کشف ریشه یکی از مرموزترین زبانهای جهان
باستانشناسان معتقدند یک اثر تاریخی اسپانیایی میتواند به کشف ریشه یکی از مرموزترین زبانهای جهان کمک کند.
به گزارش ایسنا به نقل از انشنت اوریجینز، مردم در گذشته شئ برنزی به شکل دست انسان که روی آن نمادهای عجیبی حکاکی شده بود را به امید جذب خوششانسی روی درِ خانهای آجری واقع در شمال اسپانیا نصب کرده بودند و اکنون پس از گذشت حدود دوهزار سال کارشناسان قصد دارند با بررسی این شئ تاریخی روند شکل گرفتن «زبان باسکی»، یکی از مرموزترین زبانهای جهان را کشف کنند.
باستانشناسان این دست برنزی را سال گذشته با کاوش در شهر «پامپلونا» کشف کرده بودند، اما اخیرا به میزان اهمیت آن پی بردهاند.
اکنون «خاویر لاوزا» کارشناس زبانشناسی نمادهای عجیبی که روی این دست برنزی حکاکی شده است را رمزگشایی کرده و دریافته است این نمادها در حقیقت قدیمیترین متن به زبان «باسکی» محسوب میشوند.
40 نماد در چهار خط روی این اثر تاریخی دوهزار ساله نقش بسته است. یک کارشناس زبانشناسی موفق شده است نخستین کلمه این عبارت را رمزگشایی کند.
این دست به طول 14.5 سانتیمتر ساخته شده است و گمان میرود، مجموع این 40 نماد و چهار خط، در حقیقت پنج کلمه باشد.
«وازلا» دریافت کلمه نخست این عبارت، یعنی «sorioneku» بسیار به کلمه باسکی «zorioneko» شباهت دارد. «zorioneko» به معنای «zori» (اقبال) و «on» (خوب) است در نتیجه کلمه نخست این عبارت «اقبال خوب یا خوشاقبالی» است. برای باستانشناسان ترجمه چهار کلمه بعدی دشوارتر بوده است.
با کشف این اثر تاریخی میتوان دریافت زبان باسکی از قرن نخست پیش از میلاد مورد استفاده بود.