یک‌شنبه 30 دی 1403

چرابانک مرکزی باصرافیهای رمزارز مماشات کرد؟

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع
چرابانک مرکزی باصرافیهای رمزارز مماشات کرد؟
به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران، بعد از آغاز مداخله ارزی بازارساز در بازار و اعلام خبرهای جدید درباره آغاز عرضه ارز پتروشیمی ها در بازار ارز تجاری از هفته آینده، مدار قیمت ارز کاهشی شده است.

این اخبار در کنار اقدام اخیر بانک مرکزی مبنی بر بستن صرافی های رمز ارزی موجب شده تا قیمت تتر در کمتر از 48 ساعت چند پله عقب نشینی کند و از کانال 82 هزار تومانی به کانال 77-78 هزار تومان بازگردد.

تتر از شب گذشته تا صبح امروز در کانال 77 هزار تومان قیمت خورد؛ از دقایقی قبل مقاومتی برای بازگشت به کانال 78 هزار تومان نشان داده است ولی فعالان بازار پیش بینی می کنند امروز شتاب افت قیمت ها در بازار بیشتر از دیروز باشد.

هرچند بستن صرافی های رمز ارزی مورد انتقاد فعالان این بخش قرار گرفته اما با توجه به کاهش فوری تتر و ارز در بازار باید این سوال را از بانک مرکزی پرسید که چرا زودتر از ابزار قانونی خود برای مدیریت بازار استفاده نکرد؟

پولشویی و عملیات سفته‌بازی در بازار تتر، دلیل اصلی مسدود شدن ورودی درگاه های ریالی پرداخت‌یار صرافی‌های رمزارز است. البته درگاه خروجی این پرداخت‌یارها همچنان باز است تا افرادی که می‌خواهند بیش از این ضرر نکنند بتواند عملیات فروش خود را انجام دهند.

وقتی بانک مرکزی از ابزارهای قانونی خود بدرستی استفاده کند و جلوی عملکرد مالی و بانکی غیرشفاف پرداخت‌یارهای متخلف و صرافی‌های رمزارز را که با پولشویی و سفته‌بازی به دنبال سودهای هنگفت هستند، بگیرد؛ قطعا شاهد پیشتازی این بخش مخصوصا در روزهای پرنوسان بازار نخواهیم بود.

بانک مرکزی باید پاسخگوی افکار عمومی باشد که چطور هیچ کسی از ترازنامه مالی صرافی‌های رمز ارز مطلع نیست، سودهای کلان آنان از چه طریقی بدست می‌آید و چطور با عملکرد غیرشفاف، مدام در حال تجارت غیرقانونی رمزارز هستند؟

آمارها نشان می‌دهد این صرافی‌ها با انجام روزانه 50 میلیون دلار معادل 4 همت سفته‌بازی روی تتر به هیجانات در بازار ارز دامن می‌زنند! و عملا تتر را به ابزاری برای سیگنال دهی به دلار تبدیل کرده اند.

عدم شفافیت در عملکرد صرافی‌های رمزارز و نظارت‌گریز بودن آنان از رگولاتور اصلی موجب شده تا افکار عمومی بپرسد چرا هیچ نهادی جلوی «تجارت سیاه» و «پولشویی عیان» و «سفته‌بازی آشکار» آنان را نمی‌گیرد؟

احتمالا به دلیل فعالیت های دلالی، سفته بازی و خالی فروشی صرافی های رمز ارزی است که با مداخله بازارساز در ورودی ریالی آنها از طریق پرداخت‌یارها، قیمت تتر فوری با سقوط آزاد همراه شد و الان به کانال 77-78 هزار تومان بازگشته است.

بازارساز باید توضیح دهد چرا برای حفظ ارزش پول ملی و توجه به معیشت مردم، زودتر از این چنین سیاستی را اجرا نکرد و جلوی سودجویان گرفته نشد تا به معیشت مردم آسیب وارد نشود؟

پنهان بودن ترازنامه‌های مالی و عملیات غیرشفاف بانکی و خارج از ضوابط این صرافی‌ها و پرداخت‌یارهای متخلف، همچنان مورد سوال افکار عمومی و نهادهای نظارتی است.

این تخلفات که از طریق ایجاد زیرساخت غیرقانونی تسویه آنی و خارج از چارچوب نظام پولی و بانکی توسط شرکت‌های پرداخت‌یار انجام شده، علاوه‌بر اینکه به‌نوعی پولشویی محسوب شده، عملیات سفته‌بازی برخی صرافی‌ها را پوشش می‌دهد.

ظاهرا بانک مرکزی و نهادهای نظارتی در ماه‌های گذشته نسبت به تخلفات ریالی شرکت‌های پرداخت‌یار در ایجاد سیستم تسویه آنی در معاملات متعدد هشدار داده بودند اما آنها این هشدار را جدی نگرفته و به تخلفات خود ادامه داده‌اند.

چرابانک مرکزی باصرافیهای رمزارز مماشات کرد؟ 2