جمعه 9 آذر 1403

آسیب های مصوبه اخیر شورای سنجش

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
آسیب های مصوبه اخیر شورای سنجش

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، خانم فاطمه قدیمی؛ در پی برگزاری جلسه شورای سنجش و پذیرش کشور، مصوبهای توسط وزارت علوم و تحقیقات ابلاغ شد که براساس آن، از سال 1401 سنجش و پذیرش داوطلبان در آزمون کارشناسی ارشد فقط از بین دانش آموختگان دوره کارشناسی رشته های مرتبط امکان پذیر خواهد بود. امروزه برخی به دلایل مختلف از قبیل انتخاب رشته نادرست توسط مشاوران و یا پختگی و تکامل فکری در زمینه استعدادها...

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، خانم فاطمه قدیمی؛ در پی برگزاری جلسه شورای سنجش و پذیرش کشور، مصوبهای توسط وزارت علوم و تحقیقات ابلاغ شد که براساس آن، از سال 1401 سنجش و پذیرش داوطلبان در آزمون کارشناسی ارشد فقط از بین دانش آموختگان دوره کارشناسی رشته های مرتبط امکان پذیر خواهد بود. امروزه برخی به دلایل مختلف از قبیل انتخاب رشته نادرست توسط مشاوران و یا پختگی و تکامل فکری در زمینه استعدادها و علایق تصمیم به تغییر رشته در مقطع کارشناسی ارشد میگیرند اما با مصوبه جدید شورای سنجش این امر کاملا منتفی شده است. در این وضعیت دانشجویان موظف هستند در رشته‌های مرتبط با حوزه خودشان به ادامه تحصیل بپردازند. این مصوبه از همان ابتدا واکنشها و مخالفتهای بسیاری را به همراه داشت.

تعجیل در اجرای مصوبه

یکی از مسائل مهمی که در این زمینه مطرح شده این است که چرا این مصوبه قرار است به سرعت و از سال آینده اجرا شود؟ در واقع شورای سنجش و پذیرش کشور بدون در نظر گرفتن وقت و هزینه‌ای که دانشجویان کارشناسی برای تغییر رشته خود در سال آینده صرف کردهاند این طرح را تصویب کرده است. حال اینکه با در نظر گرفتن عدالت آموزشی این مصوبه حداقل باید از چهار سال آینده اجرا شود تا دانشآموزان با آگاهی از این که بعد از ورود به مقطع کارشناسی هیچ دوربرگردانی برای تغییر آن وجود نخواهد داشت، تصمیم درست‌تری بگیرند.

تخصص گرایی

در دنیای پیچیده امروز، افراد برای حل مسائل و مشکلات خود نیازمند دیدگاههای جامع هستند. در این میان فقط مطالعات بین رشتهای موجب میشوند محیط پیرامون افراد به خصوص محیط دانشگاهی انسجامی خاص پیدا کند و باعث پویایی نظام آموزشی شود. در نتیجه رشد و اصلاح فرهنگ اتفاق می‌افتد. اکنون وزارت علوم به جای تدوین برنامههای میان رشتهای که گامی موثر در جهت توسعه علمی و کاربردی علوم در ایران است، اختیار دانشجویان را برای انتخاب رشته مناسب در مقطع کارشناسی ارشد سلب کرده است. این امر موجب تخصصگرایی در آموزش عالی میشود که نتیجه های جز کسب محتواهای موضوعی کم دامنه توسط دانشجو و کاسته شدن اهمیت و ارزش نظام آموزشی ندارد.

تناقض آشکار

مصوبه شورای سنجش با طرحی که اخیرا توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی برای کنکور سراسری تصویب شده است تناقض آشکار دارد. در مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی بر کاهش تاثیر کنکور تاکید شده است اما با وضعیت پیشآمده اتفاقا بیش از پیش به کنکور اهمیت داده وجایگاهش بیشتر تثبیت خواهد شد. دانشآموزان نیز به دلیل انتخاب مسیری که هیچ راه بازگشتی ندارد دچار نوعی رقابت و احساس نیاز کاذب میشوند که این امر به رشد و تقویت سودجویان صنعت کنکور کمک می‌کند.

 کاهش کیفیت آموزش!

برخی از افراد موافق تایید این مصوبه معتقدند که این طرح مانع از کاهش کیفیت آموزشی در مقطع کارشناسی ارشد میشود اما نکته قابل توجه این است که اگر دانشجو پس از قبولی در رشته مورد نظرش توانایی لازم را نداشته باشد، بدون وجود این طرح و براساس ارزیابیهای لازم نیز از سیستم آموزش عالی حذف خواهد شد. براساس این امر تغییر رشته دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد نه تنها منجر به کاهش کیفیت آموزشی نمیشود، بلکه بسیاری از دانشجویان تغییر رشتهای به دلیل داشتن دید کلینگر نسبت مسائل جز نفرات برتر رشته موردنظرشان میشوند.

راه چاره

اگرچه دغدغه وزارت علوم در این زمینه قابل تامل است اما با توجه به موارد مطرح شده، شورای سنجش و آموزش کشور باید این نکته را مورد توجه قرار دهد که در بیشتر مواقع، هدایت تحصیلی برمحور پول و سرمایه وهمچنین اجبار خانوادهها و بدون در نظر گرفتن علاقه و استعداد دانش آموز صورت میگیرد. بر این اساس، ابتدا باید تصمیمی برای هدایت تحصیلی درست دانش آموزان گرفته شود و سپس اختیار دانشجویان را برای تغییر رشته در مقطع کارشناسی ارشد سلب کنند.

خانم فاطمه قدیمی - دبیر دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علامه طباطبایی (ره) 

انتشار یادداشت‌های دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفا منعکس کننده نظرات گروه‌ها و فعالین دانشجویی است.