهام و ساعتهای متمادی راجع به زندگی امام سجاد صحبت کردهام، الان بیش از این اشاره در بحث کنونی ما نمیگنجد.(1365/04/28)
صحیفه سجادیه بحر مواج معارف اسلامی است
این دعاهای صحیفه سجادیه بحر مواج معارف اسلامی است. شما این دعای اول صحیفهسجادیه را که در [باره] توحید است نگاه کنید، دعای دوم را که دربارهی پیغمبر است نگاه کنید، دعای سوم را که دربارهی مؤمنین است نگاه کنید، ببینید اصلاً چه هست، دعای پنجم صحیفه سجادیه: «اللَهُمَ أَغنِنی عَن هِبَهِ الوَهَابِینَ بِهِبَتِک، وَ اکفِنی وَحشَهَ القَاطِعِینَ بِصِلَتِک» اینها حرفهای خیلی مهمی است، قطع قاطعین شما را وحشتزده نکند وقتی به خدا متصلید. اینکه میگوید «وَ اکفِنی» این در واقع دارد درس میدهد به ما، فقط خواستن از خدا نیست، خواستن از خدا هم هست اما فقط آن نیست. دارد به ما میگوید شما اکتفا کن به صلهی با پروردگار.
بگذار همه دنیا [ارتباطشان را] قطع کنند، به قول خودشان [تو را] منزوی کنند. به درک! انزوای آنها چه ضرری به ما میزند؟ حالا از انزوا خارج شدیم، چه خیری بردیم؟ حالا مثلاً از انزوا خارج شدیم، کجاست [آن منفعت]؟ چه فایدهای را از خروج از انزوا [بردیم]؟ اینها ببینید معارف اسلامی است. «أَغنِنی عَن هِبَهِ الوَهَابِینَ بِهِبَتِک» هبه تو مهم است، بخشش تو مهم است، هبه وهابین چه اهمیت دارد که به ما هبه کنند و بخشش کنند و کمک کنند؟ غرض [اینکه] اینها یک دنیایی است.(1395/12/05)
پایان پیام /