سه‌شنبه 6 آذر 1403

پیام بم به سازه‌های نا استوار یزد / زلزله بافت‌های خشتی را تهدید می‌کند

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
پیام بم به سازه‌های نا استوار یزد / زلزله بافت‌های خشتی را تهدید می‌کند

در دی ماه 1382 بود که روزنامه اطلاعات با تیتر یک «فقط نخل ها ماند و ویرانه ها....» منتشر شد و این تیتر باعث شد به دنبال پیام زلزله بم به کشور و به ویژه استان همسایه اش برویم.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از یزدرسا، بامداد پنجم دی ماه 1382 بود که در 12 ثانیه زندگی 90 هزار نفر در بم کن فیکون شد؛ نیم ساعت مانده به 6 صبح، بم دیگر «بم» نشد و ایران در داغ این غم، سیاه به تن کرد، زخمی که بعد از 19 سال همچنان تازه است و دردی که تلخی آن از ذهن حتی یک ایرانی پاک نخواهد شد.

نوایی که نارفاقتی «رسم زمونه» و قصه ی پر غصه ی «برف و باد خزون» را در اولین روزهای سرد زمستان همچون سیلی به صورت یک ملت زد و هیچ گاه، هیچ کس درد و رنج واقعی مردم نجیب بم را نتواست به تصویر بکشد.

دوربین صدا و سیما، عکاسان، خبرنگاران، امدادگران و.... شبانه روز فعالیت کردند و تن های زیرآوار مانده را یکی پس از دیگری با آرزوهای ناتمام به دامان خاک سپردند و اشک ریختند و اشک ریختیم که خدا کند در این میان معجزه ای رخ دهد.

زلزله ای که صفت «مرگبار» را تا ابد به دوش خواهد کشید و ساکنانی که شاید تنها بازمانده از یک خانواده 5 نفره بودند تا به همیشه دردی را در قلب خود تحمل می کنند که واژه «درد» برای این غم و صبوری کم خواهد بود.

بم 19 سال است که به همراه شنیده شدن نامش آهی از اعماق قلب هر ایرانی برمی خیزد، 19 سال است که نامش دوخته شده به درد، 19 سال است که داغ دیدگان داغدارند و 19 سال است که برخی از زلزله زدگان همچنان در کانکس زندگی می کنند و چه دردی بزرگتر از این خواهد بود؟

زلزله بم درس‌ها و ناگفته‌های زیادی دارد؛ ناگفته‌هایی که تا سال‌ها هربار گوشه‌ای از آن در رسانه‌ها منتشر می‌شود و بعضی‌ها نیز برای همیشه مثل یک راز باقی می‌مانند.

تشکیل سازمان مدیریت بحران کشور از مهمترین درس هایی بود که زلزله بم به مسئولان داد به گونه ای که برای نخستین بار سه روز پس از وقوع زلزله بم و در جریان نخستن بازدید مقام معظم رهبری از مناطق زلزله‌زده بم صحبت از ایجاد آن به میان آمد.

حضرت آیت‌الله خامنه ای در توصیه‌ای به وزیر کشور وقت فرمودند:«باید در این‌جا (بم) مرکزیتی تشکیل شود؛ این خیلی مهم است. ستاد شما در این‌جا، یک تمرکز قطعی لازم دارد. روزهای اول شاید تشتت دستگاه‌های مختلف خیلی محسوس نباشد؛ ولی بعد اگر دوباره‌کاری‌ها و تعارض‌ها وجود داشته باشد، خود را نشان خواهد داد و مشکلاتی ایجاد خواهد کرد. لازم است یک مرکزیتِ خیلی قوی، متقن، کارآمد، آگاه و متوجه همه‌ی جوانب در این‌جا تشکیل شود. غیر از مرکزیتی که باید در تهران به‌وجود بیاید و تشکیل شود، این‌جا هم یک تمرکز قوی متشکل از دوستان بومی و کسانی که از تهران آمده‌اند - چه برادران سپاه و بسیج و ارتش و چه دیگران - لازم است. ببینید چگونه می‌توانید این مرکزیت را تشکیل دهید.»

علت یابی فاجعه بم بعد از 19 سال به کجا رسید؟

مدرس دانشگاه بم و سفیر نوسازی و بازآفرینی شهر بم در نخستین رویداد مدیریت بحران ایران قوی 1401 در شهرستان میبد با یادآوری خاطره تلخ زلزله بم گفت: همه ساختارها و سازه های قدیم و جدید بم در زلزله 12 ثانیه‌ای ویران شد و تمام این موارد نیاز به علت یابی دارد و بعد از گذشت 19 سال قطعا باید توسط مهندسین و مسئولان علت یابی شده باشد.

رنجبرزاده افزود: اگر در سال 82 خانه‌های قدیمی شهر بم بازسازی شده بود، آن زلزله 50 هزار کشته و در مجموع 100 هزار کشته و مصدوم نداشت.

وی با اشاره به قدمت شهر بم گفت: شهر بم با قدمت بیش از 6 هزار سال واقع در جنوب استان کرمان و دارای بزرگترین بنای خشتی جهان است که شامل سه بخش و در مجموع 255 آبادی است.

رنجبرزاده شکل گیری سازمان مدیریت بحران در کل کشور، ارایه تسهیلات بهسازی و مقاوم سازی، بازبینی‌آیین نامه‌های ساختمانی، تدوین برنامه‌های آموزشی و پیشگیرانه را از جمله اقدامات انجام شده در کل کشور بعد از زلزله بم عنوان کرد.

حادثه بم در کشور و به ویژه استان یزد زنگ خطری را در زمینه سازه به صدا در آورد که این زنگ خطر بعد از 19 سال شنیده شد.

استان یزد به عنوان یک استان زلزله خیز مطرح شده که در برخی از شهرستان های آن روزانه بین یک تا پنج زلزله رخ می دهد و شهرستان میبد دارای بافتی مشابه بافت بم است و نیاز است که مسئولان استان و شهرستان با مطالعه ساختار و سازه های به جای مانده در بم، نسبت به استحکام سازه و ایمن سازی ساخت و سازها در این شهرستان اقدام کنند.

انتهای پیام /

پیام بم به سازه‌های نا استوار یزد / زلزله بافت‌های خشتی را تهدید می‌کند 2