کمیسیون ماده 5 در شاهرود و میامی / حلوفصل مشکلات درون خانه
شاهرود - یکی از مسائلی که در پی استقلال اداره کل راه و شهرسازی شرق استان سمنان رخ داد، برگزاری جلسات کمیسیون ماده پنج پیرامون مسائل عمرانی و شهری این حوزه وسیع جغرافیایی در شاهرود بود.
شاهرود - یکی از مسائلی که در پی استقلال اداره کل راه و شهرسازی شرق استان سمنان رخ داد، برگزاری جلسات کمیسیون ماده پنج پیرامون مسائل عمرانی و شهری این حوزه وسیع جغرافیایی در شاهرود بود.
خبرگزاری مهر، گروه استانها: پس از استقلال اداره کل راه و شهرسازی در استان سمنان برای نخستین بار و بعد از هفت دهه، جلسات کمیسیون ماده پنجدر درون شاهرود تشکیل میشود و این دستاوردی برای تحقق خدمت به مردم محسوب میشود.
تأثیر کمیسیون ماده 5 بر مدیریت کالبدی شهر شاهرود بر هیچکس پوشیده نیست، برای نخستین بار حلوفصل مشکلات مسکن مهر شاهرود و تحویل بهموقع آنها به دستور مقام عالی وزارت در دستور کار قرار گرفت و طرح جامع شهر شاهرود که مدتها از مطالبات مردم بود، سرانجام با پیگیریهای نماینده مردم شاهرود و میامی و مسئولان استانی و شهرستانی تصویب شد.
پس از استقلال اداره کل راه و شهرسازی شرق استان شاهرود دبیرخانه کمیسیونهای تخصصی معماری و شهرسازی شرق استان در شاهرود تشکیل شد که یکی از برکات این استقلال محسوب میشود از سوی دیگر تصمیمات در کمیسیونهای تخصصی این اداره کل میتواند به زیباسازی شهرها، تسهیل دررفت و آمد، هدایت و نظم دهی به ساختوساز در شهرها، رعایت حقوق شهروندی، حفظ سرانهها و لزوم اجرای طرحهای مقیاس شهری و... موجب شود.
برای بررسی کمیسیون ماده پنج و چگونگی شکلگیری آن با امیر عمیدی مدیرکل راه و شهرسازی شرق استان سمنان (شاهرود) به گفتگو نشستیم.
*در ابتدا بگویید در اینیک سال چند جلسه کمیسیون ماده پنجدر شاهرود برگزارشده است؟
از زمان تشکیل اداره کل راه و شهرسازی شرق استان در شاهرود 31 جلسه کارشناسی کمیسیون ماده 5 تشکیل و بیش از 200 پرونده موردبررسی قرارگرفته است.
*درباره عملکرد کمیسیون ماده پنج بگویید
بررسی و تصویب طرحهای تفصیلی شهری و تغییرات آنها در هر استان بهوسیله کمیسیونی به ریاست استاندار و در غیاب وی معاون عمرانی استانداری و با عضویت شهردار و نمایندگان وزارت راه و شهرسازی، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و صنایعدستی و همچنین رئیس شورای اسلامی شهر ذیربط و نماینده سازمان نظاممهندسی استان (با تخصص معماری یا شهرسازی) بدون حق رأی انجام میشود.
بررسیهای فنی این کمیسیون بر عهده کمیته فنی کمیسیون متشکل از نمایندگان کمیسیون و مشاور طرح تفصیلی شهر است همچنین دبیرخانه کمیسیون در اداره کل راه و شهرسازی شرق استان، شاهرود قرار دارد.
پس از استقلال اداره کل راه و شهرسازی شرق استان سمنان (شاهرود) دبیرخانه کمیسیونهای تخصصی معماری و شهرسازی شرق استان در شاهرود تشکیل شد. جلسات کمیته فنی کمیسیون ماده پنج نیز هر هفته و در محل اداره کل راه و شهرسازی مذکور تشکیل میشود.
