آمار ترسناک از تلف شدن حیوانات در حیات وحش پارک ملی گلستان
ایسنا نوشت: رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: جاده میانگذر پارک ملی گلستان یک انقطاع اکوسیستمی ایجاد کرده است و بهطور میانگین سالانه 230 رأس از حیات وحش منطقه را از بین میبرد.
دکتر علی سلاجقه در اولین جلسه شورای راهبری پارک ملی و ذخیرهگاه زیستکره گلستان که با حضور استانداران گلستان، خراسان شمالی و معاون استاندار سمنان عصر دوشنبه (28 آذرماه) در سازمان حفاظت محیطزیست برگزار شد، با بیان اینکه دولت سیزدهم برای محیط زیست کشور اهمیت ویژهای قائل است، تصریح کرد: شورایعالی محیطزیست در دورههای قبل هر دو سال یک بار تشکیل میشد اما ظرف پنج ماه گذشته این شورا دو بار به ریاست رئیس جمهوری تشکیل شده است.
وی خاطرنشان کرد: پارک ملی گلستان یکی از الگوهای مدیریت محیط زیستی کشور و جهان است. این پارک به لحاظ قدمت زمینشناسی، زیستکره منحصر بهفردی است و کشورهای دیگر چنین تنوع گیاهی و جانوری را ندارند.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر ضرورت رویکرد مشارکتی در حفظ این زیستکره گفت: خوشبختانه استانداران مرز سیاسی را مبنا قرار نداده و پارک را بهصورت یکپارچه دیدهاند. امیدواریم این الگوی مشارکتی الگوی مناسبی برای دیگر مناطق کشور از جمله مجموعه توران و مجموعه کویر مرکزی باشد.
وی افزود: امروز زمان این نیست که در مورد مباحث توسعه صحبت کنیم چون توسعه رشد خودش را دارد و به سرمنزل مقصود میرسد اما آنچه که زیرساختهای توسعه را از بین میبرد، بیتوجهی به محیط زیست است.
معاون رییسجمهوری ادامه داد: خوشبختانه طرحهای خوبی در حوزه پارک ملی گلستان انجام شده است. صندوق ملی محیط زیست هم آمادگی کامل را برای اعطای وام و تسهیلات دارد. نکته مهم این است که باید اسناد پارک ملی نهایی شود. ما با سازمان منابع طبیعی کشور جلسهای خواهیم داشت و از استانداران هم میخواهیم که مبحث سند پارک در استانهای سمنان و خراسان شمالی حل بشود.
سلاجقه درباره جاده میانگذر پارک ملی گلستان نیز خاطرنشان کرد: این جاده یک انقطاع اکوسیستمی ایجاد کرده است و بهطور میانگین سالانه 230 رأس از حیات وحش منطقه را از بین میبرد. این اتفاق ناگواری است و ما از این بابت بهشدت خسارات میبینیم.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه باید جاده را چندمنظوره و از منظر گردشگری ببینیم، گفت: آنجا باید به یک سافاری پارک تبدیل شود و درشکهرانی و دوچرخهسواری صورت بگیرد تا منطقه از نظر گردشگری تقویت شود. مشارکت مردم محلی کار بسیار قشنگی است و باید حضور مردم را به ویژه در حواشی جاده جدیتر بگیریم. اگر این اتفاق بیفتد مردم شریف منطقه در حفاظت هم مشارکت میکنند. به این گزینهها باید بهصورت ملی نگاه شود، هرچند که از مشارکت استانها هم بهخوبی بهرهمند خواهیم شد.
وی با اشاره به نقش موثر سمنهای متخصص و متعهد محیطزیستی متذکر شد: این سمنها، گروهی از انسانهای شایستهای هستند که بهصورت جهادی و بیمزد و منت در اقصینقاط کشور فعالیت میکنند بنابراین میبایست نگاه ویژهای به سمنهای جهادی استانی داشته باشیم و حتماً از هر استان یک نماینده از سمنها حضور داشته باشد.
سلاجقه توصیه کرد: در مبحث زونبندی و مکانیابی یک کار علمی و الگویی انجام و حتماً باید از ظرفیتها و تجربیات بینالمللی استفاده شود.
