چهارشنبه 16 مهر 1404

چراغ سبز ضدآمریکایی روسیه به ایران؛ مسیر ورود دلارها رسماً هموار شد

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
چراغ سبز ضدآمریکایی روسیه به ایران؛ مسیر ورود دلارها رسماً هموار شد

در سال‌های اخیر، ایران با وجود فشارهای اقتصادی و محدودیت‌های ناشی از تحریم‌ها، توانسته با تکیه بر همکاری با متحدان استراتژیک خود، بخش قابل‌توجهی از چالش‌های موجود در حوزه حمل‌ونقل را مدیریت کند. کشورهای همسو با سیاست‌های اقتصادی و توسعه‌ای ایران، از طریق سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های ریلی، بندری و جاده‌ای، به نوعی ستون پشتیبان این بخش حیاتی شده‌اند. این همکاری‌ها نه تنها به حفظ جریان...

در حوزه حمل‌ونقل ریلی، مشارکت کشورهای دوست نظیر چین و روسیه در پروژه‌های کلان، از جمله توسعه کریدور شمال - جنوب و افزایش ظرفیت خطوط باری، نقشی تعیین‌کننده ایفا کرده است. این طرح‌ها باعث شده ایران بتواند با وجود محدودیت‌های مالی و تحریم‌های تجهیزاتی، مسیرهای جایگزین برای ترانزیت کالا و تبادلات بین‌المللی خود ایجاد کند. چنین همکاری‌هایی، در عمل نوعی «اقتصاد مقاومتی مبتنی بر مشارکت منطقه‌ای» را شکل داده است.

در بخش حمل‌ونقل دریایی نیز حضور کشورهای متحد در پروژه‌های بندری، از جمله توسعه بنادر چابهار و بندر شهید رجایی، اثر قابل توجهی بر افزایش ظرفیت صادرات و واردات ایران گذاشته است. در شرایطی که تحریم‌ها مانع نوسازی ناوگان و دسترسی به خدمات لجستیکی بین‌المللی شده‌اند، این کشورها با ارائه خدمات فنی، تجهیزاتی و مالی، بخشی از فشارها را از دوش ایران برداشته‌اند.

همچنین در زمینه حمل‌ونقل هوایی، تعامل با کشورهای همسو در حوزه تعمیر، نگهداری و تأمین قطعات هواپیما، موجب شده شبکه پروازی ایران همچنان فعال و پویا بماند. این کشورها با دور زدن زنجیره‌های محدودکننده غربی، مسیرهایی جایگزین برای تأمین نیازهای اساسی صنعت حمل‌ونقل ایران فراهم کرده‌اند.

در مجموع، تجربه ایران نشان داده که در دنیای امروز، وابستگی صرف به اقتصاد غرب دیگر کارآمد نیست. شبکه‌سازی با متحدان استراتژیک در شرق و منطقه، نه‌تنها امکان تداوم فعالیت در دوران تحریم را فراهم کرده، بلکه فرصتی تازه برای بازتعریف نقش ایران به‌عنوان محور ترانزیتی در منطقه به‌وجود آورده است؛ فرصتی که اگر با مدیریت هوشمندانه همراه شود، می‌تواند نقطه عطفی در تاریخ توسعه اقتصادی کشور باشد.

نقش همکاری‌های استراتژیک در عبور از محدودیت‌های تحریمی

رییس مرکز امور بین‌الملل وزارت راه و شهرسازی با بیان اینکه شبکه انرژی سه کشور ایران - روسیه - آذربایجان در کریدور انرژی به یکدیگر متصل می‌شود، گفت: تا این لحظه از سمت روسیه درباره صرف نظر از تامین مالی این پروژه چیزی نشنیده‌ایم. موافقتنامه‌ای با روسیه درباره تامین مالی پروژه داریم و هنوز پیامی از روسیه برای توقف روند تامین مالی دریافت نکرده‌ایم و تا این لحظه اسنپ‌بک تاثیری بر رو این موضوع نداشته‌است.

امین ترفع، رییس مرکز امور بین‌الملل وزارت راه و شهرسازی درباره جزییات نشست سه جانبه ایران - آذربایجان - روسیه در هفته آینده اظهار داشت: هفته آینده دومین جلسه سه جانبه ایران - روسیه - آذربایجان با محوریت توسعه کریدور شمال - جنوب در شهر باکو برگزار می‌شود. در این نشست موضوع فرایند و زیرساخت بسیار اهمیت دارد که موضع زیرساخت را در روابط دو جانبه با کشور روسیه پیگیری می‌کنیم.

وی با اشاره به اهمیت فرایند در این مذاکرات، ادامه داد: برای افزایش ظرفیت کریدور شمال - جنوب و تسریع در تردد کامیون‌ها در این مسیر، باید تشریفات گمرکی سبک و روان شود. از این رو در این جلسه روسای کمیسیون حمل و نقل و گمرکات سه کشور هم حضور دارند.

کمک روسیه برای شکست دیواره تحریم‌ها

رییس مرکز امور بین‌الملل وزارت راه و شهرسازی با بیان اینکه یکی از موضوعات این دور از مذاکرات، بازدید از مسیر آستارا در دستور کار قرار دارد، گفت: این بازدید از سمت آذربایجان انجام خواهد شد و مشکلات فرایندی که وجود دارد مورد بررسی قرار بگیرد و مقامات در همین بازدیدها دستورهای لازم برای رفع مشکلات صادر می‌شود.

ترفع درباره مذاکرات برای تضمین بار در جلسه پیش رو افزود: همواره موضوع بار جزو موارد مورد بحث مشترک کشورها بوده است و بین کشور‌ها تمایل برای تردد بار بیشتر وجود دارد و با افزایش ظرفیت، تردد بار هم بیشتر می‌شود و اراده افزایش تردد بار وجود دارد و معتقدم در مدت زمان کوتاه به 8 میلیون تن می‌رسیم.

وی در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه اخیرا نماینده رییس جمهور در اقتصاد دریامحور در مصاحبه‌ای اعلام کرده که احتمال دارد با اسنپ بک، تامین مالی پروژه راه آهن رشت آستارا از طریق منابع مالی داخلی انجام شود، آیا روسیه از تامین مالی صرف نظر کرده، تاکید کرد: این سوال را باید از همان شخصی موضوع را مطرح کرده پرسید، اما تا این لحظه از سمت روسیه درباره صرف نظر از تامین مالی این پروژه چیزی نشنیده‌ایم. موافقتنامه‌ای با روسیه درباره تامین مالی پروژه داریم و هنوز پیامی از روسیه برای توقف روند تامین مالی دریافت نکرده‌ایم و تا این لحظه اسنپ بک تاثیری بر رو این موضوع نداشته‌است.

رییس مرکز امور بین‌الملل وزارت راه و شهرسازی گفت: یکی دیگر از موضوعات نشست هفته آینده کریدور انرژی است و قرار بر این شده که شبکه انرژی سه کشور به یکدیگر متصل شود.

چراغ سبز ضدآمریکایی روسیه به ایران؛ مسیر ورود دلارها رسماً هموار شد 2