شنبه 29 دی 1403

آخرین وضعیت خانه - موزه "عزت الله انتظامی" در سالروز تولد 97 سالگی

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
آخرین وضعیت خانه - موزه "عزت الله انتظامی" در سالروز تولد 97 سالگی

مدیر خانه‌موزه انتظامی با تاکید براینکه تلاش می‌کند عضوی از خانواده انتظامی در مدیریت این مکان حضور داشته باشد، از برگزاری مراسمی برای نکوداشت زنده یاد عزت‌الله انتظامی به مناسبت سالروز 97 سالگی این هنرمند، خبر داد.

شکرخدا گودرزی در گفت‌وگویی با ایسنا درباره وضعیت بازدید مردم و اجرای نمایش در خانه - موزه انتظامی پس از روزهای اوج شیوع کرونا بیان کرد: بازدید از خانه - موزه انجام می شود ولی با توجه به ساعت کار که دولت اعلام کرده برای مردم و علاقه‌مندان امکان بازدید از 8 صبح تا ساعت 13:30 فراهم است. درباره اجراها هم در حال گفت‌وگویی با چند گروه نمایشی هستیم تا پس از نمایش کودک که تازه تمام شده اجرای جدیدی روی صحنه برود.

او در پاسخ به اینکه آیا در این ساعت از روز، بازدیدی انجام می‌شود و امکان تغییر آن به زمان اجرای نمایش که معمولا عصرهاست وجود ندارد؟ گفت: بازدید داریم ولی این تغییر ساعت هم سراسری است.

وی افزود: روز سه‌شنبه 31 خردادماه ساعت 19 مراسم نکوداشت و تولد آقای انتظامی را داریم که این کار با همکاری و حضور انجمن بازیگران خانه سینما، موسسه هنرمندان پیشکسوت و معاونت اجتماعی منطقه یک شهرداری تهران در محل خانه - موزه برگزار می‌شود و امیدوارم پس از سه سال که نتوانستیم برنامه‌ای را تدارک ببینیم، امسال مراسمی شایسته و درخور اجرا شود تا مردم هم بتوانند استفاده کنند.

گودرزی درباره برخی مواردی که پیش‌تر مجید انتظامی - فرزند عزت الله انتظامی - درباره تغییرات خانه - موزه و نیز حضور یکی از اعضای خانواده در مدیریت آنجا مطرح کرده بود و اینکه آیا اتفاق تازه‌ای در این باره رخ داده است؟ توضیح داد: از آنجا که بخاطر کرونا همه چیز تعطیل بود، واقعیت امر این است که شرایط برای پیگیری وجود نداشت و همه کارها مختل شده بودند، اما طبیعتا نگاه من این است که آقا مجید انتظامی حضوری جدی در خانه - موزه داشته باشند. البته این را تاکید می‌کنم که صرفا با خواست من این کار شدنی نیست، چون یک تصمیم بالادستی است تا مدیریت خانه - موزه به صورت هیأت امنایی شود. من تلاش خود را به عنوان فردی که تمایل دارم یک نفر از خانواده آقای انتظامی حضور داشته باشد، حتما خواهم کرد تا نشانی از خانواده انتظامی را در اینجا داشته باشیم، اما هیأت امنایی شدن باید توسط شهرداری و سازمان فرهنگی به نتیجه برسد که فقط هم این یک موزه نیست و چند مکان دیگر مثل موزه دکتر حسابی، شهید مطهری و شهید بهشتی هم همین شرایط را دارد و اگر قرار باشد اتفاقی بیفتد باید برای همه آن‌ها، بی افتد.

مجید انتظامی که سال 1398 نسبت به بی‌ارتباط بودن تغییرات و طراخی خانه - موزه با خانه پدری‌اش انتقاد داشت، سال 1399 از کارهایی که در آن برای بهتر شدن وضعیت انجام شده بود قدردانی کرد و همچنین گفت که «قرار بوده خانه - موزه، شورایی اداره شود و همیشه دست‌کم یک «انتظامی» در آن حضور داشته باشند که این اتفاق تاکنون نیفتاده است.»

عزت الله انتظامی متولد 30 خرداد ماه سال 1303 بود که روز جمعه 26 مرداد 1397 در سن 94 سالگی درگذشت. آقای بازیگر در طول دوران فعالیت خود، یادگاری‌های بسیاری بر جای گذاشت، یادگاری‌هایی که هرکدام از آن‌ها تاریخی ارزشمند از سینمای ایران و همچنین مقطعی از تاریخ را در خود دارد. برخی از این یادگاری‌ها را اکنون می‌توان در خانه - موزه این هنرمند در محله قیطریه یا در موزه سینما واقع در باغ فردوس پیدا کرد.

عزت الله انتظامی که از بانیان تأسیس موزه سینما بود می‌گفت: بعد از اولین جایزه‌ای که از جشنواره شیکاگو گرفتم، می‌ترسیدم که این جایزه را بدزدند و از دستش بدهم، به همین دلیل با چند هنرمند دیگر تصمیم گرفتیم تمام چیزهای ارزشمندی که درباره سینما داریم را یک جا جمع کنیم. پس آن‌ها را ابتدا به لاله‌زار و بعد از مدتی هم به باغ فردوس بردیم و یک گنجینه بسیار ارزشمند در آن مکان جمع شد.

در این مورد حتی پسرش مجید انتظامی هم گفته است، «یادم می‌آید وقتی جایزه شمشیر طلایی دمشق را برای فیلم «سمفونی صحرا» برده بودم، بابا به زور آن را از من گرفت تا در موزه بگذارد. همینطور دو سیمرغ بلورینی را که از جشنواره فیلم فجر گرفته بودم. می‌گفتم بابا جان برای چه آن‌ها را بدهم تا بگذارید در یک جای دیگر؟ همین جا هست. ولی خوب نوع نگاهش فرق داشت و افسوس که در خانه - موزه خودش آنچه می‌خواست اتفاق نیفتاد.»

این هنرمند پیشکسوت چند سال قبل خانه‌اش در "بلوار اندرزگو" را هم به موزه تبدیل و پس از آن در خانه‌ای دیگر اقامت کرد و از آن زمان این خانه که یک سالن تئاتری هم دارد به یک مکان فرهنگی تبدیل شده است.

از جمله نمایش‌هایی که عزت‌الله انتظامی در آنها ایفای نقش کرده می‌توان از «محصلین کلک‌باز»، «چراغ گاز»، «قایق سرنوشت»، «آخرین تمرین»، «مترسک‌ها در شب»، «ریچارد سوم»، «سلطان مار»، «بنگاه تئاترآل» و... نام برد.

همچنین او در طول دوران فعالیت خود در سینما تاکنون در حدود 60 فیلم سینمایی ایفای نقش کرده است. عمده فیلم‌ها و مجموعه‌های تلویزیونی که انتظامی در آن‌ها بازی کرده «مسافرت»، «هزار دستان» و «محاکمه» و فیلم‌های سینمایی «آقای هالو»، «پستچی»، «گاو»، «ستارخان»، «صادق کرده»، «حاجی واشنگتن»، «گراند سینما»، «هامون»، «ناصرالدین شاه آکتور سینما»، «روز واقعه»، «خانه‌ی روی آب»، «دیوانه‌ای از قفس پرید»، «گاو خونی»، «مینای شهر خاموش»، «آتش سبز»، «راه آبی ابریشم» و «چهل‌سالگی» هستند.