آسیب دیدن امنیت روانی مردم در اقتصاد، مهمترین اثر کرونا است
کرمانشاه - ایرنا - عضو هیات علمی گروه اقتصاد کسب و کار دانشگاه رازی کرمانشاه مهمترین اثر بحران کرونا را آسیب دیدن امنیت روانی مردم در حوزه اقتصادی دانست و گفت: نامشخصبودن آینده کسب و کارها و نامشخصبودن سطح درآمد بسیاری از خانوارها باعث آسیب روانی جدی به عموم مردم شده است.
محمدجواد جمشیدی روز یکشنبه به خبرنگار ایرنا، با اشاره به اینکه اثرات منفی بحران کرونا در صنایع مختلف متفاوت بوده است و بیشترین آسیب به صنایع خدماتی وارد شده است، گفت: در صنایع حوزه گردشگری و هتل داری شدت بحران به حدی بوده است که موجب ضرر هنگفت این حوزه در استان شده است. در سایر حوزه های خدماتی، همچون رستوران ها، اغذیه فروشی ها، شیرینی فروشی ها، آبمیوه فروشی ها و سایر کسب و کارهایی که با تغذیه مردم سر و کار دارند نیز بحران شدت بیشتری داشته است.
وی افزود: در حوزه های خدماتی که ارتباط با مشتری از لازمه های کسب و کار بوده و به هیچ وجه نمی توان ارتباط با مشتری را به صورت فیزیکی حذف کرد، اثرات این بحران چشمگیر بوده است. مثلا در حوزه تعمیرات و خدمات ساختمانی، مشتریان اقدام به عقب انداختن تقاضا یا حذف تقاضا کرده اند که این موضوع درآمد فعالان این بخش را به شدت کاهش داده است.
این اقتصاددان درخصوص تاثیر بحران کرونا بر بخش کشاورزی هم گفت: حوزه کشاورزی نیز از آسیب در امان نبوده است. هرچند این آسیب کمتر از حوزه صنعت و خدمات بوده است. بخصوص در صنایع لبنی و پرورش دام و طیور، کسب و کارهای زیادی دچار آسیب شده اند. مشکلات در تأمین مالی، مواد اولیه و خوراک دام و طیور، کاهش تقاضای مشتریان برای گوشت، فرآورده های لبنی و سایر محصولات از مهمترین مشکلات این حوزه به شمار می رود. هرچند، افزایش تقاضای مشتریان برای محصولات کشاورزی که موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می شوند از پیامدهای مثبت بحران کرونا بر صنعت کشاورزی می باشد.
جمشیدی ادامه داد: در حوزه صنعت، مشکلات کمتر از حوزه خدمات است اما به علت محدودیت های تردد نیروی انسانی و فاصله گذاری اجتماعی کسب و کارهای صنعتی و تولیدی با برخی مشکلات در انجام فرآیندهای تولیدی خود مواجه شده اند. همچنین، کاهش درآمد واحدهای صنعتی و تولیدی به علت تغییر در تقاضای مشتریان و در نتیجه تعدیل نیروی کار از مشکلات حوزه صنعت در استان کرمانشاه می باشد.
وی تاکید کرد: با توجه به اینکه بسیاری از کسب و کارهایی که در حوزه زنجیره توزیع (عمده فروشی و خرده فروشی محصولات مختلف همچون البسه، موبایل و لوازم منزل) فعالیت دارند، معامله های خود را از طریق چک مدت دار انجام می دهند، بنا به کاهش مراجعه مشتریان به صورت خودخواسته یا به علت محدودیت های ستاد مبارزه با کرونا، به سطح درآمد پیش بینی شده نرسیده اند، در نتیجه چک بسیاری از صاحبان این کسب و کارها برگشت خورده و موجب مشکلات زیادی برای آنان شده است که در صورت عدم توانایی در پرداخت بدهی، حتی امکان به زندان افتادن آنها نیز وجود دارد.
وی در ادامه تغییر سبک زندگی، نیازهای روزانه و سبک خرید مردم را از عمده ترین پیامدهای بحران کرونا در استان و کشور بیان کرد و افزود: به عنوان مثال، تقاضا برای محصولات بهداشتی و حوزه سلامت بیشتر شده و حضور شهروندان در مکان های عمومی کمتر و در فضای مجازی بیشتر از قبل به چشم می آید و این در حالی است که خریدهای اینترنتی رفته رفته جای خریدهای سنتی را می گیرند و برخی از کسب و کارها حتی سوپرمارکت ها و میوه فروشی ها هم امکان خرید آنلاین یا تلفنی را برای مشتریان محلی فراهم آورده اند.
