کمبود نیروی متخصص و عدم شفافیت؛ چالش اصلی فعالان رمزارزها
تهران - ایرنا - کارشناسان و فعالان در عرصه مبادله رمزارزها معتقدند کمبود نیروی متخصص و شفاف نبودن ریسکهای این حوزه از چالشهای اصلی فعالیت در این حوزه است.
به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، رمز ارز (یا ارز رمزپایه) گونهای پول دیجیتال است که در آن تولید واحد پول و تأیید اصالت تراکنش پول با استفاده از الگوریتمهای رمزگذاری کنترل میشود و معمولاً بهطور نامتمرکز (بدون وابستگی به یک بانک مرکزی) کار میکند.
تاریخچه شکلگیری رمز ارزها به دهه 1980 میلادی میرسد. نخستین رمز ارز نامتمرکز بیتکوین است که در سال 2009 توسط شخص یا اشخاصی به نام مستعار یا حقیقی ساتوشی ناکاموتو ایجاد و عرضه شد از آن زمان تاکنون رمزارزهای متعددی ایجاد شدهاند.
از آنجا که رمز ارزها به صورت نامتمرکز اداره میشوند، قدرت کشورها برای کنترل اقتصاد (که معمولاً از طریق بانک مرکزی اعمال میشود) را تضعیف میکنند. این امر توسط برخی از دوستداران رمز ارزها یک ویژگی مثبت تلقی شده اما توسط برخی از دولتها یک ویژگی منفی محسوب می شود.
به هرحال با وجود این مباحث این فناوری نوین در حوزه مالی دنیا در حال گسترش است و ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست، برای استفاده از این فناوری در کشور با توجه به نوظهور بودن آن مانند سایر حوزه های دیگر که در زمان خودشان چالش هایی را برای توسعه داشتند، فعالان این حوزه نیز با چالش هایی مواجه هستند که به گفته امیرحسین راد مدیرعامل و هم بنیان گذار شرکت دانش بنیان نوبیتکس (پلتفرم مبادله رمز ارز)، فرار مغزها که به دنبال آن کمبود نیروی متخصص را به همراه دارد و نیز شفاف نبودن موضع حاکمیت در خصوص رمز ارزها و شفاف نبودن ریسک های قانونگذاری این حوزه از مهم ترین چالش های فعالان حوزه رمز ارز در کشور است.
این فعال حوزه دیجیتال درخصوص چالش های توسعه رمز ارزها در کشور در گفت وگو با خبرنگار علم و آموزش ایرنا افزود: مهم ترین مشکلی که ما برای فعالیت در این حوزه داریم در گام نخست شفاف نبودن موضع حاکمیت نسبت به موضوع رمز ارزها است که این وضعیت از چهار سال گذشته تا به امروز تغییر چندانی نکرده است.
راد به انتشار اخیر سند تحول دولت که توسط ستاد راهبردی تحول دولت تهیه شده است، اشاره کرد و گفت: در بخشی از این سند در خصوص رمز ارزها و فناوری بلاکچین مشخصا صحبت هایی شده و چشم انداز توسعه کشور در این حوزه را ترسیم کرده است، در حال حاضر می توان این سند را یکی از مثبت ترین سندهایی دانست که در این حوزه در کشور تهیه شده و وجود دارد.
وی، ریسک های مربوط به قانونگذاری را با توجه به حساسیت هایی که در زمینه فناوری مالی وجود دارد، از چالش های این حوزه برشمرد و افزود: ما هنوز هیچ تصویر روشنی از ریسک های رگولاتوری در حوزه رمز ارز نداریم و از طرف حاکمیت ریسک ها به صورت مشخص بیان نشده است.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان ادامه داد: به نظر بنده این بزرگ ترین مشکلی است که شروع کسب وکارها و سرمایه گذاری در این حوزه را با چالش و مانع مواجه می کند.
راد گفت: کمبود نیروی متخصص، فرار مغزها و نیروی با تجربه از کشور دومین مشکلی است که در این حوزه وجود دارد و می توان گفت مشکل تمامی کسب و کارها به لحاظ عام و به خصوص کسب و کارهایی که در حوزه فناورانه کار می کنند.
وی یادآور شد: با توجه به شرایط بد اقتصادی در چند سال اخیر و نوسانات قیمت ارز این مشکل در کشور ایجاد شده و امیدواریم این مشکل حل شود، شرکت های دانش بنیان و فناور تلاش می کنند با آموزش نیروها و سرمایه گذاری روی نیروهای جوان تر این مشکل را تا حد زیادی پوشش دهند ولی متاسفانه ما به صورت پیوسته شاهد خروج نیروهای متخصص ازکشور هستیم.
این فعال حوزه دیجیتال همچنین درخصوص چالش های توسعه رمز ارزها در کشور تصریح کرد: مهم ترین مشکلی که ما برای فعالیت در این حوزه روبرو هستیم در گام نخست شفاف نبودن موضع حاکمیت نسبت به موضوع رمز ارزها است که این وضعیت از چهار سال گذشته تا به امروز تغییر چندانی نکرده است.
