کاهش شدید منابع آب زیرزمینی / 21 درصد از ظرفیت مخازن سدهای لرستان پر است
حسننژاد با اشاره به عدم برخورداری شهرهای لرستان از آب شرب پایدار، گفت: در حال حاضر 21 درصد از ظرفیت مخازن سدهای لرستان پر است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ داریوش حسن نژاد در گفتوگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: میزان حجم 6 سد در حال بهرهبرداری لرستان، معادل 280 میلیون مترمکعب ذخیره منابع آبی است که این میزان حجم در مدت مشابه سال گذشته 81,43 میلیون مترمکعب بوده است، در حال حاضر 21 درصد از ظرفیت مخازن سدهای استان پر است بهطوریکه 41 درصد نسبت به سال گذشته کاهش را شاهد هستیم.
وی افزود: دبی ورودی آب به داخل مخازن 6 سد استان، 70 لیتر در ثانیه (7 صدم مترمکعب) و میزان خروجی آب 2.58 مترمکعب میباشد؛ بر اساس آمارهای هواشناسی میزان بارش نزولات آسمانی در سال 1399_1400 برابر با 344 میلیمتر بوده است که نسبت به سال آبی گذشته 43 درصد و نسبت به دوره آماری 39 درصد با کاهش مواجه شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان عنوان کرد: کاهش شدید نزولات آسمانی در سال آبی باعث کاهش شدید منابع آب زیرزمینی و آبدهی رودخانههای استان شد بهطوریکه دبی رودخانههای استان در سال آبی 1399-1400 نسبت به سال گذشته بهطور متوسط 80 درصد و نسبت به متوسط طول دوره آماری 81 درصد و حتی بسیاری از رودخانهها ازجمله بازههایی از کشکان، سیلاخور، مادیان رود، کاکا شرف و... با 100 درصد کاهش آبدهی عملا خشک شدند.
وی تصریح کرد: رودخانه کشکان در محل پلدختر با دبی میانگین 18 مترمکعب بر ثانیه که سال گذشته در همین زمان 32, 5 مترمکعب در ثانیه بوده است، حدودا 45 درصد و نسبت به بلندمدت 47.5 مترمکعب بر ثانیه، حدودا 63 درصد کاهش داشته است.
حسن نژاد گفت: دبی چشمههای انتخابی در سال 1400 نسبت به سال گذشته حدود 60 درصد و نسبت به بلند مدت، نزدیک به 55 درصد کاهش داشته است که این روند کاهش تا زمان شروع بارندگیها نیز ادامه دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان در راستای وضعیت آبهای زیرزمینی در سال آبی 99 و سال جاری، بیان کرد: متوسط آبهای زیرزمینی استان نسبت سال آبی گذشته با 2 متر افت، حجمی معادل 132 میلیون مترمکعب را دارا میباشد که نسبت به سال گذشته حدود 221 درصد کاهش را نشان میدهد.
وی گفت: متوسط اختلاف سراب سطحهای آب زیرزمینی مهرماه نسبت به شهریور 1400، حدودا 60 سانتیمتر افت آبها را شاهد هستیم؛ دشت اشترینان با حدود 4 متر افت سطح آب و نزدیک به 12.5 میلیون مترمکعب کسری مخزن و دشت الشتر با حدود 3 متر افت سطح آب و حدود 20 میلیون مترمکعب کسری مخزن بیشترین میزان تغییرات و کسری را در سال 1399 -1400 نسبت به سال قبل داشته است.
حسن نژاد با اشاره به اینکه معمولا هرساله بارندگیهای استان از اوایل آبان ماه آغاز میشود ولی متأسفانه امسال هم بارندگیها با تأخیر شروعشده است، خاطرنشان کرد: اگر امسال این وضعیت ادامه داشته باشد بیشترین آسیب را خواهیم دید بهنحویکه ما حتی برای مصرف آب شرب هم به مشکل بر خواهیم خورد، چون هیچیک از شهرهای استان از آب شرب پایدار برخوردار نیستند و همه آبهای ما از منابع آب زیرزمینی و چشمهها تأمین میشود.
مدیرعامل آب منطقهای لرستان بابیان اینکه تقریبا در سال گذشته میزان حجم سدهای ما پر بودهاند و در حال حاضر میزان حجم اکثر سدها تخلیهشده است، بیان کرد: آب برخی از این سدها متعلق به سالهای گذشته و به شکل دپو بوده است ولی در حال حاضر ذخیره کافی وجود ندارد مثلا در حال حاضر سد ایوشان فقط 1.7 مترمکعب میزان ذخیره آب آن است درحالیکه در سال گذشته این سد 15 میلیون مترمکعب آب داشته است؛ درصورتیکه بارندگیها کاهش داشته باشند و مخازن سدها و آب زیرزمینی پر نشود طبعا بیشترین چالش را در بحث آب شرب و کشاورزی خواهیم داشت، به خاطر اینکه منابع آب زیرزمینی ما نسبت به سال گذشته کاهش چشمگیری داشته است.
وی بابیان اینکه امیدواریم امسال شاهد بارندگی مطلوبی باشیم، گفت: ما برای این سه وضعیت، پیشبینیهایی را انجام و برآوردهایی را در بدترین، خوشبینانه ترین و نرمالترین حالت انجام دادهایم و در زمان مناسب و در صورت نیاز، در اختیار سایر دستگاهها قرار میدهیم؛ امیدواریم که وضعیت بهتر شود و به لطف خداوند و دعای مردم این بارندگیها زیاد و بهموقع بیاید و از این نظر مشکلی متوجه مردم شریف لرستان نشود.
انتهای پیام /