این کمیسیون برای تصویب تغییرات موردنیاز در طرح تفصیلی شهرها تشکیلشده است. این تغییرات در راستای بررسی امکان حل مشکلات شهروندان و بهبود کیفیت زندگی در شهرها ایجادشده و لذا تصمیمات در کمیسیون با عنایت به موارد و مقتضیات بسیاری اخذ میشود که ازاین بین میتوان به زیباسازی شهرها، تسهیل دررفت و آمد، هدایت و نظم دهی به ساختوساز در شهرها، رعایت حقوق شهروندی، حفظ سرانهها و لزوم اجرای طرحهای مقیاس شهری و... اشاره کرد.
*روند اجرای کمیسیون ماده پنج چگونه است؟
ابتدا متقاضیان میبایست مدارک و مستندات لازم را به شهرداری شهر مربوطه تحویل تا پس از ثبت و بررسی به اداره کل راه و شهرسازی ارسال کنند. دبیرخانه کمیسیونهای تخصصی پس از بررسی پروندههای ارسالی در صورت تکمیل بودن مدارک و اخذ استعلامهای مربوطه درخواست متقاضی را در کمیته فنی کمیسیون مطرح میکند. که در صورت نیاز به اصلاح و یا ارائه مدارک و مستندات جدید به شهرداری عودت داده میشود در غیر این صورت برای تأیید و اخذ تصمیم نهایی به جلسه کمیسیون ارجاع میشود.
پس از اخذ تصمیم از سوی کمیسیون مصوبات در راستای تأیید به دبیرخانه شورای عالی و سپس برای ابلاغ به استانداری ارسال میشود. مدتزمان انجام این روند از ابتدای تشکیل پرونده تا صدور مجوز نهایی در سطح کشور حدود سه تا چهار ماه است که در صورت رعایت ضوابط با ارسال مدارک و مستندات توسط متقاضی، زمان مربوطه قریب به دو ماه کاهش خواهد یافت.
از زمان تشکیل اداره کل راه و شهرسازی شرق استان در شاهرود تا پیش از جلسه 26 آذرماه 98 باید گفت 31 جلسه کارشناسی تشکیل و 200 پرونده موردبررسی قرارگرفته است. از این تعداد 57 مورد برای اصلاح نقشه معماری و تکمیل مدارک موردنیاز، برگشت دادهشده است. 123 مورد مصوبه صادر و مابقی پروندهها در حال سیر مراحل قانونی است.
در جلسات کمیسیون از مجموع 123 پرونده 83 مورد موافقت و 40 مورد به دلایل عدم رعایت عرض معبر، عدم رعایت سطح اشغال مجاز، عدم تأمین پارکینگ، حقوق مکتسبه ملک مجاور و ساختوساز قبل از اخذ کمیسیون و... با درخواست متقاضیان توسط اعضای کمیسیون مخالفت شده است که با دستور استاندار و پیگیری مستمر حوزه معاونت عمرانی استانداری و همکاری فرمانداری ویژه شاهرود جلسات بهصورت مستمر و ماهیانه در شاهرود تشکیلشده است.
*درباره چالشهایی که میتواند این کمیسیون آنها را رفع کند توضیح دهید
مسکن مهر شاهرود یکی از دغدغههای همیشگی مسئولان بوده است امروز دو هزار و 300 واحد نیمهتمام به اداره کل تحویل و به خاطر تغییر نرخ ارز خلل در آنها ایجادشده بود. اکثر پروژهها بهصورت سهجانبه قراردادی بین بانک، راه و شهرسازی و حساب شرکت سازنده منعقدشده و حدودا دو هزار واحد را شامل میشود. البته باید گفت هنوز یک هزار و 134 واحد باقیمانده است و حدود 893 واحد دارای پرونده حقوقی، به شعبات دادگستری ارجاع و رأی آنها نیز صادرشده است.
یکی از این پروژهها، پروژه سنگسر است که برای حدود 11 نفر حکم صادرشده است که ملزم به ایفای تعهدات هستند و ما موظفیم پروژهها را برابر دستور مقام عالی وزارت تا پایان سالتحویل دهیم. از طرف دیگر پروژههایی که 30 درصد پیشرفت فیزیکی داشتند از فهرست خارج و حدود 177 پروژه باید تا آخر سال جاری تکمیل شود. در حال حاضر توانستیم 175 واحد آن را تکمیل و تحویل متقاضیان دهیم و مابقی آنکه شامل 177 واحد را شامل میشود تا پایان سال جاری اقدام میشوند.
