چه مواردی آینده کار را رقم میزنند؟
70 درصد از کارکنان بر این باورند که محدودیتهای کرونایی منجر به استرسآورترین دوره حرفهای آنان شده است و بسیاری از افراد درباره موارد مهم در محل کار تجدیدنظر کردند همچنین فناوری نیز نقش مهمی در مدلهای جدید کاری خواهد گذاشت.
به نقل از ویفروم، بیماری همهگیر کووید - 19 درسهای مهمی برای همهچیز و حتی دنیای کار به افراد ارائه کرده است. برنامه توسعه مللمتحد (UNDP) در گزارش جدیدی با عنوان تغییر ماهیت کار بررسی کرده است که چگونه پیشرفتهای محل کار بر نحوه فعالیت ما بهعنوان یک جامعه تاثیر میگذارد. شغلهای عالی (نقشهایی که مهارتهای انسانی و ماشینی را با هم ادغام میکنند) مستلزم توجه دقیق به دستورالعملها و اخلاق تعامل انسان و ماشین و اطمینان از عدم تعصب در مورد سیستمهای هوشمصنوعی به عنوان یک مثال در این زمینه است.
اهمیت موارد مهم برای رفاه
همهگیری همه تاکیدهایی را که باید بر رفاه داشته باشیم، برجسته کرده است. کار از راه دور، مرز بین کار و زندگی، تشدید بحثها در مورد تعادل بین کار و زندگی و افزودن استرس به زندگی روزمره را برای بسیاری از افراد محو کرده است. مجمع جهانی اقتصاد در چشمانداز آسیبهای بیماری کووید - 19 در ماه مه 2020 اظهار کرد: حدود 70 درصد از افراد بر این باورند که محدودیتهای مرتبط با بیماری کووید تنشزاترین دوره حرفهای را برای آنان ایجاد کرده است در نتیجه بسیاری از افراد درباره موارد مهم کاری تجدید نظر خواهند کرد. در همین حال، همهگیری نابرابریهای اجتماعی موجود را نیز تشدید کرده و دسترسی جوامع حاشیهنشین به مراقبتهای بهداشتی، آموزشی و فرصتهای کاری را دشوار کرده است.
مجمع جهانی بهداشت در مه 2021 به دولتها توصیه کرد که در آمادگی برای شرایط اضطراری مانند همهگیری برنامههای حمایت از سلامت روان را در نظر داشته باشند همچنین کارفرمایان در زمان تصور مجدد مدلهای کاری آینده به تاثیرات جسمی و روانی همهگیری توجه کنند.
تغییر همیشگی شیوه کار با فناوری دیجیتال
فناوری دیجیتال شیوه کار را برای همیشه تغییر خواهد داد. ما در حال حاضر در انقلاب صنعتی چهارم با فناوریهای پیشرفته مانند رباتیک، هوش مصنوعی و اینترنت سروکار داریم که تعادل شیوه کار را تغییر داده است. بر اساس گزارش آینده مشاغل مجمع جهانی اقتصاد، انسان و ماشین تا سال 2025 تقریبا زمان مساوی برای انجام وظایف در محل کار صرف خواهند کرد.
این با گزارش UNDP مطابقت دارد که نشان میدهد، شغلهای عالی (نقشهایی که مهارتهای انسانی و ماشینی را با هم ادغام میکنند) مستلزم توجه دقیق به پروتکلها و اخلاق تعامل انسان و ماشین و اطمینان از عدم تعصب در مورد سیستمهای هوش مصنوعی است. از آنجا که فعالیتهای فرآیندمحور بهطور فزایندهای توسط ماشینها انجام میشود، تقاضا برای انسانها و توسعه مهارتهای نرم جدید مانند همدلی و خلاقیت به منظور سازگاری با افزایش بخشهای دانش بیشتر مانند خدمات مالی و توسعه محصول وجود خواهد داشت.
پیداکردن مسیر فعالیت در مدلهای جدید کاری
وقتی صحبت از مدلهای جدید کار میشود، راه خود را پیدا میکنیم اما دنیای کار بر الگوهای اشتغال سنتی متمرکز نیست. پلتفرم انجمن اقتصاد دیجیتال و ایجاد ارزش جدید برآورد میکند که طی دهه آینده 70 درصد از ارزش جدید ایجاد شده در اقتصاد بر اساس مدلهای تجاری پلتفرم دارای قابلیت دیجیتالی خواهد بود با این حال تقریبا نیمی از جمعیت جهان به اینترنت دسترسی ندارند و بسیاری نیز مسیر کار مرحله به مرحله را طی میکنند.
پیشبینی میشود فقط در ایالاتمتحده، ارزش اقتصاد بزرگ تا سال 2023 به بیش از 455 میلیارد دلار برسد و این موضوع با چالشهای خاص خود مانند عدم امنیت شغلی و حمایت اجتماعی همراه است. برنامه توسعه مللمتحد معتقد است که در آینده شاهد ترکیبی از بهترین شیوهها در بخش خصوصی و عمومی با شبکههای حفاظت اجتماعی جدید خواهیم بود که دارای مدلهای کاری نوظهور سازگار و زیرساختهای دیجیتالی بهبود یافته است.
تقویت مشارکت با شرایط مناسب محل کار
شرایط مناسب در محلکار به تقویت مشارکت کمک میکند. بر اساس گزارش UNDP، یک نقطه ضعف مهم پیشرفت در فناوری این است که میتواند نابرابریها را تشدید کند. بهعنوانمثال، زنان زمان کمتری برای استخدام مجدد، مهارتآموزی و جستجوی شغل دارند زیرا زمان بیشتری را نسبت به مردان در کارهای مراقبت بدون دستمزد صرف میکنند. آنان خواستار بهبود خلاءهای مهارت و نوآوری از طریق فرایند یادگیری مادامالعمر، تجربه در محلکار و مشارکت کارکنان در شکلدادن به ارزش سازمانها در کنار مدارک رسمی بیشتر هستند. وضعیت کار فراگیر (از راهروهای وسیعتر، مناطقی که برای کارهای خاص طراحی شدهاند و حتی فضاهای واقعیت مجازی برای کاهش انزوا در بین کارگران دورافتاده) با سازگاری زندگی در پی شیوع بیماری همهگیر تنظیم خواهد شد.
تحول در شیوه کار به کمک کارآفرینی
کارآفرینی شیوه کار را متحول میکند. UNDP عنوان کرد: اکنون با استفاده از فناوریهایی مانند سرمایهگذاری جمعی، بلاکچین و بانکداری آنلاین، فرصت بیشتری برای ریشهدار شدن ایدههای مخرب وجود دارد و پیشبینی میشود که شرکت های نوپا در اتخاذ ساختارها و شیوههای جدید سازمانی پیشرو خواهند بود، همانطور که قبلا با ابزارهای همکاری دیجیتالی این کار را انجام دادند.
این سازمان همچنین نقش موثر کارآفرینی را در شرکتهای بزرگتر و سنتیتر پیشبینی و از فرهنگ نوآوری حمایت میکند که تفکر جانبی، خودمختاری، فعالیت، آگاهی از بازار و ریسکپذیری را در خود جای میدهد. آینده کار هرچه باشد به نظر میرسد که مداخلات باید بر اساس آیندهنگری بر حل مشکلات فردا متمرکز باشد و انسانها در مرکز تحول قرار گیرند.
انتهای پیام