تاثیر کرونا بر اقتصاد جهان
عضو هیات علمی گروه اقتصاد کسب و کار دانشگاه رازی کرمانشاه، درخصوص تاثیر کرونا بر اقتصاد جهان هم گفت: اقتصاد کشورها در دنیا همچون چرخ دنده های یک ماشین بزرگ کاملا به هم پیوسته و مرتبط بوده و وقوع یک بحران بین المللی همچون کرونا باعث ایجاد اختلال در متغیرهای اقتصادی کشورها می شود. کاهش تولید در سطح دنیا موجب کاهش تقاضا برای مواد اولیه در صنایع مختلف می شود، این کاهش خود بر سطح درآمد کشورهای صادرکننده مواد اولیه اثرگذار بوده و این روند به صورت چرخه ای باعث ایجاد یک رکود بزرگ اقتصادی می شود.
جمشیدی افزود: کشور ما هم که جزو صادرکنندگان بزرگ نفتی به شمار می رود، به علت بجران کرونا و کاهش تقاضای جهانی برای نفت خام و در نتیجه کاهش قیمت نفت خام، با کاهش صادرات و کاهش درآمد مواجه شده و سطح درآمد ملی کاهش یافته است. همچنین، بسیاری از صنایع تولیدی در سطح کشور به علت مشکلات در واردات مواد اولیه با مشکلات جدی تولیدی مواجه شده اند. صادرات آنها نیز به علت محدودیت های ناشی از بحران کرونا به صورت مقطعی با مشکلاتی مواجه شده بود که به مرور زمان برخی از این مشکلات برطرف شده است.
کسب و کارهای الکترونیکی رونق می گیرد
این اقتصاد دان اظهار داشت: بسیاری از این تغییرات موقتی بوده و به محض فروکش کردن بحران کرونا به روال عادی باز می گردند. اما مسأله این است که این بحران تا کی ادامه خواهد داشت؟ به نظر، آسیب وارده به امنیت روانی مردم در سطح کشور تا مدت ها درمانی نخواهد داشت؛ همچنین، ضررهای اقتصادی هنگفت کسب و کارهای بخش خدمات شاید جبران ناپذیر باشد. علاوه بر این، تغییر در رفتار و سبک زندگی و بخصوص سبک خرید مردم به زودی تغییر نخواهد کرد. همچنین، به علت مزایای تجارت الکترونیک، بسیاری از کسب و کارها به سمت این حوزه متمایل شده اند که نوید ارتقای سطح تجارت الکترونیک در آینده را خواهد داد.
راهکارهایی برای زیست در شرایط کرونا
جمشیدی در پایان در خصوص راهکارهای زیست بهتر در زمان کرونا هم گفت: بحران کرونا حتی در صورت در پیش گرفتن بهترین سیاست های اقتصادی اثرات مخرب خود را بر اقتصاد خواهد گذاشت و نمی توان انتظار داشت که هیچ اقتصادی از این بحران بدون آسیب خارج شود اما برخی از پیشنهادها می تواند اثرات این بحران را کمتر کند.
خرید و انبار محصولات بهداشتی توسط سازمان های ذیربط دولتی در جهت ارتقای سلامت عمومی جامعه، احداث بیمارستان ها و مراکز درمانی اختصاصی برای بحران کرونا در همه ی استان ها، اتکا به اقتصاد دانش بنیان و جدا شدن از اقتصاد نفتی، سعی در کاهش وابستگی به واردات مواد اولیه از کشورهای خارجی با بومی سازی دانش تولید مواد اولیه در صنایع مختلف، تسهیل ورود کسب و کارها به حوزه کسب و کار الکترونیک در جهت اتوماسیون فرآیندها و کاهش نیاز به حضور نیروی انسانی محیط کار در بخش های مختلف سازمان و بوجود آمدن شرایط دورکاری کارمندان به صورت الکترونیکی، تشویق کسب و کارها در جهت ورود به حوزه تجارت الکترونیک و فروش اینترنتی و حذف واسطه های فیزیکی و عدم نیاز به حضور مشتری برای خرید محصولات و خدمات و ارتقای سطح سواد دیجیتال شهروندان و ارتقای کارگران یدی به کارکنان دانشی بخشی از راهکارهای این استاد اقتصاد بود. سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تاکنون 220 هزار و 180 نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت 125 نفر در 24 ساعت گذشته، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به 10 هزار و 364 نفر رسید.
سیما سادات لاری روز شنبه درباره آخرین آمار مبتلایان قطعی به ویروس کرونا و موارد فوت ناشی از این ویروس در کشور بیان کرد: از دیروز تا امروز 7 تیر 1399 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 2 هزار و 456 بیمار جدید مبتلا به کووید 19 در کشور شناسایی شد که هزار و 139 مورد بستری شدند. با این حساب، مجموع بیماران کووید 19 در کشور به 220 هزار و 180 نفر رسید.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*