شنبه 3 آذر 1403

آخرین جزئیات و مختصات "کپسول زیستی ایرانی" آماده پرتاب اعلام شد + فیلم

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
آخرین جزئیات و مختصات "کپسول زیستی ایرانی" آماده پرتاب اعلام شد + فیلم

رئیس سازمان فضایی ایران با بیان اینکه ساخت کپسول زیستی، بالاترین سطح از تکنولوژی فضایی است، گفت: کپسول زیستی ایرانی که در آستانه پرتاب قرار گرفته است با قابلیت‌های بسیار پیشرفته‌تری نسبت به کپسول قبلی قرار دارد.

- اخبار ویژه نامه‌ها -

دکتر حسن سالاریه؛ رئیس سازمان فضایی ایران در گفت‌و‌گو با خبرنگار فضا و نجوم خبرگزاری تسنیم اظهار کرد: "کپسول زیستی ایرانی" که در آستانه پرتاب قرار گرفته، قادر به حمل انسان نیست اما با قابلیت‌های بسیار پیشرفته‌تری نسبت به کپسول قبلی قرار دارد. این کپسول برای مدارگذاری انسان باید ویژگی‌های منحصربه‌فردی از حیث کنترل فشار، دما، کنترل سطح اکسیژن و شرایط زیستی مناسب به لحاظ پرتاب و شتاب وارده به انسان هم در مرحله پرتاب و هم در مرحله بازگشت به سطح زمین داشته باشد.

.

سالاریه گفت: این کپسول یک نمونه تحقیقاتی بوده و از جرم بالاتری برخوردار است و قابلیت‌های پیشرفته‌تری در زمینه حفظ شرایط حیاتی موجود در آن فراهم خواهد شد.

رئیس سازمان فضایی ایران تصریح کرد: نمونه بعدی که در تحقیق و توسعه قرار گرفته و قرارداد آن نیز منعقد شده است، هم جرم بالاتر و هم قابلیت‌های پیشرفته‌تری دارد. برای اینکه یک موجود زنده‌ای همچون انسان در کپسول قرار بگیرد باید در طول پرتاب، تمام شرایط مناسب برای زیست انسان را فراهم کند.

نخستین کپسول زیستی ایران در سال جاری پرتاب می‌شود

وی ادامه داد: کپسول‌هایی که در دهه 80 ساخته شد موجودات کوچکتر با ابعاد و اندازه کوچکتر در آن قرار می‌گرفت و شرایط زیستی در آنها نسبت به کپسولی که انسان را حمل می‌کند، به مراتب ساده‌تر بود. انسان به لحاظ میزان شتاب وارده چه در رفت چه در برگشت و چه در زمانی که چتر عمل کرده و قرار است به سطح زمین بازگردد، محدودیت‌های بسیار جدی‌تری نسبت به موجوداتی که تاکنون تست شده، خواهد داشت و باید میزان اکسیژن و نوسانات فشار و دما خاص باشد.

رئیس سازمان فضایی ایران تصریح کرد: یکی از موضوعات مهم در نسل بعدی کپسول‌های زیستی که کار تحقیق و توسعه آن نیز آغاز شده، هدایت‌پذیری و کنترل‌پذیری کپسول است؛ باید این قابلیت وجود داشته باشد که کپسول در یک محل کاملاً پیش‌بینی شده با یک شتاب و سرعت از قبل پیش‌بینی شده قرار بگیرد که اینها ویژگی‌های منحصربه‌فردی است که بر روی این کپسول زیستی وجود دارد.

وی گفت: بالاترین سطح قابلیت اطمینان در محموله‌های فضایی، محموله‌ای است که در آن موجود زنده قرار می‌گیرد و در بین موجودات زنده نیز بالاتر از همه، شرایطی است که موجود زنده در آن قرار می‌گیرد. طبیعتاً زمانی که به کپسول زیستی برسیم که قابلیت حمل انسان و مدارگذاری را داشته باشد یا حتی فرود و نشست در یک نقطه خاص را با یک شتاب مدنظر در آن منطقه‌ای که قابل تحمل برای انسان‌ها باشد و بتواند شرایط زیستی را برای انسان فراهم کند یعنی در آن صورت ما به بالاترین سطح از تکنولوژی فضایی رسیده‌ایم.

رئیس سازمان فضایی ایران یادآور شد: این سطح تکنولوژی بالا هم به لحاظ هدایت و کنترل و ناوبری کپسول زیستی و هم به لحاظ شرایطی که برای آن موجود فراهم می‌کند و تجهیزاتی که برای کنترل و تأمین انرژی داخل کپسول برای آن فرد لازم است که این، نشان‌دهنده آن سطح و بلوغ تکنولوژی است و اگر کشوری در این حوزه کار می‌کند نیت آن است تمام فناوری هایی که در حوزه فضایی وجود دارد در کنار یکدیگر جمع شده و در همه ابعاد خبره و سرآمد شود.