آورده شمشیربازی از هانگژو با حداقل مدالها / افت شدید پاکدامن یا اشباع شدن از مدال طلای آسیا؟
نوزدهمین دوره بازیهای آسیایی هانگژو درحالی به پایان رسید که تیم شمشیربازی ایران موفق شد دو مدال برنز از آن خود کند.
به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری تسنیم، نوزدهمین دوره بازیهای آسیایی هانگژو با کسب 13 مدال طلا برای کاروان ایران به پایان رسید تا به این ترتیب با کاهش حدود 7 مدال طلای ایران نسبت به دوره قبل این بازیها، کاروان کشورمان در جایگاه هفتم قرار بگیرد. شمشیربازی و سابر ایران در این دوره یکی از رشتههایی بود که اگر چه در پیشبینیهای کمیته ملی المپیک در بین طلاییها قرار نداشت اما با توجه به عملکرد آن در مسابقات اخیر و همچنین صحبتهایی که علیرضا پورسلمان، رئیس فدراسیون شمشیربازی داشت، نیم گاهی به طلایی شدن آن وجود داشت.
فیلم | حذفی که به شمشیربازی ایران شوک وارد کردپورسلمان رئیس فدراسیون شمشیربازی پیش از بازیهای آسیایی با توجه به اینکه علی پاکدامن، در مسابقات قهرمانی آسیا با شکست کره جنوبی به مدال طلا رسیده بود و به امپراطوری کرهایها در آسیا پایان داده بود و در بخش تیمی نیز ایران صاحب مدال نقره شده بود، بارها در مصاحبههای خود عنوان کرده بود که " قول میدهیم در بازیهای آسیایی و یا کسب سهمیه المپیک کرهجنوبی را شکست دهیم" و اینکه "در بدترین حالت ممکن دو نقره را باید برای ایران در بازیها در نظر گرفت، این احتمال را هم باید داد که در فینال انفرادی شاهد یک تقابل صد درصد ایرانی باشیم، خوشبختانه در هر دو بخش شانس بسیار بالایی داشته و به تیم اعزامی امید بسیاری داریم" باعث شده بود تا با توجه به انگیزه بالای سابریستها، کادر فنی و مدیریت فدراسیون شانس صدرصدی برای فینالیست شدن و 50 درصدی برای این رشته در طلایی شدن وجود داشته باشد.
بعلاوه عملکرد پاکدامن در مسابقات قهرمانی آسیا نیز همه نگاهها را به سمت این ورزشکار برده بود و انتظار میرفت که در روزهایی که در اوج آمادگی قرار دارد بار دیگر آسیا را به آتش بکشد اما شرایط در هانگژو به گونه دیگری رقم خورد و تیم ملی شمشیربازی سابر ایران که در بازیهای آسیایی اینچئون مدال نقره تیمی و در بازیهای آسیایی 2018 جاکارتا مدال برنز انفرادی و نقره تیمی گرفته بود به مدال برنز تیمی و مدال برنز انفرادی در هانگژو اکتفا کرد.
پاکدامن ناکام ماند، رهبری درخشید
علی پاکدامن کاپیتان ایران و دارنده مدال برنز بازیهای آسیایی 2018 در جاکارتا دور از تصور ظاهر شد و در اولین دیدار خود در جدول حذفی بدون روبه رو شدن با رقبای اصلی و صاحب نام خود، برابر حریف چینی با نتیجه 15 بر 8 شکست خورد و حذف شد.
در آن سوی میدان دیگر نماینده ایران در بخش انفرادی یعنی محمد رهبری توانست خودش را به مدال برساند. محمد رهبری در مرحله یک چهارم نهایی به مصاف یانگ ینگ یو رفت و در حالی که از ناحیه زانو کمی آسیب دیده بود و 10 بر 6 عقب افتاده بود با نتیجه 15 بر 12 به برتری رسید و به جمع چهارنفر برتر راه پیدا کند. رهبری در بازی بعدی مقابل شمشیرباز مطرح کرهای باخت و به مدال برنز مشترک رسید. رهبری با تکرار عملکرد خود در این مسابقات و تکرار مدال برنز قهرمانی آسیا نشان داد که این روزها در شرایط مطلوبی قرار دارد و به یک روند ثابت رسیده است.
مدال برنز رهبری در شرایطی که پاکدامن نتوانست عملکرد خوبی را به نمایش بگذارد توانست شرایط را در بخش تیمی برای ایران تغییر دهد چرا که در صورت ناکامی او کار ایران در بخش تیمی سخت می شد.
چینیها سد بزرگ مقابل سابر در هانگژو / ایران بدون رقابت با ژاپن و کره جنوبی سوم شد!
