یک‌شنبه 4 آذر 1403

گردشگری سلامت، روزنه‌ای مغفول در نظام سلامت ایران

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
گردشگری سلامت، روزنه‌ای مغفول در نظام سلامت ایران

گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو - مبین محسنی؛ صنعت گردشگری پس از صنعت نفت و خودرو سازی، سومین صنعت مهم دنیا شناخته می‌شود. فارغ از این جایگاه گردشگری نمی‌توان نقش مهم گردشگری را در اقتصاد کشور‌ها انکار کرد. یکی از شاخه‌های مهم آن، گردشگری سلامت است. گردشگری که اگر برای حفظ و افزایشش برنامه ریزی شود می‌تواند جایگاه ممتازی را در ردیف‌های اقتصادی کسب کرده و از آن مهم تر، در این روز‌های سخت...

گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو - مبین محسنی؛ صنعت گردشگری پس از صنعت نفت و خودرو سازی، سومین صنعت مهم دنیا شناخته می‌شود. فارغ از این جایگاه گردشگری نمی‌توان نقش مهم گردشگری را در اقتصاد کشور‌ها انکار کرد. یکی از شاخه‌های مهم آن، گردشگری سلامت است. گردشگری که اگر برای حفظ و افزایشش برنامه ریزی شود می‌تواند جایگاه ممتازی را در ردیف‌های اقتصادی کسب کرده و از آن مهم تر، در این روز‌های سخت تحریم، باری از دوش اقتصاد محاصره شده کشور بردارد.

هر گردشگر سلامت 15 الی 25 شغل ایجاد می‌کند

چندی پیش رئیس شورای سیاستگذاری مرکز گردشگری سلامت کشور‌های اسلامی در مصاحبه‌ای ضمن انتقاد از بی توجهی برخی ارگان‌ها در ارتباط با گردشگری سلامت گفت: «هر گردشگر سلامت که وارد ایران می‌شود برای 15 الی 25 نفر شغل ایجاد می‌کند.» او در ادامه افزود: «فدراسیون بین المللی بیمارستان‌ها وجود دارد، اما متاسفانه ایران عضو این تشکل بین المللی نیست. مجبوریم از کلونی بیمارستانی به مگا بیمارستان‌ها تبدیل شویم و حداقل به 14 کشور همسایه خدمات سلامت ارائه کنیم.» حال این سوال پیش می‌آید که برای جذب گردشگر سلامت دقیقا چه کرده ایم؟ برای درآمد ناشی از آن که می‌تواند در راستای کاسته شدن شدت تحریم‌ها و خنثی سازی آن‌ها به کار رود چه تدبیری اندیشیدیم؟ مسئولین وزارت بهداشت و درمان پزشکی باید پاسخگوی این سوالات باشند.

247 مرکز درمانی برای گردشگری سلامت

در حال حاضر 247 مرکز درمانی در راستای تقویت و بالا بردن میزان گردشگران سلامت در تلاش هستند. حدود دو ماه پیش دکتر سعید کریمی، معاون درمان وزیر بهداشت، در این رابطه گفت: «در رتبه بندی جهانی گردشگری سلامت که توسط یک موسسه آمریکایی صورت گرفته است؛ ایران رتبه چهل و ششم را از آن خود کرد. گردشگران خارجی عمدتا از کشور هایی، چون عراق، افغانستان، پاکستان، بحرین، ارمنستان، تاجیکستان و... به ایران می‌آیند. ایران در سال 1401 از 164 ملیت گوناگون و به عبارتی از پنج قاره جهان گردشگر سلامت داشته است.»

