شنبه 29 دی 1403

کی‌یف در خاموشی / پایان ماه‌عسل راست‌گرایان؟

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
کی‌یف در خاموشی / پایان ماه‌عسل راست‌گرایان؟

جنبش تحت رهبری مقتدی صدر، یکی از رهبران شیعه عراق از پیوستن به کابینه جدیدی که توسط محمد شیاع السودانی، نخست وزیر منتخب تعریف می شود، امتناع کردند

"اعتراضات گسترده خیابانی در تونس"، "پایان ماه عسل راست‌گرایان در ایتالیا"، "اعتراف به شکست وزیر دارایی جدید"، "تاکتیک جدید صدر"، "تهدید جدید تایوان توسط پکن" و "کی یف در خاموشی" سرخط رسانه‌هتی دنیا را در نیم‌روز گذشته تشکیل داده‌اند.

معترضان تونسی: بازی تمام شد

هزاران نفر از معترضان تونسی در پایتخت این کشور تصمیم ها و سیاست های قیس سعید را به چالش کشیدند؛ تصمیم هایی که در راستای تحکیم قدرت سیاسی اش اجرایی می شود. آنها خواستار پاسخگویی دولت در مورد بحران اقتصادی طولانی مدتی هستند که این کشور درگیرش شده است. همزمان حامیان حزب النهضه در کنار سایر معترضان تظاهرات موازی در مناطق مجاور پایتخت برگزار کردند و سعید را به سوء مدیریت و دست زدن به کودتای ضد دمکراتیک متهم کردند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه معترضان شعار می دادند «انقلاب علیه دیکتاتوری قیس» یا «کودتا سقوط خواهد کرد». به گفته ناظران، تونس امروز درگیر بحرانی عمیق است و سعید هم در قامت دیکتاتوری شکست خورده قدرت نمایی می کند. یکی از معترضان به خبرگزاری فرانسه گفت: او تونس را سال ها به عقب برگردانده، حالا بازی تمام شده باید او و حامیانش بیرون بروند. نخست وزیر پیشین تونس و یکی از مقام‌های ارشد حزب النهضه نیز به خبرگزاری فرانسه گفتند که این اعتراض بیانگر خشم مردم از وضعیت کشور در زمان ریاست قیس است. او باید برود. سعید که پس از تعطیلی پارلمان در سال گذشته و گسترش اختیارات خود به واسطه قانون اساسی جدید که در همه پرسی ماه ژوئیه به تصویب رسید، حالا یکه تاز میدان است. متعهد شده تا تونس را از بحران حاکم خارج کند، با این همه در این باب گام مثبتی برنداشته است.

زنگ خطر در ایتالیا به صدا درآمد؛ پایان ماه‌عسل راست‌گرایان؟

ماه عسل حتی قبل از رسمی شدن هرگونه ازدواج سیاسی در ایتالیا به پایان می‌رسد. به نوشته آسوشیدتدپرس پیروزی قاطع جورجیا ملونی، رهبر راست افراطی در انتخابات سراسری 25 سپتامبر، شاید برای سیلویو برلوسکونی 86 ساله، نخست‌وزیر محافظه کار سه دوره پیشین که چهار دهه از ملونی بزرگ تر نیز هست، چندان خوشایند نباشد.

به نوشته این خبرگزاری انتظار می رود هفته آینده رئیس‌جمهوری ایتالیا از ملونی بخواهد تا ائتلاف دولتی با متحدان کمپین انتخاباتی برلوسکونی و رهبر جناح راست مائتو سالوینی تعریف کرده و نخست وزیر شود. پس از آن که حزب برادران ایتالیا 26 درصد آرا را از آن خود کرد، این حزب تحت رهبری ملونی با دو جریان راست دیگر یعنی لگای ماتئو سالوینی و سیلویو برلوسکونی که حزبی موسوم به فورزا ایتالیا را تعریف کرده، در پشت پرده در باب تقسیم وزارتخانه های کلیدی در اولین دولت تحت رهبری راست افراطی ایتالیا رایزنی هایی دارند تا سهم بیشتری از قدرت را از آن خود کنند.

این نخستین دولت افراطی از زمان جنگ جهانی دوم در ایتالیا و از زمان ریاست موسولینی قلمداد می شود و از همین رو آنگونه که ناظران می گویند کاردهای بیرون آمده برای دریافت پست های کابینه توسط جریان های ذیل رهبری سالوینی و برلوسکنی تیز شده و رودروی هم قرار گرفته است. جورجیا ملونی در مسیر تبدیل شدن به نخستین نخست وزیر زن ایتالیا است؛ نخست وزیر کابینه ای راست گرا که نگرانی کشورهای اروپایی را برانگیخته است چرا که این کشور سومین اقتصاد بزرگ اتحادیه اروپا محسوب می شود.

اعتراف به شکست 

وزیر خزانه‌داری جدید بریتانیا به اشتباه های سلف خود اعتراف کرد و گفت این احتمال وجود دارد که بسیاری از برنامه های کاهش مالیات لیز تراس، نخست وزیر بریتانیا به واسطه هرج و مرج های ایجاد شده و آشفتگی های اقتصادی و سیاسی حاکم بر بازارهای مالی تغییر خواهد کرد.

