چهارشنبه 7 آذر 1403

آداب کویرنشینان در شب یلدا / از آش کارده تا قصه‌های دیو و پری

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
آداب کویرنشینان در شب یلدا / از آش کارده تا قصه‌های دیو و پری

مردم‌شناس فرهنگی اخل سمنان در رابطه با آداب و رسوم کویر نشینان در شب یلدا گفت: مراسم یلدا آئیینی کهن در کشور ما و همچنین استان سمنان است و بنا بر باور پیشینیان در پایان این شب دراز که اهریمن و نامبارکش می‌دانستند، تاریکی شکست می‌خورد، روشنایی پیروز و خورشید زاده می‌شود و روزها رو به بلندی می‌رود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرآت؛ چله آغاز انقلاب زمستانی و روزی است که زمین در انتهای افقی بودن خود نسبت به خورشید قرار می گیرد و این انقلاب از هفت هزار سال پیش تا کنون فرصتی برای جشن ایرانیان بوده است چراکه در روزگاران گذشته که اکثریت ایرانیان به کار کشاورزی مشغول بودند از این پس روزهای طولانی و گرما و نور خورشید را برای کشت و کار خود نیازمند بودند و از این جهت روز انتهایی پاییز را جشن می گرفتند.

فضل ا.. احسانی مردم شناس فرهنگی اهل سمنان ضمن گفتگو با خبرنگار مرآت در رابطه با آداب و رسوم کویر نشینان در شب یلدا گفت: مراسم یلدا آئیینی کهن در کشور ما و همچنین استان سمنان است و بنا بر باور پیشینیان در پایان این شب دراز که اهریمن و نامبارکش می‌دانستند، تاریکی شکست می‌خورد، روشنایی پیروز و خورشید زاده می‌شود و روزها رو به بلندی می‌رود.

این مردم شناس فرهنگی اهل سمنان در ادامه افزود: قصه گویی یک از این اداب سنتی شب های یلدای سمنای ها است و کسانیکه مسن تر بودند قطه های قدیمی را که سینه به سینه شنیده بودند برای فرزندان و نوه های خود بازگو می کردند و بیشتر از شعر های حافط و سعدی و مولانا اقتباس می کردند.

بنا به گفته احسانی همچنین پدربزرگ ها و مادربزرگ ها قصه هایی از دیو و پری بعلت جذاب بودن برای بچه ها می خواندند تا در کنار جذاب بودن برای بچه ها آموزنده هم باشد.

احسانی همچنین ابراز کرد: سفره های کویر نشینان سمنانی در شب چله شامل سفره هایی است که در میان آن تمام محصولات باغی خود از جمله بادام، باقلا، گردو، چغندر و شلغم و لبو را می خوردند و همچنین شیربرنج، آش گندم و اش رشته تهیه می کردند.

وی همچنین آش کارده و آش پاره را از آش های مخصوص مردم سرخه دانست و افزود: آش کارده از سبزی به نام کارد که مزه تندی دارد و شبیه شاهی است درست می شود و همچننی آش پاره از سبزی که پاره پاره است ردست می شود.

بنا به گفته این مردم شناس سمنانی، نیز هندوانه را در این شب به نیت خنکی و رفع تشنگی در فصل تابستان خورده و زنان برای شام سبزی پلو می‌پزند. شیرینی‌هایی که برای این شب تهیه می‌شود، پشت و پشمک نام دارد.

این مردم شناس همچننی ابراز داشت که مردم سمنان برای تازه نگه داشتن انار و هندوانه آن را در زمین چال می کردند و گاهی اوقات تا عید این میوه ها را نگه می داشتند و به مرور مورد استفاده قرار می دادند.

انتهای پیام /