جمعه 9 آذر 1403

پیش‌فروش 2 میلیارد لیتر بنزین با قیمت پایین در دولت قبل / طرح احداث یک پتروپالایشگاه 300 هزار بشکه‌ای

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
پیش‌فروش 2 میلیارد لیتر بنزین با قیمت پایین در دولت قبل / طرح احداث یک پتروپالایشگاه 300 هزار بشکه‌ای

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، جلیل سالاری معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در نشست خبری با خبرنگاران حوزه انرژی بیان کرد: وزارت نفت دولت قبل شرکت ملی پالایش و پخش را از هر گونه کار توسعه‌ای سلب کرده بود، بدین صورت در دوران زنگنه هیچ مخزن ذخیره‌سازی در کشور احداث نشد، در حالیکه با توجه به رشد مصرف نیاز کشور احداث مخازن و توسعه خطوط لوله را ایجاب می‌کرد.

وی ادامه داد: دولت سیزدهم درحالی روی کار آمد که 4000 نفتکش از ناوگان حمل سوخت کشور به دلیل بی‌تدبیری‌ها خارج شده بودند و از طرفی ظرفیتی نیز برای افزایش انتقال سوخت از طریق خط لوله ایجاد نشده بود.

سالاری گفت: برای قرارگرفتن شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در جایگاه خود ابتدا باید هویت این شرکت تعیین تکلیف شود که این کار نیز با تدوین و تصویب اساسنامه شرکت انجام می‌شود و ما این اساسنامه را نهایی کرده‌ایم.

*بی‌توجهی دولت دوازدهم در اعطای اعتبارات مالی وکیوم باتوم طبق قانون بودجه 1400

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش افزود: برخی تکالیف قانونی در قانون بودجه 1400 بر عهده شرکت ملی پالایش و پخش قرار گرفت که در 6 ماهه نخست سال در دولت دوازدهم اجرایی نشد. مثلا در تبصره یک قانون بودجه به موضوع اعطای اعتبار وکیوم باتوم به مبلغ 15 هزار میلیارد تومان اشاره شده است که در دولت قبل هیچ اقدامی برای آن انجام نشد.

وی اظهار داشت: در دولت سیزدهم ما با تشکیل کارگروهی برای اعطای اعتبارات معادل وکیوم باتوم اقدام کردیم و تاکنون معادل 1454 میلیارد تومان مربوط به 19 هزار تن وکیوم باتوم تخصیص داده شده است.

*70 درصد ظرفیت مخازن نیروگاه‌ها از سوخت مایع پر شده است

سالاری گفت: دولت سیزدهم درحالی مشغول به کار کرد که سوخت مایع مخازن نیروگاه‌ها 20 درصد پایین‌تر از مدت مشابه در سال گذشته بود. با برنامه‌ریزی که انجام شد 2300 نفتکش جدید وارد ناوگان حمل سوخت کشور شدند و الان حدود 70 درصد موجودی نیروگاه‌ها از سوخت دوم پر شده است.

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش افزود: سال گذشته در مجموع 16 میلیارد لیتر سوخت مایع در نیروگاه‌ها مصرف شد که این میزان با توجه به رشد مصرف برق و گاز در سال جاری و همچنین کاهش ظرفیت برقابی‌ها قطعا افزایش خواهد یافت.

وی تاکید کرد: تا کنون حدود 7 میلیارد لیتر سوخت مایع در نیروگاه‌ها عرضه شده است که 3 میلیارد لیتر آن در شمال کشور، 0.9 میلیارد لیتر در خراسان و 2.9 میلیارد لیتر در جنوب، مرکز و غرب کشور مصرف شده است. پیش‌بینی ما در سال جاری مصرف 18 میلیارد لیتر سوخت مایع در نیروگاه‌ها است.

*پیش‌فروش 2 میلیارد لیتر بنزین با قیمت ثابت در دولت قبل

سالاری گفت: در قانون بودجه 1401 به دنبال این هستیم که با پیشنهادات احکام مختلف، درآمد حاصل از واگذاری‌ها در شرکت ملی پالایش و پخش را صرف توسعه کنیم. شفافیت از جمله شعارهایی است که به دنبال تحقق آن هستیم، در نتیجه با قاعده‌گذاری‌هاش شفاف در بودجه می‌خواهیم برای توسعه 10 درصدی ظرفیت انتقال و ذخیره‌سازی اقدام کنیم.

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش افزود: در دولت گذشته هیچ شفافیتی وجود نداشت. برای مثال در برخی واگذاری پالایشگاه‌ها ابهاماتی وجود دارد. در حوزه مجاری عرضه 200 جایگاه واگذار شده‌اند که اصلا نحوه واگذاری و قیمت آن شفاف نیست.

وی ادامه داد: دولت گذشته 2 میلیارد لیتر سوخت پیش‌فروش کرده است، بدون اینکه این سوخت‌ها را تحویل دهد. یعنی 74 میلیون دلار پول اخذ شده است، ولی سوختی به متقاضیان داده نشده است. ضمنا این سوخت را با قیمت ثابت در سال گذشته به فروش رسانده‌اند.

سالاری افزود: یعنی دولت قبلی در سال گذشته بنزین را با نرخ ثابت تنی 300 دلار پیش‌فروش کرده است، در حالی که الان قیمت بنزین تنی 850 دلار است. پول را هم همان زمان دریافت کرده‌اند و تعهد برای دولت فعلی ایجاد شده است. تازه با تعیین قیمت ثابت به دولت فعلی ضرر هم زده‌اند. بنده نمیدانم چرا دستگاه‌های نظارتی به این موضوع به طور جدی ورود نمی‌کنند.

