چرا رشد بخش صنعت در نیمه سال مثبت شد؟
مرکز پژوهشهای مجلس اعلام کرد، «افزایش سرمایهگذاری در بخش مسکن» و «کاهش مداخله یا بهبود سیاستهای مداخلهای دولت در زمینه قیمتگذاری و تخصیص یا تامین منابع ارزی» عوامل موثر بر رشد 1.5 درصدی بخش صنعت در 6 ماهه 98 بوده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی به عملکرد 6 ماهه اول و برآوردهای رشد اقتصادی غیر نفتی سال 98 در بخشهای کشاورزی، معدن، صنعت، ساختمان، خدمات، خدمات بازرگانی، خدمات عمومی و خدمات واسطهگری مالی پرداخته و پیش بینی کرده است که رشد اقتصاد ایران برای کل سال جاری برابر با 1.8 درصد باشد.
براساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، رشد بخش کشاورزی 5.5 درصد، رشد بخش صنعت 1.5 درصد، رشد آب، برق و گاز 10 درصد، رشد بخش ساختمان 14.5 درصد و رشد بخش خدمات منفی 1.5 درصد برآورد میشود.
این مرکز که پیشتر رشد بخش صنعت در سال 98 را منفی 5 درصد پچیش بینی کرده بود، در گزارش خود درباره رشد 1.5 درصدی بخش صنعت نوشته است: تولید محصولات صنعتی در سالهای اخیر با چالش مواجه بوده است. طی سال های 1391 و 1392 چالش تحریمهای اقتصادی بهخصوص از طریق محدودیت واردات کالاهای واسطهای و سرمایهای، تولید محصولات صنعتی را با مشکل مواجه کرد.
پس از آن برغم بهبودهایی در بهرهبرداری از ظرفیتهای تولید بسیاری از صنایع به خصوص صنایع عمده نظیر خودروسازی، پتروشیمی و...، تا سال 1396 کمبود تقاضای موثر و رکود زنجیرههای پیش بینی صنعت نظیر بخش ساختمان، چالش اصلی بسیاری از صنایع بود و از سال 1397 نیز تحریمهای جدید، مشکلاتی نظیر محدودیتهای تجاری و به خصوص وارداتی و برخی اختلالات در نظام قیمتگذاری و تخصیص ارز به صنایع وابسته به واردات یا صادراتی، به وجود آورد.
در این گزارش با بیان اینکه درمجموع در سال 1397 بجز صنعت منسوجات، فلزات پایه و محصولات فلزی، سایر صنایع در اکثر ماههای سال 1397 رشد منفی را تجربه کردند، آمده است: با اینحال عملکرد زیربخشهای صنعت در 6 ماهه اول 1398 بهبودهایی را در وضعیت برخی صنایع نشان میدهد. این موضوع به خصوص برای صنایعی نظیر صنایع شیمیایی، دارویی، لاستیک و پلاستیک، کاشی و سرامیک، سیمان و ماشینآلات و تجهیزات ملموس است.
2 عامل بهبود رشد اقتصادی بخش صنعت
مرکز پژوهشهای مجلس در گزارش خود نوشته است: بررسیهای اولیه عوامل زیر را در بهبود شرایط صنایع مذکور در 6 ماهه اول سال 1398 موثر نشان میدهد:
1- افزایش سرمایهگذاری در مسکن و در نتیجه افزایش تقاضای داخلی برای محصولات صنعتی نظیر کاشی و سرامیک، سیمان، سایر کانیهای غیرفلزی و فلزات پایه؛
2- کاهش مداخله یا بهبود سیاستهای مداخلهای دولت در زمینه قیمتگذاری داخلی و تخصیص یا تامین منابع ارزی (در صنایعی نظیر داروسازی).
این گزارش تاکید کرده است: میتوان با استفاده از شاخص کمکی رشد ارزش افزوده صنعت براساس تولید شرکتهای بورسی، به برآورد رشد ارزش افزوده صنعت پرداخت. براساس عملکرد شاخص مذکور در 6 ماهه اول سال و برآورد آن در نیمه دوم سال، رشد بخش صنعت در سال 1398 حدود 1.5 درصد برآورد میشود. به دلایلی که بیان شد این برآورد بهبود قابل توجهی نسبت به پیشبینی قبلی مرکز پژوهشها از عملکرد بخش صنعت در سال 1398 (حدود 5- درصد) محسوب میشود.
انتهای پیام /