شنبه 10 آذر 1403

پرونده افزایش حقوق‌ها در سال 1400 بسته شد

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

با مصوبه روز گذشته مجلس، حقوق‌های زیر 10 میلیون تومان در سال آینده 25 درصد افزایش پیدا می‌کند و برای حقوق‌های بیشتر از 10 میلیون تومان نیز سقف ثابت افزایش دو ونیم میلیون تومانی در نظر گرفته شده است.

هادی سامع: با مصوبه روز گذشته مجلس، حقوق‌های زیر 10 میلیون تومان در سال آینده 25 درصد افزایش پیدا می‌کند و برای حقوق‌های بیشتر از 10 میلیون تومان نیز سقف ثابت افزایش دو ونیم میلیون تومانی در نظر گرفته شده است.

به گزارش «تابناک»؛ نمایندگان مجلس امروز نیز در ادامه چند روز بررسی جزییات لایحه بودجه 1400 را در دستور کار داشتند و تکلیف افزایش حقوق کارکنان و حقوق بگیران را تعیین کردند.

به موجب مصوبه مجلس در تبصره 12، ضریب حقوق گروه‌های مختلف حقوق‌بگیر در دستگاه‌های اجرایی موضوع ماده (29) قانون برنامه ششم توسعه و همچنین نیرو‌های مسلح، وزارت اطلاعات و سازمان انرژی اتمی به استثنای مشمولان قانون کار از قبیل کارکنان کشوری و لشکری، اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی و قضات و همچنین افزایش حقوق بازنشستگان، وظیفه‌بگیران و مشترکان صندوق‌های بازنشستگی به نحوی اعمال می‌شود که در نهایت به میزان 25 درصد افزایش پیدا کند؛ البته مشروط به اینکه میزان افزایش حقوق هیچ کس نسبت به اسفندماه سال 1399 از 2.5 میلیون تومان تجاوز نکند.

همچنین حداقل حقوق برای کارکنان رسمی و پیمانی 3 میلیون و 500 هزار تومان تعیین شد؛ علاوه بر این، پاداش پایان خدمت کارکنان مشمول ماده (107) قانون مدیریت خدمات کشوری با احتساب فوق العاده بند (10) ماده 68 قانون مذکور به مقامات، رؤسا، مدیران و کارکنان کلیه دستگاه‌های اجرایی موضوع ماده (29) قانون برنامه ششم توسعه و همچنین وزارت اطلاعات، نیرو‌های مسلح و سازمان انرژی اتمی حداکثر معادل هفت برابر حداقل حقوق و مزایای شاغلین موضوع جزء (2) این بند، در ازای هر سال خدمت حداکثر تا سی سال و تا سقف چهار میلیارد و هفتصد و بیست میلیون ریال خواهد بود.

البته بررسی و تصویب این بند با حواشی همراه بود؛ تعداد زیادی از نمایندگان قصد طرح پیشنهادهایی برای تغییر ضریب افزایش حقوق را داشتند که به دلیل مغایرت با برنامه ششم، اجازه طرح آن داده نشد. در این بین، عده‌ای نیز مجال بیان پیشنهاد داشتند که از جمله آن‌ها محمد علی محسنی بندپی نماینده نوشهر بود که خواستار حذف بند 12 لایحه بودجه و بازگشت به لایحه دولت شد.

او گفت که نخبگان در حال خروج از کشور هستند که باید جلوی این رویه گرفته شود؛ حقوق‌های اساتید و نخبگان بعد از 20 سال به بالای 20 میلیون رسیده که به نرخ دلار حقوق آن‌ها زیر هزار دلار است حال اینکه در کشور‌های همسایه به اعضای هیات علمی و نخبگان رشته‌های پزشکی حقوق بین 10 تا 15 هزار میلیارد دلار می‌دهند. این بند بدان معناست که در سال آینده حقوق هیچ کسی بیشتر از 25 میلیون نباشد که در این صورت انگیزه‌های مالی برای ماندن نخبگان در کشور کم می‌شود.