*با مدیریت و اطلاع‌رسانی درست در ماجرای حمله هکری دشمن، مانع از تکرار آبان 98 شدیم

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش گفت: در ماجرای اختلال در سامانه سوخت کشور، با تلاش همکاران بنده در شرکت ملی پالایش و پخش توانستیم ظرف یک هفته نقشه دشمن را خنثی کنیم. مدیریت و هماهنگی و اطلاع‌رسانی مناسب در رسانه‌ها باعث شد که در آبان 1400 ماجرای آبان ماه 98 تکرار نشود و بدین صورت اعتماد مردم به دولت سیزدهم تقویت شد.

وی افزود: تلاش وزارت نفت اعطای سوخت باکیفیت به نیروگاه‌ها است و سوخت با کیفیت موردنظر به نیروگاه‌ها داده می‌شودولی وزارت نیرو نیز می‌تواند با افزایش راندمان سیستم‌های CHP به کاهش آلودگی زیست‌محیطی کمک کنند.

سالاری گفت: در حال حاضر راندمان نیروگاه‌های کشور 30 درصد است، درحالی که راندمان پالایشگاه‌های ایران 58 درصد می‌باشد که نشان می‌دهد وزارت نیرو باید برای افزایش راندمان نیروگاه‌ها برنامه‌ریزی کند.

*لزوم استفاده از فناوری نسل 4 کیت CNG در خودروهای دوگانه‌سوز

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش گفت: صادرات فرآورده‌های نفتی نیز در صورت تامین نیاز داخلی انجام می‌شود که این صادرات نیز با در نظر گرفتن شرایط بازار و نیاز بازار صورت خواهد گرفت. در دولت قبلی شاهد بودیم که برخی عرضه‌های بیش از حد باعث افت قیمت فرآورده‌های ایران شده بود.

وی تاکید کرد: تکلیف قانونی بر توسعه گاز فشرده طبیعی CNG تا 22 درصد از سبد سوخت تاکید می‌کند که این امر هم‌اکنون محقق شده است. تولید کارخانه‌ای CNG باید انجام شود. همچنین در کیت‌های CNG نیز باید از فناوری‌های نسل 4 استفاده شود. همکاران ما در واحد پژوهش و فناوری به دنبال توسعه فناوری نسل 4 و 5 سوخت CNG در کشور هستند.

*مصرف روزانه بنزین به 90 میلیون لیتر رسیده است

سالاری گفت: اگر احداث پتروپالایشگاه‌ها طبق برنامه‌ریزی صورت گرفته محقق شود، ظرفیت پالایشی 1.5 برابر خواهد شد. ما در پالایشگاه اراک به دنبال این هستیم که یک پتروپالایشگاه ایجاد کنیم.

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش ادامه داد: مصرف بنزین در ماه جاری 90 میلیون لیتر در روز بوده است که این رقم در سال گذشته 75 میلیون لیتر در روز بوده است که البته این کاهش مصرف تحت تاثیر محدودیت‌های کرونایی رقم خورده بود. مصرف گازوئیل نیز از 80 میلیون لیتر در سال گذشته به 83 میلیون لیتر رسیده است. میزان تولید بنزین کشور نیز 103 میلیون لیتر در روز است.

*جزئیات برنامه شرکت ملی پالایش و پخش برای احداث پتروپالایشگاه‌ها

وی در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس درباره برنامه وزارت نفت برای احداث پتروپالایشگاه‌ها اظهار داشت: شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی از طرح حمایت از توسعه صنایع پایین‌دستی نفت یا همان قانون پتروپالایشگاه‌ها حمایت می‌کند. اما در کنار این موضوع ما یک تجربه تاریخی داریم، مبنی بر اینکه تا وقتی دولت مستقیما وارد کار نشود پالایشگاهی نیز احداث نخواهد شد.

سالاری در ادامه توضیح داد: در احداث پالایشگاه ستاره خلیج فارس بار تامین مالی بر دوش دولت بوده است و حدود 75 درصد از تامین مالی این پالایشگاه از منابع دولتی انجام شده است. همچنین پالایشگاه امام خمینی شازند نیز توسط دولت تامین مالی شده است.

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس گفت: در نتیجه به موازات اجرای تنفس خوراک پتروپالایشگاه‌ها ما نیز تلاش کردیم یک طرح پتروپالایشی به ظرفیت 300 هزار بشکه تدوین کنیم. برای تامین مالی این طرح نیز پیش‌بینی‌هایی در قانون بودجه 1401 شده است.

وی همچین ادامه داد: برای پیشبرد قانون پتروپالایشگاه‌ها نیز جلساتی با کمیسیون انرژی داشته‌ایم تا در سناریوهای مختلف فروش نفت، سهم تنفس خوراک طرح‌های پتروپالایشی از صندوق توسعه ملی مشخص شود و صندوق توسعه ملی باید زودتر این موضوع را روشن کند. ما نیز به همراه کمیسیون انرژی جلسات ماهانه‌ای برای پیشبرد طرح‌ها برگزار کرده‌ایم.

سالاری در پایان تاکید کرد: احداث پتروپالایشگاه‌ها در کشور نیازمند یک طرح جامع است. در حال حاضر 20-30 طرح پتروپالایشی روی میز شرکت پالایش و پخش است که ما باید از بین آنها 2-3 طرح را انتخاب کرده و حمایت‌هایمان را روی آنها متمرکز کنیم.

انتهای پیام / ب

*س_ شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید _س* این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید وزیر نفت نفت انرژی دولت دوازدهم جلیل سالاری مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش سوخت پتروپالایشگاه این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است