کشف موجود زندهای بدون نیاز به اکسیژن!
دانشمندان اولین جانداری است که برای زنده ماندن به اکسیژن نیاز ندارد را یافتند.
دانشمندان به تازگی دریافتهاند که یک انگل عروس دریایی مانند ژنوم, میتوکندری ندارد. در واقع این اولین چند سلولی است که این فقدان در آن مشاهده میشود. این موجود نفس نمیکشد و زندگی خود را کاملا بدون وابستگی به اکسیژن طی میکند.
این کشف تنها موجب تغییر باور و درک ما از زندگی روی زمین نمیشود بلکه، میتواند پیامدهای جستجوی زندگی فرازمینی نیز داشته باشد. زندگی در بیش از 1.45 میلیارد سال پیش شروع به پیشرفت و متابولیسم اکسیژن یعنی تنفس کرد. اولین بار یک باکتری کوچک و بزرگ با یکدیگر ادغام شدند و به طور مسالمت آمیز در کنار یکدیگر زندگی کردند. زندگی که برای هر دو گونه سودمند بود.
این رابطه همزیستی منجر به تکامل دو ارگانیسم در کنار هم شد و سرانجام این باکتریها به اندامکهایی به نام میتوکندری تبدیل شدند. هر سلول بدن به جز گلبولهای قرمز تعداد زیادی میتوکندری برای تنفس دارند. آنها اکسیژن را تجزیه میکنند تا مولکولی به نام آدنوزین تری فسفات (ATP) تولید شود که از آن برای تولید نیرو انجام فعالیتها استفاده میشود.
برخی سازگاریهایی وجود دارد که به بعضی از ارگانیسمها اجازه میدهد تا در شرایط کم اکسیژن رشد کنند. اما وجود ارگانیسمهای چند سلولی بی هوازی (بدون نیاز به اکسیژن) یکی از بحثهای میان دانشمندان بوده است. تا اینکه یک تیم تحقیقاتی نگاهی دقیقتر به یک انگل ماهی قزل آلا به نام Henneguya Salminicola کرد.
این انگلها که مضر نیستند میتوانند در کیستهای گوشتی ماهی و در شرایط کم و بی اکسیژن زندگی کنند. اما چگونه میتوانند چنین کاری را انجام دهند؟ با بررسیهای دقیق و میکروسکوپی که انجام شد، محققان دریافتند که این انگل ژنوم مربوط به میتوکندری، ظرفیت تنفسی و تقریبا تمام ژنهای مربوط به رونویسی میتوکندری را از دست داده است.
نتایج بدست آمده نشان داد که این موجود چند سلولی میتواند بدون نیاز به اکسیژن زنده بماند. اما این که دقیقا چگونه این کار را انجام میدهد همچنان یک راز است. ممکن است این انگل با دریافت و بیرون کشیدن ATP از میزبان خود این کار را انجام دهد.
محققان در مقاله خود نوشتند: این کشف تأیید میکند که سازگاری با یک محیط بیهوازی منحصر به یوکاریوتهای تک سلولی نبوده و میتواند در یک موجود چند سلولی و انگلی نیز تکامل یابد.
2121
کد خبر 1358727