چگونه با 200 میلیون تومان، نیروگاه مستقل برق خانگی خورشیدی داشته باشیم؟

با سرمایهای حدود 200 میلیون تومان، هر خانواده ایرانی میتواند نیروگاه برق مستقل خود را داشته باشد که نیاز متوسط یک خانوار ایرانی را پوشش دهد و علاوه بر پدافند غیرعامل و تامین امنیت انرژی، منجر به تنوع سبد تولید برق کشور خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم،سهیل محمودیان کارشناس انرژی در رابطه با ضرورت توجه به غیرمتمرکزسازی تولید برق کشور به خصوص در بخش خانگی گفت: تجربههای تاریخی و تحلیلهای نظامی نشان میدهد که نیروگاههای بزرگ حرارتی و سدها از اهداف اصلی حملات هوایی و موشکی در جنگهای مدرن هستند. وابستگی بیش از حد به شبکه برق سراسری و نیروگاههای متمرکز، نقطه ضعف راهبردی است. اگر دشمن موفق به نابودی یا اخلال در نیروگاههای بزرگ و شبکه انتقال شود، کل کشور ممکن است با قطع گسترده برق، فروپاشی سیستم حملونقل، بهداشت، تأمین آب و مواد غذایی و از کار افتادن صنایع حیاتی مواجه شود. بنابراین با توجه به لزوم آمادگی در همه بخشها در صورت تداوم جنگ با رژیم صهیونی، نیاز است که این آمادگی در حوزه انرژی با تقویت تولید برق غیرمتمرکز و همچنین برق خورشیدی بدون نیاز به مواد اولیه برای تامین برق؛ ایجاد گردد.
وی در ادامه افزود: اگر میلیونها خانه، هر کدام یک واحد کوچک تولید برق خورشیدی داشته باشند، نابود کردن کل ظرفیت برق کشور عملاً غیرممکن میشود؛ بنابراین غیرمتمرکزسازی تولید برق برابر است با ناممکن کردن فلج کامل شبکه برق در جنگ و به این ترتیب توزیع گسترده نیروگاههای خورشیدی خانگی در سراسر ایران، نه فقط یک سیاست محیطزیستی یا اقتصادی، بلکه یک اقدام حیاتی امنیتی و دفاعی محسوب میشود.
این کارشناس انرژی با اشاره به هزینه تامین نیاز یک خانه با برق تجدیدپذیر خورشیدی گفت: با سرمایهای حدود 200 میلیون تومان، هر خانواده ایرانی میتواند نیروگاه برق مستقل خود را داشته باشد که نیاز متوسط یک خانوار ایرانی را پوشش دهد و علاوه بر پدافند غیرعامل و تامین امنیت انرژی، منجر به تنوع سبد تولید برق کشور خواهد شد.
وی در ادامه افزود: این نیروگاه با این مشخصات تنها به 40 مترمربع فضا نیاز دارد (که در پشتبام اکثر ساختمانهای مسکونی در دسترس است) و در ظرف کمتر از سه روز کاری قابل نصب و راهاندازی است. این ویژگیها، آن را به گزینهای سریع، مقیاسپذیر و در دسترس برای توسعه گسترده در سطح ملی تبدیل میکند. اهمیت این مدل تولید برق خانگی فقط در تأمین رفاه خانوارها خلاصه نمیشود. در شرایطی که نیروگاههای بزرگ حرارتی یا آبی هدف حمله قرار میگیرند یا شبکه انتقال به دلیل جنگ یا حملات خرابکارانه دچار قطع گسترده میشود، نیروگاههای خورشیدی خانگی بهعنوان یک منبع مستقل و غیرمتمرکز، حداقل نیازهای حیاتی خانوار را تأمین میکنند. روشنایی، یخچال، شارژ موبایل، پمپ آب، اینترنت و سایر نیازهای اساسی که در شرایط بحرانی نقشی حیاتی در حفظ سلامت، امنیت روانی و کارکرد اجتماعی دارند، به این ترتیب حفظ میشوند.
محمودیان در پایان گفت: بنابراین توسعه همگانی سامانههای خورشیدی خانگی معادل توزیع میلیونها مینینیروگاه در سراسر کشور است؛ شبکهای غیرقابل بمباران و تقریبا غیرقابل نابودی بهصورت متمرکز. حتی اگر دشمن موفق شود چند هزار نیروگاه خانگی را بهطور پراکنده از کار بیندازد، باز هم امکان قطع سراسری برق وجود نخواهد داشت. این همان معنای دقیق غیرمتمرکزسازی تولید برق و افزایش تابآوری شبکه ملی در برابر تهدیدات نظامی است.