12 هزار و 240 عفو و تخفیف مجازاتِ محکومین در دوره تحول و تعالی قوه قضائیه
یکی از رویههای قوه قضائیه که موافقت و عنایت رهبر معظم انقلاب اسلامی را همراه داشته، عفو محکومان مشمول و دارای شرایط لازم بهمناسبت اعیاد مذهبی و ملی است.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم به نقل از مرکز رسانه قوه قضائیه؛ رویه قانونی و سیاست کلی عفو محکومان مشمول و دارای شرایط لازم به مناسبتهای مختلف، در دوره تحول و تعالی ویژگیهای برجستهتری پیدا کرده است. از یک سو، تعداد این عفوها و افرادی که هربار شامل آن میشوند طی دوره اخیر افزایش محسوسی یافته است؛ از سویی دیگر، برخی زندانیها مثل محکومین امنیتی که در دورههای قبل با تعداد کمتر شامل عفو قرار میگرفتند، با تعداد بیشتر از این امتیاز بهرهمند شده و اسامی آنها نیز در لیست زندانیان عفو شده قرار گرفت.
در دوره تحول و تعالی بنا بر تأکیدات حجتالاسلام محسنیاژهای، رئیس قوه قضائیه، مقوله عفو محکومان مشمول و دارای شرایط لازم از جمله محکومان امنیتی، مورد پیگیری جدی است.
بر این اساس با تشکیل کمیته عفو در قوه قضائیه در کنار مرخصیها و عفوهای قانونی در طول سال گذشته به مناسبتهای مختلف و به موجب قوانین و مقررات در ایام مختلف به ویژه اعیاد، پیشنهاد عفو و یا تخفیف مجازات زندانیان داده شد و معمولاً مقام معظم رهبری بعد از انجام بررسیها دستور عفو تعدادی از زندانیان را صادر کردند.
در سال 1400 نزدیک به 12 هزار و 240 نفر مشمول عفو و تخفیف مجازات قرار گرفتهاند که از این تعداد حدود 7 هزار 734 نفر از تخفیف مجازات و 4 هزار و 405 نفر مشمول عفو قرار گرفتند و از زندان آزاد شدند.
موافقت رهبر انقلاب با عفو یا تخفیف مجازات تعدادی از محکومان به مناسبت اعیاد قربان و غدیر
در نهم مردادماه 1400 بهمناسبت فرارسیدن اعیاد سعید قربان و غدیر خم، رهبر انقلاب اسلامی با عفو یا تخفیف و تبدیل مجازات 2 هزار و 825 از محکومان محاکم عمومی و انقلاب، سازمان قضائی نیروهای مسلح و تعزیرات حکومتی موافقت کردند.
رئیس قوه قضائیه در نامهای به رهبر انقلاب اسلامی پیشنهاد عفو یا تخفیف و تبدیل مجازات این محکومان را که پروندههای عفو آنان در کمیسیون عفو و بخشودگی بررسی شده و واجد شرایط لازم تشخیص داده شدهاند، ارائه کرد که این پیشنهاد در اجرای بند 11 اصل 110 قانون اساسی مورد قبول حضرت آیتالله خامنهای قرار گرفت.
دستور رئیس دستگاه قضا به مراجع قضائی برای بررسی مجدد پرونده تمامی محکومان آبان 98
روز سوم مرداد نیز محسنیاژهای در محل کار خود با تعدادی از مردم و همچنین خانوادههای محکومان ناآرامیهای آبان 98 دیدار و گفتوگو کرد.
رئیس قوه قضائیه در پایان این دیدارها به رئیس حوزه ریاست قوه قضائیه و دادستان تهران مأموریت داد؛ پرونده افرادی که در جریان ناآرامیهای آبان 98 دستگیر شدهاند، مورد بررسی مجدد قرار گیرند تا افرادی که شرایط قانونی آزادی مشروط یا عفو و بخشودگی دارند، مشمول عفو، بخشودگی و یا آزادی شوند.
محسنیاژهای گفت: تعدادی از خانوادههایی که امروز در این دیدار مردمی با آنها ملاقات کردیم و کسانی که پرونده آنها مشابه است، شرایط برخورداری از عفو و بخشودگی را دارند.
رئیس دستگاه قضا خطاب به دادستان تهران دستور داد؛ پروندههای این نوع محکومان را با فوریت بررسی کند و چنانچه در طول دوره محکومیت حُسن رفتار داشتهاند و این اطمینان وجود دارد که در صورت آزادی مرتکب جرم نمیشوند، نسبت به آزادی مشروط و قرارگرفتن آنها در لیست مشمولان عفو اقدام شود.
