گرانی و کمبود سوخت سودان به دنبال اشغال پالایشگاه خارطوم
به گزارش گروه اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس به نقل از العربی الجدید، کنترل پالایشگاه اصلی نفت در منطقه الجیلی در شمال خارطوم، پایتخت سودان، توسط شبه نظامیان پشتیبانی سریع باعث کاهش تولید پالایشگاه به حداقل سطوح و کمبود عرضه فرآوردههای نفت و گاز و افزایش قیمت آن شده است.
از زمان آغاز جنگ داخلی در سودان که به پایان پنجمین ماه خود نزدیک میشود، نیروهای پشتیبانی سریع بسیاری از نهادهای خدماتی حیاتی در پایتخت و مناطق درگیری را تحت کنترل خود گرفته تا از آن به عنوان اهرم فشار بر ارتش این کشور استفاده میکندکه به دنبال بازپسگیری کنترل آن بوده است.
جنگ شدید داخلی در سودان بر شرایط زندگی سودانیها که از کمبود و گرانی کالاهای ضروری از جمله سوخت رنج میبرند، تأثیر گذاشته است.
محمد المصطفی علی، راننده خودرویی در شهر شندی در ایالت رود نیل سودان میگوید که اشغال پالایشگاه نفت توسط شبه نظامیان پشتیبانی سریع منجر به کمبود عمده سوخت و افزایش قیمت آن به 30 هزار پوند در هر گالن و اختلال کلی در رفت و آمد و حمل و نقل شده است. وی از طرفین درگیری خواست به جنگ جاری که به مردم و اقتصاد سودان آسیب رسانده است، پایان دهد.
اسحاق بشیر جماع، وزیر نفت اسبق سودان در گفتوگو با العربی الجدید نوشت: به دلیل ادامه جنگ و تسلط شبه نظامیان پشتیبانی سریع بر پالایشگاه الجیلی، تولید این پالایشگاه به 30 درصد ظرفیت تولید کاهش یافته و این امر در افزایش قیمت و کمبود سوخت، فروش فرآوردهها در بازار موازی و تسلط قاچاقچیان بر فرآوردههای نفتی بهعنوان یکی از مظاهر اقتصادی جنگی منعکس شده است.
وی با اشاره به کمبود نفت خام سودان در نتیجه جدایی جنوب این کشور و تقاضای زیاد که منجر به تامین 70 درصد نیازها از طریق واردات از خارج از کشور از طریق بندر پورت سودان شده است، تاکید کرد: منطقه شرق، ایالت شمالی و شهر عطبره فرآوردههای نفتی خود را مستقیماً از شهر پورت سودان از طریق حمل و نقل زمینی یا راه آهن تأمین میکنند.
عادل خلف الله، اقتصاددان سودانی معتقد است که تداوم کنترل نیروهای پشتیبانی سریع بر پالایشگاه الجیلی تأثیر منفی بر تعادل عرضه و تقاضا برای فرآوردههای نفتی و در نتیجه بر قیمت آنها در سودان داشته به ویژه در شهرها و ایالتهایی که صحنه درگیری های نظامی است، مانند پایتخت، خارطوم، دارفور، شمال و جنوب و غرب کردفان بخصوص که پالایشگاه الابیض و مخازن سوخت هم هدف غارت و سرقت قرار گرفته است.
وی افزود: بالاترین قیمتهای سوخت مربوط به ایالت دارفور است که قیمت هر بشکه بنزین و گازوئیل در آنجا بیش از یک هزار دلار است.
این کارشناس سودانی با بیان اینکه قیمت بنزین به پنج برابر قبل از درگیریهای داخلی اخیر در سودان رسیده است، گفت: قیمت یک سیلندر گاز به وزن 12.5 کیلوگرم از دو هزار و 500 پوند به 70 هزار پوند افزایش یافت که باعث شد اکثر ساکنان مناطق جنگ زده برای تهیه غذا به زغال سنگ متوسل شوند که قیمت آن از 10 هزار به 30 هزار پوند در هر گونی افزایش یافته است.
پایان پیام /