با مشخص شدن سیدبندیها در بخش تیمی سابر، پورسلمان اعلام کرد که "چین و هنگکنگ از توانایی خوبی برخوردار هستند، اما اگر اتفاقی نیفتد، میتوانیم فینالیست باشیم." و روی کاغذ نیز این اظهار نظر کاملا درست بود و سابر ایران در فینال دیده میشد اما در تیمی هم چینیها کار دست ایران دادند و بعد از اینکه تیم ایران با ترکیب علی پاکدامن، محمد رهبری، محمد فتوحی و فرزاد باهر به سختی از پس هنگ کنگ برآمد در خان دوم مغلوب چین شد و به مدال برنز دست یافت.
نگاهی به عملکرد سابریستها در بخش تیمی
ایران در دور نخست پس از استراحت در جدول 16 تیمی به مصاف تیم یکدست هنگکنگ رفت که هدایت آن را مربی کرهای بر عهده داشت. ترکیب اصلی تیم ایران را در ابتدا پاکدامن، رهبری و فتوحی تشکیل دادند. محمد رهبری در سه بازی خود برای تیم سابر ایران 14 امتیاز، محمد فتوحی در دو بازی 8 امتیاز و علی پاکدامن در سه بازی خود 13 امتیاز به دست آورد. فرزاد باهر نیز در بازی هفتم برای ایران با محمد فتوحی تعویض شد که توانست پنج امتیازی که تیم ایران عقب بود را جبران کند و 10 امتیاز حساس را به دست آورد و نتیجه را با حساب 35 بر 34 به بازیکن بعدی یعنی پاکدامن بدهد.
تیم سابر ایران پس شکست تیم هنگ کنگ با ترکیب پاکدامن، باهر و رهبری به مصاف چین رفت اما امین قربانی، سرمربی تیم در میانه بازی فرزاد باهر را با محمد فتوحی تعویض کرد. در این دیدار باهر و فتوحی فقط 2 و 4 امتیاز و علی پاکدامن 13 امتیاز به دست آوردند اما محمدی رهبری 22 امتیاز را کسب کرد. نکته جالب توجه اینکه رهبری در بازی ششم برای تیم ایران 12 امتیاز کسب کرد که امتیازات عقب مانده پاکدامن را جبران کرد. نگاهی به عملکرد پاکدامن در بخش تیمی نشان می دهد بر خلاف آنچه انتظار می رفت وی نتوانست به لحاظ ذهنی و روحی پس از ناکامی در بخش انفرادی خود را به حالت قبل برگرداند و بار اصلی کار در بخش تیمی بر دوش محمد رهبری بود.
مجموع امتیازات بازیکنان مقابل هنگکنگ و چین: محمد رهبری: 36 امتیاز گرفت و 23 امتیاز از دست داد. علی پاکدامن: 26 امتیاز گرفت و 25 امتیاز از دست داد. محمد فتوحی: 12 امتیاز گرفت و 18 امتیاز از دست داد. فرزاد باهر: 12 امتیاز گرفت و 18 امتیاز از دست داد.
چرا سابر در حد انتظارات ظاهر نشد؟
مشکل اصلی سابر ایران که همیشه خود را در مسابقات تیمی نشان میدهد، عدم ریکاوری بازیکنان در فاصله کوتاه بین مسابقات است که این امر در هانگژو نیز نمایان بود و بازیکنان پس از تحمل فشار زیاد در دیدار با هنگکنگ نتوانستند در فرصت کوتاه تا بازی دوم به لحاظ بدنی آماده باشند و این خستگی خود را در جریان بازی به صورت کامل نشان می داد. این اتفاق در مسابقات اسپانیا در دیدار با آمریکا نیز رخ داده بود.
همچنین با وجود اینکه همواره در مصاحبههای مسئولین و کادر فنی شمشیربازی هیچ نشانی از اختلاف نظر دیده نمیشود، اما کاملا مشخص است که برنامهریزیها و کارها بین کادر فنی و مسئولین فدراسیون در یک مسیر نیست و بعضا در اعزام نفرات به مسابقات مختلف این موضوع نمود پیدا کرده است. اگر چه این موضوعات شاید در ظاهر کوچک باشد و حاشیهای را برای این رشته به همراه نداشته باشد اما مطمئنا در طولانی مدت به این رشته آسیب خواهد زد چرا که امروز نگاهها به سابر به گونهای است که برای المپیک پاریس از این رشته انتظار کسب مدال وجود دارد اما آیا واقعا می توان به صورت قطعی این رشته را سکوی المپیک دید؟
درست است که سابر ایران بعد از یک پوست اندازی در یک سال گذشته مسیر خوبی را طی کرده و سهمیه المپیک آن تقریبا قطعی است اما آیا کسب سهمیه برای این رشته کفایت میکند؟ آیا رشتهای که به دنبال کسب مدال در پاریس است نباید به لحاظ زیر ساختها و امکاناتی همچون مربی بدنساز، ماساژور و... نیز المپیکی باشد؟