به نوشته آسوشیتدپرس، جرمی هانت که امروز جانشین کواسی کوارتنگ به عنوان رئیس خزانه‌داری برگزیده شده، می گوید که هدف او و تراس بازگردان ثبات و نظم به بازارها است. او در ادامه به تصمیم های اینده کابینه تراس که به گفته اش بسیار دشوار است، هشدار داد و گفت که مالیات ها ممکن است افزایش یابد و بودجه مخارج عمومی احتمالا در ماه های آینده بیش از همیشه تحت فشار قرار خواهد گرفت.

تراس روز جمعه کوارتنگ را از کابینه اخراج کرد و از تعهدش مبنی بر کنار گذاشتن افزایش برنامه ریزی شده در مالیات ها عقب نشینی کرد. تراس از حامیان بازار آزاد است؛ چهره ای که تاکید داشت که برنامه کاهش مالیات او برای بریتانیا و تقویت رشد اقتصادی لازم است. اما بودجه کوچکی که او و وزیر خزانه داری پیشن سه هفته پیش از آن رونمایی کردند، موجب شد تا بازارهای پوند به شدت افت کرده و اعتبارشان را هم از دست بدهد. فعلا تراس در بحرانی ترین دوره ریاستش قرار دارد و گام اشتباه بعدی می تواند پایانش را رقم بزند.

تاکتیک جدید مقتدی؛ السودانی از صدریست‌ها عبور می‌کند؟

جنبش تحت رهبری مقتدی صدر، یکی از رهبران شیعه عراق از پیوستن به کابینه جدیدی که توسط محمد شیاع السودانی، نخست وزیر منتخب تعریف می شود، امتناع کردند. براساس اعلامیه ای که روز شنبه دو روز پس از رسانه ای شدن نامزد السودانی و ریاست جمهوری عبداللطیف الرشید، حامیان این رهبر شیعی می گویند اعتبار السودانی را قبول ندارند. به نوشته الجزیره، محمد صالح العراقی، از چهره های نزدیک به صدر با انتشار پیامی در توئیترش نوشت ما قاطعانه و آشکارا بر عدم مشارکت خود در تشکیل این دولت تاکید می کنیم.

السودانی 52 ساله از حمایت ائتلاف هماهنگی شیعیان برخوردار است؛ جریانی که از 329 کرسی، 138 کرسی را از آن خود کرده است. حالا العراقی تاکید دارد که ایده تکثر در دولت آینده محقق نمی شود و در پی آن نمی توان انتظار داشت که چنین کابینه ای بتواند مطالبات مردم را اجرایی کند. این مقام جنبش صدر گفت که این جریان نه در کابینه السودانی مشارکت می کند نه در کابینه های دیگری که به ادعایش در اختیار چهره های فاسد است. زیرساخت های ویران و نبود خدمات و مشاغل برای جوانان عراقی به مهم ترین بحران عراق تبدیل شده که در کنار بن بست سیاسی حاکم، عراق را درگیر انفعال جدی کرده است.

پکن بار دیگر تایوان را تهدید کرد!

سخنگوی حزب کمونیست چین گفت چین حق استفاده از زور برای در اختیار داشتن تایوان را به عنوان آخرین راه حل برای خود حفظ کرده است. با این همه او تاکید کرد که اتحاد صلح آمیز میان چین و تایوان برای این کشور در اولویت قرار دارد و گزینه نخست است. به گفته این مقام ارشد چینی، اتحاد چین و تایوان می تواند منافع هر دو سرزمین را به خوبی تامین نماید. از همین رو پکن از تمامی اهرم هایی که در اختیار دارد استفاده می کند تا بدین طریق بتواند تایوان را به شکل مسالمت امیز برای خود نگاه دارد. با این همه او هشدار داد که حرکت های رادیکال به سوی استقلال این جزیره از چین و حمایت های بازیگرانی چون ایالات متحده از رادیکال هی ملی گرای افراطی که می خواهند مقوله جدایی را محقق کنند، تحمل نخواهد کرد.

پکن از سال 2016 یعنی زمانی که تسای اینگ ون، رهبری این جزیره را عهده دار شد؛ ادعای خود مبنی بر حاکمیت بر این جزیره را مطرح کرد. رهبران چین او را یک جدایی طلب می داند که از تعامل با با پکن خودداری می کند.

کی‌یف در خاموشی

مقام های اوکراینی می گویند که به واسطه حمله های موشکی روسیه به تاسیسات انرژی کلیدی در نزدیکی کی یف، پایتخت اوکراین این مرکز به شدت اسیب دیده است چرا که ارتش روسیه در تلاش برای قطع برق در مناطق دور افتاده و پرجمعیت اوکراین و مقابله با ضد حملات نظامیان اوکراین است.

به نوشته الجزیره، شرکت UKrenergo، شرکت انتقال برق برای بازگردان خدمات برق در تلاش است هرچند به ساکنان در باب قطعی های احتمالی بیشتر هشدار داد. پس از انفجار پل کریمه، روسیه اوکراین را هدف حملات موشکی اش قرار داده؛ حملات تلافی جویانه که بیش از همه زیرساخت های اوکراین را هدف قرار داده است که از میان آن می توان به نیروگاه برق در کی یف، لویو در غرب و دیگر شهرهایی که هدف حملات موشک قرار داشتند؛ اشاره کرد.

--> اخبار مرتبط

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.