عفو یا تخفیف و تبدیل مجازات 3 هزار 458 تن از محکومان
در یکم آبان ماه بهمناسبت فرا رسیدن میلاد با سعادت حضرت محمد (ص) و ولادت حضرت امام جعفر صادق (ع)، رهبر معظم انقلاب اسلامی با پیشنهاد عفو و تخفیف مجازات 3 هزار و 458 تن از محکومانِ محاکم عمومی و انقلاب، سازمان قضائی نیروهای مسلح و تعزیرات حکومتی موافقت کردند.
محسنیاژهای، رئیس قوه قضائیه بهمناسبت میلاد پیامبر اعظم (ص) و امام جعفر صادق (ع) طی نامهای به رهبر انقلاب اسلامی پیشنهاد عفو یا تخفیف و تبدیل مجازات 3 هزار و 458 تن از محکومان را که در کمیسیون مرکزی عفو و بخشودگی، واجدِ شرایط لازم تشخیص داده شدهاند، ارائه کرد که این پیشنهاد در اجرای بند 11 از اصل 110 قانون اساسی مورد موافقت رهبر معظم انقلاب اسلامی قرار گرفت.
100 نفر از افراد دارای محکومیت اعدام و 76 محکوم امنیتی جزو این گروه از عفوشدگان بودند.
در پی انتشار جزئیات عفو و تخفیف مجازات 3 هزار و 458 تن از محکومان و اعلام عفو صد محکوم به اعدام، حسین نجفی، دادیار دیوان عالی کشور و مدیرکل عفو و بخشودگی قوه قضائیه اعلام کرد؛ این افراد عمدتاً محکومین به اعدام ناشی از جرائم مواد مخدر هستند که پس از دارا بودن شرایط و استحقاق عفو، مشمول یک درجه تخفیف شدند که مطابق ماده 19 قانون مجازات اسلامی محکومیت آنان به سی سال حبس و 2 میلیارد ریال جزای نقدی تبدیل شده است.
موافقت رهبر انقلاب با عفو و تخفیف مجازات تعدادی از محکومان به مناسبت مبعث
به مناسبت مبعث پیامبر گرامی اسلام، رهبر معظم انقلاب اسلامی با پیشنهاد عفو یا تخفیف و تبدیل مجازات 741 نفر از محکومانِ محاکم عمومی و انقلاب، سازمان تعزیرات حکومتی و سازمان قضائی نیروهای مسلح موافقت کردند.
محسنیاژهای، رئیس قوه قضائیه در نامهای به رهبر انقلاب اسلامی، پیشنهاد عفو یا تخفیف و تبدیل مجازات این محکومان را که در ادارهکل عفو و بخشودگی قوه قضائیه واجد شرایط لازم تشخیص داده شدهاند، ارائه کرد که این پیشنهاد در اجرای بند 11 از اصل 110 قانون اساسی مورد موافقت حضرت آیتالله خامنهای قرار گرفت.
در این مرحله 741 نفر مورد عفو و تخفیف مجازات قرار گرفتند که از این تعداد 2 مورد از معفووین جزو محکومین اعدام بودند که مجازات آنها تبدیل شد و 2 مورد نیز در اجرای ماده 20 در لیست عفو قرار گرفتند.
543 مورد از معفووین عید مبعث امسال جزو محکومین دادگستری بودند. همچنین در این عفو، 8 مورد مربوط به سازمان قضائی نیروهای مسلح و 186 مورد مربوط به سازمان تعزیرات حکومتی نیز وجود داشتند.
در این مرحله 446 مورد عفو منتهی به آزادی و 295 مورد عفو منتهی به تخفیف یا تبدیل مجازات وجود داشت.
عفو و تخفیف مجازات 3 هزار و 388 نفر بهمناسبت سالروز پیروزی انقلاب اسلامی
بهمناسبت سالروز پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، حضرت آیتالله خامنهای با عفو و تخفیف مجازات 3 هزار و 388 نفر از محکومانِ محاکم عمومی و انقلاب، سازمان قضائی نیروهای مسلح و تعزیرات حکومتی موافقت کردند.
رئیس قوه قضائیه بهمناسبت فرارسیدن سالروز پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی در نامهای به رهبر انقلاب اسلامی پیشنهاد عفو یا تخفیف و تبدیل مجازات 3 هزار و 388 نفر از محکومان را که در اداره عفو و بخشودگی قوه قضائیه واجد شرایط لازم تشخیص داده شدهاند، ارائه کرد که این پیشنهاد در اجرای بند 11 از اصل 110 قانون اساسی مورد موافقت حضرت آیتالله خامنهای قرار گرفت.
به گفته سخنگوی قوه قضائیه در آخرین نشست خبری خود در سال 1400، در حال حاضر حدود 32 هزار زندانی در مرخصی به سر میبرند و در ایام اعیاد، تعداد بیشتری از زندانیان مشمول اعطای مرخصی و سایر نهادهای ارفاقی قرار گرفتند با این تأکید که؛ زندانیان مخلِ امنیت، شامل این عفو و بخششها نشدند.
نگاهی به روند زندانبانی در دوره تحول و تعالی قوه قضائیه