راد به انتشار سندی توسط ستاد راهبردی تحول دولت اشاره کرد و گفت: در یکی از بخش های این سند چشم انداز توسعه کشور درخصوص رمز ارزها و فناوری بلاکچین ترسیم شده است، و در واقع می توان گفت این سند، یکی از مثبت ترین سندهایی است که در این حوزه در کشور وجود دارد.
وی ریسک های مربوط به قانونگذاری و مقررات را با توجه به حساسیت هایی که درزمینه فناوری مالی وجود دارد را ازچالش های این حوزه برشمرد و افزود: ما هنوز هیچ تصویر روشنی از ریسک های قانونگذاری در این عرصه نداریم و ریسک ها به صورت مشخص بیان نشده است. به نظر بنده این بزرگ ترین مشکلی است که شروع کسب وکارها و سرمایه گذاری در این حوزه را با چالش و مانع مواجه می کند.
مدیرعامل شرکت دانش بنیان نوبیتکس همچنین اظهار داشت: دومین مشکلی که در این حوزه وجود دارد، مشکل تمامی کسب و کارها به لحاظ عام و به خصوص کسب و کارهایی که در حوزه فناورانه کار می کنند کمبود نیروی متخصص و فرار مغزها و نیروی با تجربه از کشور است.
راد ادامه داد: این مشکلات به دلیل شرایط بد اقتصادی کشور در چند سال اخیر و نوسانات قیمت ارز ایجاد شده است و امیدواریم این مشکل حل شود، شرکت ها تلاش می کنند با آموزش نیروها و سرمایه گذاری روی نیروهای جوان تر این مشکل را تا حد زیادی پوشش دهند ولی ما به صورت پیوسته خروج نیروهای متخصص را از کشور شاهد هستیم.
وی درخصوص تاثیر نوسانات نرخ ارز در رمز ارزها هم گفت: رمزارزها یک دارایی جهانی مثل طلا هستند، طبیعی است که قیمت رمز ارزها به ارزهای بزرگ دنیا مثل دلار تعیین قیمت می شود و وقتی ما بخواهیم معادل تومانی ارز را در کشور داشته باشیم، طبیعی است که تابعه ای هم از قیمت دلار به تومان خواهدشد، پس افزایش یا کاهش قیمت دلار یا ارزهای اصلی می تواند بر قیمت رمز ارزها نیز تاثیر گذار باشد.
مدیرعامل شرکت دانش بنیان نوبیتکس درمورد چگونگی تاثیر نوسانات ارز بر رمز ارزها و چالش های در این عرصه گفت: رمزارزها یک دارایی جهانی مثل طلا هستند، طبیعی است که قیمت رمز ارزها به ارزهای بزرگ دنیا مثل دلار تعیین قیمت می شود و وقتی ما بخواهیم معادل تومانی ارز را در کشور داشته باشیم، طبیعی است که تابعه ای هم از قیمت دلار به ریال می شود، پس افزایش یا کاهش قیمت دلار یا ارزهای اصلی می تواند بر قیمت رمز ارزها نیز تاثیر گذار باشد.
راد با بیان اینکه این چالش ها از چالش های عمومی همه کسب و کارهای فناورانه حوزه اقتصاد دیجیتال است، گفت: ارایه طرح هایی که تهدید جدی برای کسب و کارهای فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال است، باید از سوی مسوولان تصمیم گیر کشور مورد کارشناسی دقیق قرار گیرد، قطعا طرح های محدودکننده ای مثل طرح صیانت می تواند یک تهدید جدی برای کسب و کارهای فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال باشد، نه تنها کسب و کارها بلکه حتی کسانی که به نوعی از فضای مجازی به عنوان کانالی برای کسب درآمد استفاده می کنند.
وی ادامه داد: در حال حاضر نزدیک به چهار میلیون کاربر ثبت نامی از پلتفرم دانش بنیان نوبیتکس دستاورد این شرکت استفاده می کنند و این شرکت توانسته 250 اشتغال مستقیم، ایجاد کند،این پلتفرم فعالیت خود را از سال 1396 شروع کرده واز طریق مکانیزمی شبیه به بورس به مشتریان اجازه می دهد که سفارشات خرید وفروش ارز دیجیتال خود را ثبت کنند و بتوانند در این بازار سرمایه گذاری کنند یا از اطلاعات در خصوص نوسانات در بازار بهره مند شوند.
این فناور حوزه دیجیتال اظهار داشت: این شرکت قصد دارد در چشم انداز خود روی استفاده از فناوری بلاکچین وبه خصوص رمز ارزها برای توسعه زیرساخت های مالی و پرداختی در کشور استفاده کند تا بتواند از مزایای فناوری های نوین بیشتر بهره ببرد و خدمات متنوعی نیز به کاربران خود ارایه دهد.