سالانه حدود 1 میلیارد دلار به واسطه گردشگری سلامت

واقعیت ساده و مختصر است. سالانه به واسطه گردشگری سلامت 1 میلیارد دلار به بازار ایران تزریق می‌شود. برای فهم اهمیت قضیه بهتر است این رقم را به تومان برگردانیم. 1 میلیارد دلار آمریکا برابر است با 4 هزار میلیارد تومان. یعنی 4 همت. با این معادل سازی به خوبی می‌توان اهمیت گردشگری و به دنبال آن گردشگری سلامت را درک کرد. طبق گفته معاون درمان وزیر بهداشت سالانه حدود 1 میلیارد دلار به واسطه خدمات گردشگری سلامت وارد کشور می‌شود که این مبلغ علاوه بر مراکز درمانی و بیمارستان‌ها به زنجیره هتل ها، رستوران ها، صنعت حمل و نقل و دیگر نهاد‌های خدماتی نیز تعلق می‌گیرد. از 247 مرکز درمانی آماده پذیرش بیماران خارجی، 226 مرکز بیمارستان، 18 مرکز به صورت بستری کوتاه و 3 مرکز نیز خدمات دندانپزشکی ارائه میدهند. 37 دانشگاه و دانشکده علوم پزشکی در 28 استان کشور، امکان پذیرش و ارائه خدمات درمانی به بیماران خارجی را دارند.

برنامه ریزی برای جذب 6 میلیون گردشگر سلامت

مهدی صفری_ معاون دیپلماسی وزارت امور خارجه_ از برنامه ریزی در حوزه گردشگری سلامت خبر داد و گفت: «این اقدام مهم _ رسیدن به آمار 6 میلیون گردشگر سلامت_ به همراهی و هماهنگی تمامی سازمان‌ها و نهاد‌های مسئول و مجری در این حوزه نیاز دارد و وزارت امور خارجه با تمام توان در خدمت توسعه گردشگری در ابعاد مختلف است.» در سخنان دکتر صفوی راهکار حوزه گردشگری به خوبی عنوان شده است: همکاری و همیاری تمامی نهاد‌های مسئول و مجری! این همکاری و همیاری مستلزم دو امر است، ابتدا اراده و انگیزه نهاد‌ها و سازمان‌های مربوطه و مجری این طرح و ثانیا بودجه مناسب برای به ثمر رساندن طرح. بودجه‌ای که در صورت نبود آن کار و طرحی شروع نمی‌شود که بخواهد به پایان برسد. در رابطه با موضع مجلس در زمینه گردشگری سلامت محمدعلی محسنی بندپی، دبیر کمیسیون بهداشت مجلس، گفت: «مجلس مصمم است نگاه دولت را به گردشگردی سلامت جذب کند. امسال یک فصل خاصی در بودجه به میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی اختصاص پیدا کرده است. در قانون برنامه هفتم توسعه باید سالی 1 میلیارد یورو برای صادرات دارو اختصاص دهیم. باید طی برنامه هفتم توسعه سالی 6 میلیارد یورو از گردشگری سلامت کسب کنیم.» ایران، تحریم و گردشگری این روز‌ها بیش از هر زمان دیگری به خوبی می‌توان اثر تحریم‌های ضد انسانی که بر دوش توده مردم افتاده را حس کرد. نگاهی به بازار و نیم نگاهی به سفره‌های کوچک شده مردم به خوبی خبر از این واقعیت تلخ می‌دهند. واقعیتی برآمده از دل تحریم‌های ظالمانه غرب که بر ما اعمال شده است. در چنین شرایطی از هر روزنه نوری باید در پی بهبود اوضاع و احوال کشور استفاده کرد. یکی از این روزنه‌ها گردشگری و در راس آن گردشگری سلامت است. امروز سیاستگذاران، قانون گزاران و مجریان این امر موظف به بهره برداری از فضای گشوده شده در عرصه و حوزه گردشگری هستند و نه گردشگری شخصی و عکس یادگاری گرفتن با بنا‌های باستانی و میراث فرهنگی کشور! امروز با تمامی کمی‌ها و کاستی‌ها موفق به حصول سالیانه یک میلیارد دلار به واسطه گردشگردی شده ایم. از قرار معلوم چشم انداز‌هایی نیز در این زمینه تعیین شده است. چشم انداز‌هایی که خبر از جذب 6 میلیون گردشگر در آینده می‌دهند. منتهی به شرط برنامه ریزی‌های دقیق. دیگر خودتان به خوبی در می‌یابید که اگر امروز عایدی حضور 200 هزار نفر 1 میلیارد دلار باشد با رسیدن گردشگران به رقم 6 میلیون نفر که تعداد قابل توجهی از این 6 میلیون در پی دریافت خدمات اجتماعی هستند چه مقدار و عددی پول وارد خزانه ک شور می‌شود.