چرا «تیمواکنشسریع» کرونا منحل شد؟/ اگر اقدامات این تیم نبود، «بتا» پیش از «دلتا» زمینگیرمان میکرد!
رئیس کمیته اپیدمیولوژی و رئیس تیم منحل شده واکنش سریع کرونا گفت: به رغم عملکرد مقبول تیم واکنش سریع ما هم نمیدانیم چرا آن را منحل کردند؛ در حالیکه اعضای این تیم نه یک ریال دریافتی داشتند و نه باری بر دوش بیت المال تحمیل میشد و نه بحث تعارض منافع در میان بود در حالیکه ضرورت داشتن تیم واکنش سریع در چنین روزهایی در مهار اومیکرون اجتناب ناپذیر است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ چندی پیش با اتمام عمر دولت روحانی و با فروکش کردن نسبی سویه دلتا مسئولان و متولیان بهداشت و درمان کشور دراقدامی عجیب رأی به انحلال «تیمواکنشسریع کرونا» دادند؛ در حالیکه اگر نبود عملکرد ضربتی این تیم در جریان اوج گیری سویه انگلیسی بتا از جانب کشور عراق، بی تردید پیش از درگیری با دلتا رمق کشور در تقابل با سویه بتا (کرونای انگلیسی) گرفته می شد؛ با اینهمه مسلم آنست که راه اندازی مجدد این تیم که هیچ ضرر و بار مالی به کشور تحمل نمیکند، در این روزها که سویه اومیکرون به طرز بی سابقه ای در حال گسترش است می تواند در کنار سایر تدابیر مثمرثمر واقع شود.
***
دکتر حمید سوری رئیس کمیته اپیدمیولوژی ستاد ملی مقابله با کرونا و تیم منحل شده واکنش سریع در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در پاسخ به این پرسش که با توجه از عملکرد مقبول تیم واکنش سریع وابسته به ستاد ملی مقابله با کرونا در زمان شیوع سویه های بتا و دلتا چرا این تیم با سابقه خوبی که در قرنطینه شهرها داشت، به یکباره منحل شد، گفت: باید از کسانی که تیم واکنش سریع را منحل کردند این سوال را مطرح کرد که با چه هدف و انگیزه ای چنین کاری را انجام دادند. در حالی که بنده هنوز که هنوز است اصرار دارم تیم وجود تیم واکنش سریع در کشور و در شرایطی که هنوز کرونا سویه های مختلفی از خود نشان می دهد، در کشور بسیار ضروری است.
عضو هیئتعلمی گروه اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پاسخ به این سوال که آیا فعالیت تیم واکنش سریع کرونا بار مالی زیادی به وزارت بهداشت و ستاد ملی کرونا تحمیل میکرد، اظهار داشت: این تیم بدون اینکه یک ریال هزینه به کشور و بیت المال تحمیل کند، به رغم عملکرد قابل قبولش منحل شد. در حالیکه ضرورت داشتن تیم واکنش سریع در چنین حالتی اجتناب ناپذیر است.
رئیس ستاد منحل شده تیم واکنش سریع ستاد مقابله با کرونا در ادامه تصریح کرد: در کنترل اپیدمی های مختلف کووید19 که کشور با آن درگیر بوده؛ به ویژه سوی های بتا و دلتا تیم واکنش سریع نقش مهمی داشت. به ویژه در حال حاضر که کشور با واریانت خطرناک اومیکرون به شدت درگیر شده و این درگیری فشار مضاعفی روی دوش کادر درمان و متولیان بهداشت کشور وارد آورده، ما با عارضه دیگر به اسم تایم پریشر (فشار زمان) مواجه هستیم. این معضل در چنین شرایطی میتواند بسیار خسارت بار باشد و خسارت ها را به چند برابر برساند. ما در چنین شرایطی باید ارزش زمان را به درستی درک کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که مشخصه عملکرد تیم واکنش سریع به چه صورت بوده، گفت: این تیم مدام مناطق مختلف کشور را اسکن میکرد تا ببیند شرایط اپیدمی و طغیان ها و نوسانهای کرونایی چگونه است و جاهایی که مشخصاً مکان طغیان و افزایش بیماری کرونا بود را شناسایی و با تیمهای مناسب و متناسب با شرایط هر پیک و طغیانی به موضوع ورود پیدا می کرد. گاهی نسبت به شرایط در حوزه قرنطینه و کنترل رفت و آمد به شهرها و استان های درگیر ورود می کرد و بعضا در حوزه درمان مداخلاتی انجام می داد تا در نهایت بتواند سرعت گسترش زنجیره ویروس را کنترل و آن را دفع کند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اضافه کرد: ما گاهی روی تست ها کار می کردیم و گاهی روی الگوی رفتاری مردم منطقه و حتی ارائه آموزش به مردم مناطق درگیر اپیدمی اقدامات مان را متمرکز می کردیم. در نهایت ترکیب تیم ها توسط رئیس کمیته و تیم واکنش سریع تعریف میشد و بدون واسطه نتایج پژوهشهای میدانی در اسرع وقت به تصمیمگیرندگان اصلی کشور منتقل می شد تا در اخذ بهترین تصمیم مثمر ثمر واقع شود.