*عمده مشکلات در پروژههای مسکن مهر چیست؟
در پروژههای مسکن مهر مشکلات و نواقصی وجود دارد در واحدهایی که از قبل تحویل دادهشده نیز همچنان مردم دستبهگریبان این مشکل هستند، مشکل آسانسور واحدها از این قبیل بود که از مطالبات بهحق مردم است در همین خصوص 700 میلیون تومان اعتبار تخصیص داده شد و 25 دستگاه را در قرارداد کاری خود قرار دادهایم.
اقدامات عملیاتی هفت بلوک همچنین آغازشده و مابقی در دستور کار قرار خواهند گرفت لذا با برنامهریزیهایی که در دست داریم با همکاری مردم نیز پیشبینی میشود تا آخر سال جاری حدود 50 بلوک به بهرهبرداری و رضایت صاحبان آن را در پی خواهد داشت.
*درباره طرح جامع شهری بگویید
این طرح از مطالبات قدیمی بود. سرانجام با پیگیریهای حسینی شاهرودی نماینده مردم شاهرود و میامی در مجلس، تصویب شد و بر اساس نظر اعضای شورای عالی معماری شهرسازی در راستای حفظ هویت باغشهری شاهرود و تداوم حیات باغات در شهر، حفظ وضع موجود باغات تثبیت شد.
همچنین بهمنظور تحقق ایده توسعه شهر دو هستهای (هسته شرقی و غربی رودخانههای شاهرود) و کاهش فشار تخریب اراضی زراعی و باغی با تعیین سازوکار ممیزی باغات، تمام کاربریهای پیشنهادی روی باغات و اراضی زراعی بر اساس نظر شورا حذف شد. بر اساس مصوبه شورا، روستاهای واقع در حریم مصوب قبلی و نیز شهرک صنعتی مانند گذشته در حریم شهر تثبیت و شهرک نوین برای انطباق با دستورالعمل ترویج شهرکسازی از حریم خارج شد.
*و درباره ساختمان جدید اداره کل
قریب به نیم قرن از عمر ساختمان موجود اداره کل میگذرد لذا این ساختمان نیاز به نوسازی دارد و در همین خصوص مکاتباتی با وزارتخانه انجام دادیم که در همین راستا کمیسیون ماده 23 به سازمان مدیریت کشور ارسال شد، طی جلسه نماینده شاهرود و میامی با وزیر راه و شهرسازی مبنا بر این شد که در سال آینده اعتباراتی در خصوص احداث ساختمان جدید در نظر گرفته شود.
در اداره کل، دو اداره بهطور مجزا از یکدیگر وجود دارد و این ساختمانها تحت عنوان ساختمان شماره یک و دو نام گرفت که برای مراجعان یک مشکل اساسی محسوب میشود لذا در همین خصوص امیدواریم با اعتباراتی که با دستور مقام عالی وزارت در سال آینده در نظر خواهد گرفت تکمیل اسکلت ساختمان جدید در چهار طبقه با متراژ حدود پنج هزار و 200 مترمربع و همچنین با تخصیص اعتباراتی باقیمت روز که معادل 15 میلیارد تومان است انجام شود.
* برای بازآفرینی شهری به عنوان یکی از رسالتهای اداره کل راه و شهرسازی توضیح دهید
اولویتبخشی و حمایت از سیاست بازآفرینی شهری باهدف ارتقای کیفیت زندگی از طریق تجدیدنظر در شیوه شناسایی محدودههای هدف، تصویب سیاست بازآفرینی رود کنارها، نظارت و مراقبت از ثروتهای فرهنگی - تاریخی و حمایت از حفاظت باغها و زیستبومهای شهری و روستایی از دیگر اقداماتی است که انجامشده است.
از دیگر اقدامات حوزه شهرسازی در یک سال گذشته، بازنگری در ضوابط و مقررات مرتبط با حفظ و نگهداری باغات و فضای سبز شهری با رویکرد حفظ حداکثری باغات و عرصهای سبز، پیگیری تدوین ضوابط عام بلندمرتبهسازی در اجرای مصوبه شورای عالی و بهمنظور شکل دادن به چارچوب کلان ساختوساز ساختمانهای بلند در سطح شهرها بوده است.