شنبه 12 آبان 1403

ابتکاری برای برچیدن «مدارس سنگی» زاگرس‌نشین‌ها

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
ابتکاری برای برچیدن «مدارس سنگی» زاگرس‌نشین‌ها

رئیس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور از برنامه‌ریزی برای برچیده شدن مدارس سنگی در کشور خبر داد و گفت: معتقدم کمترین حق یک دانش‌آموز در منطقه محروم این است که سقفی به عنوان کلاس درس برایش بسازیم.

مهرالله رخشانی‌مهر در گفت‌وگو با ایسنا، به وضعیت بودجه‌ای سازمان نوسازی مدارس در لایحه بودجه 1401 اشاره و اظهار کرد: میزان رشد اعتبارات عمرانی وزارت آموزش و پرورش خوب بوده است؛ میانگین رشد اعتبارات سازمان نوسازی مدارس در سال 1401 در لایحه بودجه نسبت به سال 1400، 17 درصد رشد در پیوست یک است و به 5300 میلیارد تومان می‌رسد.

وی افزود: در ردیف‌های متفرقه نیز سهم ما از محل‌هایی چون اعتبارات گاز، مجوز انتشار اوراق، مالیات بر ارزش افزوده، مالیات سیگار و غیره دیده شده است.

رئیس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور با بیان اینکه یکی از برنامه‌های ویژه ما برای سال آینده، جایگزینی مدارس سنگی است گفت: ما امروز دغدغه مدارس سنگی را داریم که حدود 4000 مورد است. مدارس سنگی در نقاط صعب‌العبور واقع شده‌اند و جمعیت دانش‌آموزی آنها متغیر است. این مدارس عمدتا مربوط به عشایر کوچ رو هستند که به عنوان مثال یک زمان از سال 25 دانش‌آموز دارند و یک زمان دیگر پنج دانش‌آموز؛ آنهایی که در کوچ و در مسیر هستند مثلا یک ماه بعد به جمعیت فعلی اضافه می شوند و جمعیت مدرسه به 10 دانش‌آموز می‌رسد و دوباره سه ماه بعد می‌روند و تعداد کم می‌شود.

رخشانی‌مهر ادامه داد: این مناطق صعب العبور هستند و امکان دسترسی به آنها بسیار مشکل است، حتی اگر بخواهیم کانکس هم ببریم باید با هلی کوپتر حمل شود. به همین خاطر از همان مصالح منطقه استفاده و سنگ‌ها را روی هم گذاشته‌اند و اغلب خانه‌هایشان هم از همین جنس است. سنگ‌ها را روی هم چیده‌اند و یک سرپناهی شده و اسمش را مدرسه گذاشته‌اند.

وی تاکید کرد: معتقدم کمترین حق یک دانش‌آموز در منطقه محروم این است که یک سقفی به عنوان کلاس درس برایش بسازیم. نمی‌شود نسبت به اینها بی توجه باشیم و بگوییم همین است که هست. معلم تخصیص می‌دهیم، میز و نیمکت و امکانات می‌دهیم که خوب است، اما بالاخره باید یک اتاقی هم به ویژه برای فصل سرما برای این دانش‌آموزان فراهم کنیم.

رئیس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور با بیان اینکه برچیده شدن و جایگزینی مدارس سنگی در کوتاه مدت هم امکان‌پذیر نیست و شاید در یک دوره چهارساله بشود برای آن برنامه‌ریزی کرد، در پاسخ به اینکه مدارس سنگی بیشتر در کدام استان‌ها پراکنده‌اند عنوان کرد: این مدارس بیشتر در مناطق عشایری واقع هستند که از چهارمحال و بختیاری شروع می‌شود و بعد بخش‌هایی از خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و استان لرستان را دربرمی‌گیرد. در واقع عمده اینها در مرز مشترک بین چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان قرار دارند. البته در استان‌های دیگر چون آذربایجان غربی هم مدرسه سنگی داریم. عمده این مدارس در حاشیه زاگرس و متعلق به زاگرس‌نشین‌هاست.

رخشانی‌مهر درباره مصالح قابل استفاده برای ساخت مدارس سنگی در این مناطق با توجه به دشواری حمل مصالح به واسطه صعب‌العبور بودنشان گفت: در سال‌های گذشته منازل و مدارسی در این مناطق با استفاده از مصالح همانجا و با استفاده از سنگ‌های تراش داده شده ساخته شده‌اند که مقاوم و مناسب هستند و آسیب‌پذیری کمتری در برابر زلزله و... دارند. یکی از راهکارها جایگزینی و ساخت مدارس مناسبی با همین مصالح است.

مدرسه سنگی 12کلاسه در مسجدسلیمان که سال 86 ساخته شده بافت سنگی در «اندیکا» ی خوزستان که از زلزله آسیب ندیده است

انتهای پیام

ابتکاری برای برچیدن «مدارس سنگی» زاگرس‌نشین‌ها 2
ابتکاری برای برچیدن «مدارس سنگی» زاگرس‌نشین‌ها 3
ابتکاری برای برچیدن «مدارس سنگی» زاگرس‌نشین‌ها 4
ابتکاری برای برچیدن «مدارس سنگی» زاگرس‌نشین‌ها 5