چهارشنبه 28 شهریور 1403

6 پرتاب فضایی تا پایان سال 1403 انجام می‌شود

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
6 پرتاب فضایی تا پایان سال 1403 انجام می‌شود

رئیس سازمان فضایی ایران گفت: ما امسال بین 5 تا 7 پرتاب را پیش بینی کردیم که اولین پرتاب آن امروز انجام شد و تا پایان سال حداقل 4 تا 6 پرتاب دیگر نیز داریم که بعضی از این پرتاب‌ها عملیاتی هستند و بعضی نیز تحقیقاتی و آزمایشگاهی هستند.

- اخبار ویژه نامه‌ها -

به گزارش خبرنگار فضا و نجوم خبرگزاری تسنیم، حسن سالاریه؛ رئیس سازمان فضایی ایران درباره جزئیات پرتاب ماهواره چمران 1 گفت: ماهواره چمران 1 که توسط ماهواره‌بر قائم 100 ساخت هوا فضای سپاه به پرتاب رسیده و در مدار 550 کیلومتری قرار گرفت، یک ماهواره تحقیقاتی است که توسط مجموعه صاایرانِ وزارت دفاع به همراه مجموعه‌ای از شرکت‌های دانش بنیان ساخته شده است.

وی گفت: این ماهواره یک ماهواره تحقیقاتی برای تست عملکرد زیرسیستم‌های ماهواره، کنترل ماهواره در زمینه اصلاح مداری و تغییر مدار است. یکی از مهمترین اقداماتی که کشور برای منظومه‌سازی برای رسیدن به منظومه‌های ماهواره‌ای بایستی بردارد بحث امکان مانور مداری با تغییر فاز ماهواره در مدار است و همچنین تغییر شیب مداری که هر دو از اقدامات مهمی است که برای این منظور استفاده می‌شود.

وی ادامه داد: این یکی از اولین تست‌هایی است که در این زمینه توسط ماهواره انجام می‌شود و انشالله براساس آخرین اطلاعاتی که از ماهواره داریم الان زیر سیستم‌های مختلف ماهواره مربوط به حوزه پاور، انتقال داده و تست‌های اولیه انجام شده و عملکرد موفقیت آمیز بوده است.

رئیس سازمان فضایی تصریح کرد: روزهای آینده به سمت کنترل ماهواره و نشانه‌روی ماهواره به سمت زمین می‌رویم و انشالله اگر شرایط ماهواره مناسب باشد برای مانور مداری حرکت می‌کنیم.

نخستین پرتاب فضایی دولت چهاردهم چه خواهد بود؟

وی گفت: از اقدامات مهمی که این مانور مداری می‌تواند انجام دهد علاوه بر منظومه‌سازی بحث ساختن پیکره‌ها و سازه‌های بزرگ در فضا است. سازه‌های بزرگ در فضا هیچگاه به صورت یکپارچه پرتاب نمی‌شود و امکان پرتاب آن وجود ندارد و معمولاً این پیکره‌های بزرگ در فضا ساخته می‌شوند و اجزای آن در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند.

سالاریه تصریح کرد: یکی از مهمترین قابلیت‌ها که باید ماهواره‌ها و سیستم کنترل ماهواره ما داشته باشد این است که بتواند در مدار با دقت بالا موقعیت آن شی فضایی و پیکربندی را در کنار یکدیگر تنظیم کنند که به آن، "مانور مداری دقیق" می‌گویند.

وی تصریح کرد: بنابراین علاوه بر بحث منظومه‌سازی بحث ساخت پیکره‌سازی‌های بزرگ را می‌توانیم تست‌های اولیه آن را انجام دهیم.

سالاریه گفت: ماهواره چمران 1 چون یک ماهواره تحقیقاتی است عمدتاً کاربری آن ویژه متخصصین خود صنعت فضایی ایران و ساخت ماهواره است. بخش‌های مختلفی در کشور از جمله پژوهشگاه هوافضا، مجموعه هوافضای سپاه، مجموعه صاایران و بخش خصوصی در ساخت ماهواره فعال هستند و بسیاری از این مجموعه‌ها در ساخت همین ماهواره چمران کمک کردند.

وی ادامه داد: دانشی که از ساخت اینگونه ماهواره‌ها به دست می‌آید در درجه اول به داخل خود صنعت فضایی کشور تزریق می‌شود. چون این ماهواره تحقیقاتی است ما نمی‌توانیم انتظار عملیات از این ماهواره داشته باشیم به عنوان مثال داده‌های این ماهواره به درد صنعت کشاورزی نمی‌خورد. با تثبیت این تکنولوژی ما می‌توانیم ماهواره‌های دقیق‌تر، بزرگتر و با قابلیت‌های بالاتر به ویژه در بحث منظومه سازی بسازیم.

سالاریه گفت: ماهواره‌های کوثر و هدهد از بخش خصوصی در آبان ماه پرتاب می‌شوند. ماهواره طلوع 3 و ظفر 2 نیز در سال جاری به فضا پرتاب خواهند شد. همچنین چهار ماهواره تحقیقاتی آماده پرتاب نیز داریم. ما امسال بین 5 تا 7 پرتاب را پیش بینی کردیم که نخستین پرتاب آن امروز انجام شد و تا پایان سال حداقل 4 تا 6 پرتاب دیگر نیز داریم که بعضی از این پرتاب‌ها عملیاتی هستند و بعضی نیز تحقیقاتی و آزمایشگاهی هستند.