رئیس کمیته اپیدمیولوژی با بیان اینکه اینها در حالی بود که ما بتوانیم در همان ابتدای اپیدمی شرایط را کنترل کنیم و اجازه گسترش و سرایت سرایت بیماری به سایر نقاط کشور را ندهیم، متذکر شد: مثلا ما در خوزستان و در شهر شادگان وقتی دچار بحران دلتا شدیم توانستیم با عملکرد درست از سرایت بیماری به مناطق دیگر جلوگیری کنیم. در مناطق دیگر هم به همین نحو عمل کردیم. مثلا در شیوع واریانت افریقایی انگلیسی و حتی واریانت دلتا تیم واکنش توانست نقش خوبی ایفا کند. اینها تجربیات مشخص و موفقی بود که انجام گرفت و برای خود بنده هم جای تعجب بود که چرا به رغم چنین عملکردی به یکباره و بدون هیچ توضیحی تیم واکنش سریع منحل شد.
وی در تشریح منافع مالی اعضای ستاد که پیشتر اشاره کوتاهی به آن شد، عنوان کرد: انحلال این تیم در حالی بود که اعضای این تیم یک ریال بابت ماموریت ها و خدماتی که خارج از محل سکونت خود گاه با مشقات زیاد متحمل می شدند، نه از وزارت بهداشت و نه از ستاد کرونا و هیچ ارگان دیگری دریافت نکردند؛ نه تنها مسائل مالی بلکه هیچ امتیازی و هیچ سود و منفعت دیگری به جز زحمتی مضاعف برای اعضای تیم اعضای تیم حاصل نشد. مسلم بود که در مهار کرونا این تیم نقش بسیار ارزنده و تعیین کننده ای داشت که می توان با نگاهی به عملکرد چند وقت فعالیت آن به این ادعا به درستی و بیطرفانه پی برد.
سوری اضافه کرد: تیم واکنش سریع که ساختار از پیش تعیین شدهای نداشته که مثلاً در ساختار وزارت بهداشت چنین تیمی تعریف شده باشد؛ لذا در شرایط بحران کرونا چنین تیمی تعریف و شروع به کار کرد.
متخصص بیماری های عفونی در بخش دیگری از اظهاراتش به بحث تعارض منافع پرداخت و در این رابطه گفت: در ضمن تیم واکنش سریع به هیچعنوان تعارض منافع سازمانی نداشت که مثلاً به مدیر یا شخصی بر بخورد و به خاطر تعارض منافع اعضای این تیم و گروه قصد انحلال آن را داشته باشد. بر عکس ما باید در چنین شرایطی کمک کنیم که تمام سازمان ها و افراد و ارگان ها در این دوره بیماری که جان هموطنان بشدت درگیر است در کنار هم عملکردی مثبت داشته باشند و در مهار و مبارزه و مقابله با کرونا نقش کلیدی ایفا کنند و خودجوش به میدان بیایند. یعنی به گونهای جهادی در رفع معضلات و مشکلات خاص دوران کرونا کوشا و سهیم باشند.
وی در خاتمه سخنانش تصریح کرد: ما باید تمام توان خود را صرف این مقوله کنیم که در وهله اول با پیشگیری از گسترش عمومی کرونا با تمام سویه های قبلی و بعدی آن جلوگیری کنیم. نباید اجازه دهیم منابع مالی ما صرف درمان، خرید دارو، بستری بیماران و مسائلی از این دست شود؛ در حالی که با تزریق واکسن و انجام واکسیناسیون بهموقع و رعایت پروتکل های بهداشتی به ویژه استفاده از ماسک در اماکن عمومی و پر رفت و آمد می توان از ابتلا به اومیکرون و سایر واریانت های آن که ممکن است در آینده به کشور ورود پیدا کند، جلوگیری به عمل آوریم. بی تردید همکاری مردم در مقابله با این بیماری مهلک بسیار مهم است و امیدواریم که مانند گذشته مردم دوشادوش کادر درمان و تمام افراد و سازمان هایی که در این زمین تلاش کرده و می کنند، نقش کلیدی و موثرتری ایفا کنند.
انتهای پیام /