پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

چه خبر از درناهای بلژیکی؟

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
چه خبر از درناهای بلژیکی؟

چند ماهی از پرکشیدن درنای امید می‌گذرد اما هنوز سایه‌اش بر سر تالاب‌های مازندران سنگینی می‌کند و در عین حال به گفته مسئولان درناهای جدید پرورشی بلژیکی در حال پرواز به سمت این استان هستند.

چند ماهی از پرکشیدن درنای امید می‌گذرد اما هنوز سایه‌اش بر سر تالاب‌های مازندران سنگینی می‌کند و در عین حال به گفته مسئولان درناهای جدید پرورشی بلژیکی در حال پرواز به سمت این استان هستند.

به گزارش عرشه آنلاین، گروه استان‌ها - علیرضا نوری کجوریان: آبان پارسال بود که یک بال درنای پرورشی از بلژیک به مازندران آمد تا همسفر روزهای تنهایی امید باشد، رؤیا از فرنگ آمده بود تا به زیستگاه‌های استان جان تازه‌ای ببخشد و با زادآوری نسل رو به انقراض «امید» تنها بازمانده گله غربی درناها را زنده نگه دارد.

همه چیز خوب پیش می‌رفت رؤیا و امید با هم همزیستی خوبی داشتند و هر روز از گشت و گذار این دو پرنده نادر در تالاب‌های استان گزارش‌های خوبی مخابره می‌شد تا آنکه امید آهنگ سفر و مهاجرت کرد و تمام ماجرا از این بعد شروع شد.

روزها گذشت، رؤیا و امید حدود یک ماهی باهم پرواز می‌کردند و به سیر و گشت در تالاب‌های مازندران پرداختند تا آنکه گرمای هوا سبب شد تا امید آهنگ کوچ کند و بار سفر به سمت سیبری را ببندد.

همه کارشناسان و صاحبنظران بر این باور بودند که با آشنایی خوب رؤیا و امید این دو پرنده بال در بال هم به سمت سرزمین‌های دور کوچ کنند. این دو پرنده حدود 100 کیلومتری پرواز کردند اما رؤیا، درنای پرورشی بلژیکی در تالاب‌های غرب استان و در اراضی شالیزاری عباس آباد خسته از پرواز به زمین نشست و گزارش فرود آمدن وی پس از چند روز در صدر اخبار محیط زیستی قرار گرفت.

از آن روز به بعد درنای بلژیکی در اتاقک و محفظه‌های که برایش در حاشیه تالاب فریدونکنار در نظر گرفته شده زیست می‌کند و روزهای بهار و تابستان و پاییز را باید بگذراند تا دوباره جفت سفر کرده‌اش، امید از مهاجرت برگردد.

اما و اگر درباره تاب آوری درناهای بلژیکی در مازندران

به رغم آنکه درباره تاب آوری درنای پرورشی رؤیا در زیستگاه‌های مازندران اما و اگر وجود دارد اما متولیان محیط‌زیست عقیده دارند که پروژه انتقال این درناهای پرورشی از بلژیک به ایران و مازندران موفقیت آمیز بوده و بر این اساس آنان در حال بررسی پیشنهاد بلژیک هستند تا یک جفت درنای دیگر را در تالاب‌های استان میزبانی کنند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با بیان اینکه سال گذشته یک بال درنا پرورشی از بلژیک با استان منتقل شد، افزود: پروتکل‌ها و برنامه‌ها بر اساس طرح تدوین شده و با نظر مرکز بلژیکی در استان اجرا شد و روزانه تصاویر و فیلم‌های درنای پرورشی به این مرکز ارسال می‌شد و آنها نیز از اجرای برنامه‌ها رضایت داشته‌اند.

عطاء الله کاویان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه مرکز بلژیکی برای اهدای یک جفت درنای دیگر در سال جاری اعلام آمادگی کرده‌است، گفت: باید ببینیم شرایط چگونه می‌رود و آیا می‌توانیم میزبان سه درنای پرورشی بلژیکی باشیم یا خیر.

وی یادآور شد: همچنین در حال بررسی هستیم که آیا با مهاجرت امید به استان شرایط همزیستی درنای پرورشی با وی چگونه پیش می‌رود و با این حال مرکز بلژیکی برای اهدای درناهای جدید اعلام آمادگی کرده است.

