شنبه 12 آبان 1403

آیا بیماران کلیوی می‌توانند روزه بگیرند؟

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
آیا بیماران کلیوی می‌توانند روزه بگیرند؟

رهبر معظم انقلاب درباره روزه گرفتن بیماران کلیوی فرمودند: اگر جلوگیری از بیماری کلیه مستلزم نوشیدن آب یا سایر مایعات در طول روز باشد، روزه گرفتن واجب نیست.

بسیاری از بیماران دوست دارند که همچون بقیه مردم، یک ماه مبارک رمضان را روزه بگیرند و بر سر سفره سحری و افطاری بنشینند ولی وقتی پزشک به آنان سفارش می‌کنند که برای حفظ سلامتی خود نباید روزه بگیرند، گویی غم عالم را به جان می‌خرند ولی راضی به رضای الهی می‌شوند و تکلیف خود را انجام می‌دهند. در اینجا برای آشنایی بیشتر با احکام روزه داری و بیماران خاص سوالات برخی بیماران از محضر رهبر انقلاب و پاسخ دفتر معظم له را مرور می‌کنیم:

سوال: در کلیه‌های من سنگ جمع می‌شود و تنها راه جلوگیری از جمع شدن سنگ در کلیه، نوشیدن مستمر مایعات است و از آن جایی که پزشکان معتقدند که من نباید روزه بگیرم، تکلیف واجب من نسبت به روزه ماه مبارک رمضان چیست؟

پاسخ: اگر جلوگیری از بیماری کلیه مستلزم نوشیدن آب یا سایر مایعات در طول روز باشد، روزه گرفتن بر شما واجب نیست.

سوال: در سال گذشته توسط پزشک متخصص موردعمل جراحی کلیه قرار گرفتم. وی مرا از گرفتن روزه تا آخر عمر منع نمود، ولی در حال حاضر هیچ مشکل و دردی احساس نمی‌کنم و حتی به طور طبیعی غذا می‌خورم وآب می‌نوشم و هیچ یک از عوارض بیماری را هم حس نمی‌کنم، وظیفه من چیست؟

پاسخ: اگر خود شما از ضرر روزه خوف ندارید و حجت شرعی هم بر آن ندارید، واجب است روزه ماه رمضان را بگیرید.

سوال: از آن جا که مبتلایان به مرض قند مجبورند هر روز یک یا دو بار آمپول انسولین تزریق کنند و نباید در وعده‌های غذایی آن‌ها تأخیر و فاصله بیافتد، زیرا باعث پایین آمدن میزان قند خون و در نتیجه نوعی تشنج و بیهوشی می‌شود، لذا گاهی پزشکان به آن‌ها توصیه می‌کنند در روز چهار نوبت غذا بخورند، خواهشمندیم نظر شریف خود را درباره روزه این افراد بیان فرمایید.

پاسخ: اگر بدانند که خودداری از خوردن و آشامیدن از طلوع فجر تا غروب، به آنان ضرر می‌رساند یا خوف ضرر داشته باشند، روزه گرفتن بر آن‌ها واجب نبوده و بلکه جایز نیست.

سؤال: آیا قرص زیرزبانی با توجه به اینکه چیزی از حلق پایین نمی‌رود و صرفا از طریق زیر زبان، جذب می‌شود، باعث باطل شدن روزه می‌گردد؟

جواب: اگر آب دهان که با آن قرص آغشته شده، بیرون ریخته شود و چیزی از آن وارد حلق نشود، روزه باطل نمی‌شود.

سؤال: آیا استفاده از اسپری تنفسی که گازی را وارد فضای حلق و ریه می‌کند و مانع از تنگی نفس می‌شود، باطل کننده روزه است؟

جواب: استفاده از اسپری مذکور اگر صرفا برای باز کردن راه تنفسی و بدون دارو باشد و یا اینکه همراه با دارویی است که به صورت پودر به ریه‌ها پاشیده شود، روزه را باطل نمی‌کند.

سؤال: با توجه به اینکه مراجعه به دندانپزشکی در حال روزه در صورتی که شخص اطمینان داشته باشد چیزی از گلویش پایین نمی‌رود، اشکال ندارد، بفرمایید: اولاً آبی که هنگام عملیات دندانپزشکی وارد دهان می‌شود حکم آبی را دارد که برای خنک شدن دهان وارد دهان کرده است (که اگر بی اختیار فرو رود باید به احتیاط واجب روزه را قضا کند) و یا حکم آبی را دارد که هنگام وضو برای نماز واجب، مضمضه می‌کند که قضا ندارد؟ ثانیاً آیا بین آب و غیر آب (اعم از مایعات و غیر مایعات) تفاوتی وجود دارد؟

جواب: اولا در مورد آب بنابر احتیاط واجب باید قضای روزه را به جا آورد. ثانیا وجوب قضا، مخصوص به آب است بنابر این اگر غیر آب بی اختیار فرو رود روزه باطل نمی‌شود.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری قرآن و عترت