پورمحمدی معاون سازمان برنامه و بودجه در موافقت با این پیشنهاد گفت: اگر پیشنهاد آقای محسنی بندپی رد شود نخبگان آسیب می‌بینند، قضات باید برای معیشت سهام خرید و فروش کرده و خلبانان هم در کشور‌های خلیج فارس دنبال شغل باشند و نیرو‌های نظامی عالی رتبه باید سرافکنده باشند؛ پس این عدالت و مساوات نیست؛ این مساوات بر اساس شکم بیان می‌شود که مورد انتقاد بزرگان بوده است. پس نباید علامت ندهیم که بگویند مسئولان جمهوری اسلامی در دولت و مجلس به جای فربه کردن و تقویت مغز فقط به شکم توجه می‌کنند.

بخش آخر صحبت‌های پورمحمدی با واکنش نمایندگان مواجه شد؛ علی خضریان نماینده تهران اظهار کرد: نماینده دولت با هتک حرمت به مجلس می‌گوید که نمایندگان با شکمشان تصمیم می‌گیرند و او با عقلش صحبت می‌کند. لازم است اینجا چند نمونه از تصمیمات به ظاهر عقلانی دولت را عرض می‌کنم تا مردم و نمایندگان تصمیم بگیرند و بدانند در این کشور چه اتفاقاتی در حال رخ دادن است و عده‌ای چه حقوق‌هایی دریافت می‌کنند و تصمیم مجلس برای ممانعت از افزایش ضرایب حقوق‌ها و ایجاد عدالت در این موضوع به چه دلیل است.

او به عنوان نمونه گفت که مدیران شرکت بازرگانی و خدمات صنعتی فولاد اهواز به طور متوسط ماهی 52 میلیون تومان و در شرکت گاز سیستان به طور میانگین 40 میلیون تومان حقوق دریافت می‌کنند پس افزایش حقوق به شکل ضریبی بدان معناست که 25 درصد به این 40 میلیون حقوق‌ها اضافه شود و آن هم در شرایطی که حقوق یک کارگر یک میلیون تومان افزایش می‌یابد. نتیجه نیز زیاد شدن شکاف طبقاتی است.

در حالی که تعداد دیگری از نمایندگان خواستار واکنش به صحبت‌های معاون سازمان برنامه و بودجه بدهند، سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی رئیس جلسه گفت: نماینده دولت در یادداشت مکتوبی به هیات رئیسه توضیح داده که منظورش این بود که مجلس علاوه بر شکم مردم به مغز نخبگان نیز توجه کند.

او این توصیه را هم کرد، «ما که اینجا جمع شده ایم، کارگزاران و نوکران مردم هستیم. نباید مردم از گفت وگوی بین ما چیزی جز احترام ببینند و بشنوند؛ پس من از شما خواهش می‌کنم از ادبیاتی استفاده نکنید که شبهه انگیز باشد.»

البته این پایان ماجرا نبود که مالک شریعتی نماینده تهران نیز از هیات رییسه خواست که از شأن مجلس و نمایندگان دفاع کند، وقتی نماینده دولت تصریحا یا تلویحا به مجلس اهانت و نظر نمایندگان را غیرکارشناسی عنوان می‌کند، رئیس جلسه باید به عنوان اولین نفر پاسخ محکمی به نماینده دولت دهد که نمایندگان را در خانه ملت تحقیر نکند.

وی افزود: تمام گرفتاری‌های ما در بودجه نویسی به خاطر بدعملی دولت بوده است؛ برای نمونه، سازمان برنامه مهرماه سال جاری افزایش ناگهانی و چندبرابری در حقوق بازنشستگان انجام داده، لذا یک استاد تمام دانشگاه از بازنشسته همتراز خود کمتر دریافت می‌کند، چون در آن مقطع رئیس سازمان برنامه و بودجه هدف کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری داشته و به عنوان اولین نظر حزب خود هم انتخاب شده بود.