در حال بررسی هستیم که آیا با مهاجرت امید به استان شرایط همزیستی درنای پرورشی با وین چگونه پیش می‌رود و با این حال مرکز بلژیکی برای اهدای درناهای جدید اعلام آمادگی کرده است

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با بیان اینکه هزینه انتقال درناها به کشور و حتی هزینه حمل و نقل با هواپیما برای ما رایگان تمام شده است.

کاویان درباره پیش بینی مهاجرت و سفر درنای امید و رؤیا در سال جاری گفته اگر امسال درنای سیبری امید به استان مهاجرت کند، فرصت زیادی برای معرفی درنای پرورشی رؤیا داریم و با هم می‌توانند پروازهای بیشتری در سطح تالاب داشته باشند.

وی ادامه داد: همچنین شرایط زیست و تغذیه طبیعی نیز کمک می‌کند تا پایان فصل با هم مهاجرت داشته باشند هرچند 90 تا 95 درصد برنامه‌های احیای پرندگان مهاجر در جهان تجربه موفقی نداشته است.

وی افزود: از نظر مجموعه بلژیکی همین که پرنده پرورشی را در شرایط طبیعی با درنای طبیعی و سیبری همزیست کرده‌ایم و باهم تجربه پرواز و زیست داشتند، توانسته‌ایم به برنامه‌ها و اهداف دست یابیم و بقیه موارد از جمله مهاجرت و پرواز بستگی به توان و شرایط پرنده دارد.

وی شرایط درنای پرورشی رؤیا را که اکنون در حاشیه تالاب فریدونکنار نگهداری می‌شود، خوب ارزیابی کرد.

درنای سفید سیبری تنها بازمانده از گله غربی درناهاست و حدود 15 سال و بعد از مرگ جفتش به تنهایی به تالاب‌های استان سفر می‌کند و هربار آبان ماه به مازندران می‌آید و اسفند نیز به سرزمین‌های سیبری کوچ می‌کنند. مهاجرت این درنای تنها و زیست آن در تالاب‌های فریدونکنار هر سال گردشگران زیادی را به منطقه می‌کشاند تا این بازمانده گله غربی را تماشا کنند.

نگهداری درنای پرورشی در اجاکله

«کورس ربیعی» رئیس اداره حیات وحش اداره کل محیط زیست مازندران با اشاره به اینکه در نهایت رؤیا در محیط امن و محفظه‌ای در اجاکله نگهداری می‌شود، افزود: شرایط این دوره‌های پرورشی خوب و مطلوب است و رفتار وی هر روز پایش می‌شود.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه در فصل بهار و تابستان اراضی شالیزاری فریدونکنار به زیر کشت برنج و شالی می‌رود و عملاً از آب خالی است، افزود: از این رو درنای پرورشی در محفظه و محیط امنی نگهداری می‌شود تا درنای امید از سفر برگردد.

وی ادامه داد: در این عرصه 12 هکتاری که پاسگاه محیط بانی نیز مستقر است اتاقکی برای نگهداری رؤیا ایجاد شد و این پرنده پرورشی در این سازه موقت نگهداری می‌شود.

ربیعی ادامه داد: محل نگهداری رؤیا برگرفته از شرایط زیستی این پرنده در مرکز بلژیک است و این درنا در آن نگهداری می‌شود.

تاکنون بیش از 490 گونه جانوری از رده‌های مختلف مهره داران اعم از پرندگان، پستانداران، خزندگان، دوزیستان و ماهی‌ها در زیست بوم مازندران شناسایی شده‌اند. پرندگان با 317 گونه از 58 خانواده، پستانداران با 63 گونه و 19 خانواده، دوزیستان با 9 گونه از شش جنس و شش خانواده، خزندگان با 26 گونه از 21 جنس و 11 خانواده و ماهی‌ها با 75 گونه بخشی از تنوع زیستی حیات وحش مازندران را تشکیل می‌دهند./ مهر

هم اکنون دیگران می خوانند 19 اردیبهشت 1402 - 22:47

بیشتر بخوانید

چه خبر از درناهای بلژیکی؟ 2
چه خبر از درناهای بلژیکی؟ 3
چه خبر از درناهای بلژیکی؟ 4