چرا کرمانشاه گرانترین استان کشور شد؟
کرمانشاه - ایرنا - گزارش مرکز آمار از نرخ تورم 12 ماهه منتهی به فروردین 1400 حاکیست که کرمانشاه در صدر جدول تورم قرار گرفته است؛ اتفاقی که به گفته یک استاد اقتصاد دلایل متعددی دارد و برای رساندن نرخ تورم استان به میانگین کشوری، نظارت برخردهفروشیها ضروری است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم 12 ماهه منتهی به فروردین ماه 1400 برای خانوارهای کشور به عدد 38.9 درصد رسید.
بر اساس این گزارش، بیشترین نرخ تورم 12 ماهه با 42.9 درصد مربوط به استان کرمانشاه و کمترین نرخ هم با 35.8 درصد مربوط به استان قم است.
استان های کردستان و خراسان شمالی نیز با 42.8 و 42.6 درصد، دومین و سومین استان های گران کشور هستند و استان های مرکزی و مازندران با نرخ تورم 35.9 درصد دیگر استان های ارزان کشور پس از قم بوده اند.
قرار گرفتن استان کرمانشاه در صدر جدول تورم 12 ماهه منتهی به فروردین ماه 1400 در حالی است که این استان در سال 1397 با 13 رتبه بهبود در جایگاه سیزدهم کشور نشست و در سال 1398 هم با 14 رتبه بهبود به رتبه بیست و هفتم و جزو پنج استان با تورم پایین رسید.
نرخ تورم در 12 ماهه منتهی به فروردین ماه 1399 هم عدد 32.2 درصد بود که در آن استان کرمانشاه با نرخ 30.4 در رتبه ششمین استان ارزان کشور قرار داشت.
برخی از کارشناسان رهاشدگی بازار خرده فروشی و کم کاری سازمان صنعت، معدن و تجارت استان به عنوان نماینده سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان را از دلایل بیشتر شدن نرخ تورم کرمانشاه از میانگین کشوری می دانند.
جدول نرخ تورم 12 ماهه منتهی به فروردین ماه 1400دلایل افزایش نرخ تورم کشور
در زمینه دلایل افزایش نرخ تورم، یک استاد اقتصاد دانشگاه های کرمانشاه گفت: یکی از عوامل افزایش نرخ تورم فروردین ماه در کشور افزایش میزان دستمزد توسط دولت از 39 تا 46 درصد نسبت به سال گذشته بوده است.
«سهراب دلانگیزان» در گفتو گو با خبرنگار ایرنا افزود: یکی دیگر از علل افزایش هزینههای تولید، گران شدن قیمت برق حتی تا 420 درصد برای امسال بوده است که میتواند تاثیر محسوسی در افزایش قیمت کالا داشته باشد.
او اظهار کرد: از سوی دیگر هزینههای حمل و نقل هم به شدت افزایش یافته و انتقال کالا از کارخانه تا بازار مصرف نیازمند پرداخت هزینه بیشتری است بهطوریکه در استان کرمانشاه هزینه حمل و نقل بارهای کوچک داخلشهری از حدود 30 به 80 هزار تومان و بارهای خارج شهری هم حدود 2 برابر افزایش داشته است که به شدت بر روی قیمت کالاهایی که به دست مصرفکننده میرسد، تأثیر خواهد داشت.
«تورم انتظاری» دیگر عاملی است که از دیدگاه دلانگیزان در رشد نرخ تورم در فروردین امسال تاثیر مستقیم داشته است. به گفته او تولیدکنندگان، توزیعکنندگان و خردهفروشها تصور میکنند که امسال میزان بالایی از تورم را خواهیم داشت و همین تورم انتظاری را به یکباره بر روی قیمت کالاها اعمال کردهاند درحالیکه در سالهای گذشته هر ماه تنها چند درصد به قیمت کالاها اضافه میشد و نرخ تورم سالانه در طول سال توزیع میشد.
این کارشناس اقتصادی عنوان کرد: اگر شیوه فعلی برای افزایش قیمتها همچنان ادامه پیدا کند، نرخ تورم امسال بیشتر از صددرصد خواهد شد.
چرا کرمانشاه گرانترین استان کشور شد؟
دلانگیزان در ادامه در پاسخ به این سوال که چرا کرمانشاه در 12 ماهه منتهی به فروردین امسال گرانترین استان کشور شد، گفت: طبیعی است که بازار کشور رقابتی نیست و هیچ بخش اقتصادی ما بدون دخالت دولت فعالیت نمیکند اما همه چیز در بخش خردهفروشی رها شده است.
او اظهار کرد: کنترل و نظارت پایین بر خردهفروشیها یکی از عوامل بالاتر بودن نرخ تورم استان کرمانشاه از سایر استانها بوده است و در واقع در این زمینه یک رهاشدگی بالایی وجود دارد که لازم است توسط نهادهای مربوط از جمله استانداری و دادگستری رسیدگی شود و اصولی برای قیمتگذاری و نظارت در نظر گرفته شود.
استاد اقتصاد دانشگاههای کرمانشاه گفت: دوری استان کرمانشاه از مرکز و تولیدکنندهها هم از دیگر عوامل بالا رفتن قیمت کالاهاست چنانکه در این استان که مرکز تولید لبنیات است، محصولات و فرآوردههای لبنی استانهای شمالی و شرقی هم در همه مغازهها و فروشگاههای آن وجود دارد و طبعا دور بودن از تولیدکنندهها به معنی هزینه بالاتر حمل و نقل و بیشتر شدن قیمت کالاها است.
او در عین حال با اشاره به تصور اشتباه خردهفروشها از بالا بردن قیمت کالاها گفت: عرضه کنندگانی که قیمتها را بهصورت غیرمتعارف بالا میبرند، فکر میکنند که سود خود را تضمین کردهاند اما به این موضوع فکر نمیکنند که این افزایش قیمت، قدرت خرید مصرفکننده و میزان خرید او را کاهش میدهد و سبب پایین آمدن میزان مالیات ستانده و ارزشافزوده و تحت تاثیر قرار گرفتن کل اقتصاد استان میشود و این موضوع هم به معنی زیان کلی به همه است.
دل انگیزان در پایان گفت: نرخ تورم در کل کشور بالاست و استان کرمانشاه گرچه بیشترین تورم کشور را داشته اما تنها چند درصد از میانگین کشور بالاتر است که مسوولان استانی می توانند برای مهار این چند درصد برنامه ریزی کنند.
استان 2 میلیون نفری کرمانشاه پر از ظرفیت های بزرگ و متعدد اقتصادی و درآمدزایی است؛ از وجود 600 هزار جوان 15 تا 29 ساله و بیش از 900 هزار هکتار زمین آماده کشت با منابع آبی مناسب گرفته تا وجود معادن متعدد و ظرفیت های پرشمار گردشگری و داشتن چهار بازارچه و 2 گمرک رسمی در مرز عراق.
کرمانشاه با وسعت حدود 25 هزار کیلومتر مربع، 1.5 درصد از مساحت کل کشور (هفدهمین استان) را به خود اختصاص داده و شامل 14 شهرستان، 31 بخش، 32 شهر، 86 دهستان است.
*س_برچسبها_س*