افزایش جمعیت گونههای شاخص پارک ملی گلستان
در ابتدای این جلسه محمدرضا کنعانی - مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گلستان - در خصوص تاریخچه پارک و اهمیت آن گفت: پارک ملی گلستان با وسعت 91 هزار و 895 هکتار، اولین منطقه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست در سال 1336 و اولین پارک ملی کشور است همچنین بهعنوان ذخیرهگاه زیستکره و میراث طبیعی جنگلهای هیرکانی در یونسکو ثبت شده است.
وی افزود: در پارک ملی گلستان 69 گونه پستاندار، 150 گونه پرنده، 1100 گونه حشره، 44 گونه خزنده، 13 گونه ماهی، سه گونه دوزیست و 1360 گونه گیاه زیست میکنند. گونههای شاخص پارک ملی گلستان هم در دو دهه اخیر افزایش چشمگیری داشتهاند.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان گلستان در ادامه خاطرنشان کرد: جمعیت قوچ و میش این پارک تا پیش از امسال 6506 رأس بود که امسال به 8984 رأس افزایش یافته است. جمعیت کل و بز هم که تا پیش از سال جاری 659 رأس بود و امسال به 849 رأس رسیده است.
به گفته کنعانی، جمعیت مرال تا پیش از امسال 419 رأس بود که امسال به 815 رأس رسیده و جمعیت آهو هم از 340 رأس به 387 رأس افزایش یافته است.
در ادامه این جلسه، محمدرضا حسیننژاد - استاندار خراسان شمالی - با تاکید بر اینکه جایگاه شورای راهبری میبایست پررنگتر شود و اعضای شورا بتوانند در تصمیمگیریها اثرگذارتر باشند، گفت: همه ما حامی محیط زیست هستیم و در انجام پروژههای مختلف، مبحث زیستمحیطی را در نظر میگیریم.
همچنین علیمحمد زنگانه - استاندار گلستان - از آمادگی این استان برای همکاری همهجانبه در اجرای طرحهای جامع طبیعتگردی خبر داد و افزود: افزایش دو برابری گونههای پارک ملی گلستان خبر مسرت بخشی است و وظیفه خودمان میدانیم که از مدیریت اجرایی پارک ملی گلستان و مدیران کل سه استان و همه محیطبانان تشکر کنیم. ما برای اینکه جایگزین جاده میان گذر محقق بشود هر کمکی از دستمان بر بیاید، انجام خواهیم داد.
وی رویکرد حفاظت مشارکتی و ورود صندوق ملی محیط زیست به این طرح را اقدام مبارکی دانست و گفت: ما یک سند همکاری با صندوق ملی محیط زیست امضا کردهایم و برای اجرای طرحهای جامع طبیعتگردی در استان، آمادگی خودمان را اعلام میکنیم.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی سازمان حفاظت محیطزیست محمد حمیدی - معاون عمرانی استاندار سمنان - با اشاره به اهمیت حفظ محیط زیست پارک ملی گلستان تصریح کرد: تا به امروز جای چنین جمعی برای مدیریت پارکهایی که در چند استان قرار میگیرند، خالی و یکی از چالشهای جدی پارک ملی گلستان هم همین بود. انشاءالله با راهاندازی این شورا مشکلات این پارک حل خواهد شد.
در این جلسه در خصوص اهم اقدامات انجام شده و موضوعاتی همچون اجرای قانون حدنگاری، جاده میان گذر پارک ملی گلستان، طرح جامع پیشگیری و مقابله با آفات و بیماریها، طرح جامع پیشگیری و اطفای حریق بحث شد. خوشبختانه طی سالهای گذشته بخشهای کمتری از پارک ملی گلستان دچار حریق شدهاند. از سال 1357 تا سال 1397، بهصورت میانگین سالانه شش حریق به مساحت 213 هکتار اتفاق افتاد. از سال 1398 تا 1400، بهصورت میانگین سالانه 17 مورد حریق به مساحت 176 هکتار رخ داده است. درصورتیکه امسال با 16 مورد حریق به مساحت 28 هکتار مواجه شدیم. پس باوجوداینکه تعداد حریق بیشتری داشتیم ولی وسعت حریق بهشدت کاهش پیدا کرده است.
بیشتر بخوانید:
271 35
کد خبر 1709157