کمبود عرضه خودرو به بورس کالا موجب افزایش قیمت شد / 207 با ورود به بورس کالا 100 میلیون افزایش یافت
افزایش قیمت عجیبوغریب خودرو در هفتههای گذشته و عملکرد معکوس ورود خودروها به بورس کالا از جمله 100 میلیون افزایش قیمت 207 و سایر خودروها با ورود به بورس کالا در کنار عرضه قطره چکانی خودرو موجب افزایش التهابات بازار شده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاعرسانی راه دانا؛ اساس بورس بر این مبنا گذاشته شده است که یک بازار کاملاً شفافی باشد که در آن انواع و اقسام داراییها اعم از داراییهای مالی (در بورس و فرابورس) و داراییهای فیزیکی (در بورس کالا) دادوستد شوند. این شفافیت به این دلیل مبنای بورس قرار گرفت که سازوکارها و بازیگران این بازارها همیشه باید در دسترس عموم مردم قرار داشته باشند و اطلاعات معاملات در این نوع بازارها همیشه باید بهصورت عمومی و منظم منتشر شود، و به همین دلیل بود که بورس را بازار شیشهای نامیدند؛ لذا بزرگترین مزیتِ ورود خودرو به بازار بورس، شفافیت کامل قیمتگذاری بود و با این تلاقی عرضه و تقاضا در بورس، بنابراین بود که بهجای دلالان و واسطهها، تولیدکنندهها از این سود جاری در بازار منتفع شوند. بیشتر بخوانید: عرضه خودروهای وارداتی در بورس کالابه صورت شفاف / جلوگیری از رانت احتمالی مشکل اینجاست که در فرایند عرضه خودرو در بورس مشکلاتی پیش آمد از جمله اینکه خریداران خودرو با روند این نوع معاملات نا آشنابودن و جامعه خریداران خودرو با فرایندها و مکانیسمهای بورس نتوانست هماهنگ شود و مشکل دیگر کمبودن فرصت، برای خرید در این بازار بود که همه اینها بهعنوان معایب این عرضه در میان مردم معرفی شدند. همه اینها در حالی اتفاق افتاد که عرضه کم خودرو در بازار بورس کالا برعکس پیشبینیها، سبب افزایش قیمت شد و خودرویی که قیمت آن در کارخانه 800 میلیون تومان بود پس از عرضه در بورس، همین کالا به قیمت آن به یک میلیارد و 200 میلیون تومان رسید.
بازار خودرو تحتتأثیر افزایش قیمت ارز و کاهش عرضه تولیدکنندگان داخلی
سعید مؤتمنی، رئیس اتحادیه فروشندگان خودرو تهران درباره این موضوع به راه دانا اظهار کرد: بازار خودرو در یک ماه گذشته بهشدت تحتتأثیر افزایش قیمت ارز و کاهش عرضه تولیدکنندگان داخلی قرار گرفته است بهطوریکه قیمت خودرو 206 تیپ دو از حدود 400 میلیون تومان حتی به 550 میلیون تومان نیز رسید و یا دنا اتوماتیک از 500 میلیون تومان به بیش از 600 میلیون تومان افزایش یافت. وی افزود: قیمت خودرو در سال جاری باوجوداینکه یکبار در اردیبهشت افزایش یافت این افزایش تا شهریورماه بهصورت کند ادامه یافت؛ اما از شهریورماه به بعد افزایش قیمت خودرو سرعت بیشتری گرفت و اخیراً نیز شاهد رشد قیمت خودروها بهصورت روزانه در بازار هستیم. مؤتمنی در ادامه با اشاره به عرضه خودرو در بورس گفت: خودروی 207 زمانی که وارد بورس میشود و قیمت آن از 215 به 315 میلیون تومان میرسد قطعاً تأثیر روانی خود را بر بازار خودرو گذاشته است که این اثرات در کنار عرضه قطره چکانی خودرو همواره از عوامل مؤثر بر گرانی خودرو بوده که نهتنها اثر مثبتی در بازار نداشته که موجب افزایش التهابات در بازار خودرو نیز شدهاند.
افزایش قیمت 35 درصدی در مقایسه با سال گذشته
وی توضیح داد: از آبان امسال نسبت به سال گذشته خودرو در حدود 35 درصد افزایش قیمت داشته است، دولت مردان امروز باید به این نتیجه برسند که اگر میخواهند نابسامانی بازار خودرو و یا حتی صنعت خودرو را کنترل کنند در وهله اول باید عرضه و واردات را تا حدی افزایش دهند که نیاز بازار تأمین شود. رئیس اتحادیه نمایشگاهداران در پایان گفت: امروز قیمتهای عرضه در بورس از نظر خریداران قیمت کارخانه قلمداد میشود با این تفاوت که قیمت عرضه در بورس بالاتر از قیمت کارخانه است و همین موضوع نیز بر افزایش قیمت در بازار تأثیرگذاشتن است.
عرضه خودرو بهصورت قرعه کشی هیچ موضوعیتی ندارد
غلامرضا مرحبا، درباره این موضوع به خبرنگار راه دانا گفت: از لحاظ اقتصادی عرضه خودرو بهصورت قرعه کشی هیچ موضوعیتی ندارد و دیریازود باید این روند بهصورت کامل حذف شود و امکان عرضه کلی خودرو در بورس کالا فراهم شود. وی ادامه داد: بورس کالا برای درست اجراشدن این روند باید دارای شفافیت کامل باشد و ضرورت دارد بهنوعی شفافیت ایجاد شود که خودروسازان در فضایی منطقی و شفاف، محصولاتشان را به بازار عرضه کنند. وی افزود: امروز قدمهای خوبی در این راه برداشته شده و بستر خوب و شایسته ای در راستای عرضه خودرو در بورس کالا فراهم شده است؛ ولی شرط موفقیت این روند عملیاتی این است که حمایت همه دستگاه ها در کنار سازمان بورس و اوراق بهادار باشد تا این مهم به نتیجه خوبی برسد. وی با تأکید بر حمایت مجلس از فعالیت بازار سرمایه گفت: بورس کالا از مهمترین بازارها و تأمین مالی و بخش های مختلف اقتصاد کشور است. کمیسیون اقتصادی مجلس هم همیشه از بورس کالا حمایت کرده و دغدغه های زیادی هم داریم که برای دستیابی به این شفافیت و اثرگذاری آن باید رفع شوند.
بورس کالا می تواند دلال بازی را از بازار خودرو حذف کند
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تأکید کرد: بورس کالا باتوجه به تعریف و شفافیتی که دارد می تواند دلال بازی را در بازار خودرو حذف کند. این ظرفیت در بورس کالا برای عرضه همه تولیدات شرکتهای خودروسازی ما وجود دارد و باید خودروسازان هم از این روند عرضه استقبال کنند. وی در پایان گفت: در موضوع عرضه خودرو در بورس کالا، یک سمت قضیه وزارت صمت و سمت دیگر وزارت اقتصاد است و تعامل بین این دو وزارتخانه میتواند در این مهم به ما کمککننده باشد.