احیای روستاها با آبرسانی در انقلاب اسلامی / هشت سد مخزنی که به کمک خشکسالی های خراسانجنوبی آمد
انقلاب اسلامی ایران توانسته است چهره روستاها و شهرها در خراسان جنوبی را از لحاظ تامین آب تغییر دهد و اکنون هشت سد مخزنی چهره روستاها را از محرومیت خارج کرده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از خاورستان، با توجه به روایتهای تاریخی مستند، ابتداییترین نیازهای مردم ایران در دوران پهلوی به خصوص در روستاهای کشور نظیر تامین آب با مشکلات گستردهای مواجه بوده است. در این شرایط حکومت پهلوی هیچ توجهی به توسعه زیرساختهای حیاتی نداشت و اساسا این مسئله را وظیفه خود تلقی نمیکرد.
در ابتدای دهه 50، مسئله آب به بحرانیترین شکل خود رسیده بود، در اوضاعی که کمتر از 5 درصد از روستاهای کشور به زیرساخت تامین آب دسترسی داشت و بسیاری از مردم با شرایط مشقت باری آب خود را تامین میکردند، استفاده از سازوکارهایی نظیر جهاد سازندگی در ابتدای انقلاب اسلامی، روند توسعه زیرساختهای روستایی کشور را با سرعت بسیار زیادی به پیش برد.
مردم بعضی شهرها و بسیاری از روستاهای کشور و استان خراسانجنوبی تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی از نعمت آب شرب سالم و بهداشتی محروم بودند و در کنار این موضوع نهاد و متولی خاص و مشخصی نیز برای تامین این نعمت خدادادی وجود نداشت. به برکت پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی و با تاسیس و راه اندازی شرکت های آب منطقه ای و آب و فاضلاب شهری و روستایی تحول شگرفی در حوزه صنعت آب شرب پدید آمد.
سعید سروری مدیرعامل آب منطقه ای خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار خاورستان، اظهارکرد: شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران با تمام توان تلاش کرده است که علی رغم اقلیم خشک وکویری استان، جهت مصارف مختلف شرب، کشاورزی، صنعت و خدمات برای هم مردم محروم خراسان جنوبی آب پایدار و مطمئن تامین کند.
هشت طرح تغذیه مصنوعی در خراسان جنوبی
وی با بیان اینکه اجرای هشت طرح تغذیه مصنوعی از جمله مهم ترین برنامه های شرکت آب منطقه ای خراسان جنوبی در راستای خدمت رسانی به مردم است، گفت: این طرح ها با هدف مدیریت روانابها صورت گرفته است.
مدیرعامل آب منطقه ای خراسان جنوبی اجرای چهار شبکه آبیاری و زهکشی پایاب سدهای مخزنی از جمله اقداماتی دانست که آب منطقه ای خراسان جنوبی اجرا کرده است.
آبرسانی به شهرک های صنعتی
سروری اجرای دو طرح تامین آب کشاورزی از دیگر طرح های آب منطقه ای برای خراسانجنوبی عنوان کرد و افزود: آبرسانی به شهرک صنعتی شهید رحمانی خوسف و منطقه ویژه اقتصادی از دیگر طرح های آبرسانی به این استان محروم است.
هشت سد مخزنی با ذخیره 75 میلیون مترمکعب
وی احداث هشت سد مخزنی با حجم ذخیره 75 میلیون مترمکعب ازمهم ترین طرح ها برای نگه داشت آب در خراسان جنوبی بیان کرد و یادآورشد: این سدها شامل زره، سیاهو، فرخی، شهیدپارسا، حاجی آباد، نهرین، کریت و دره بید است.
مدیرعامل آب منطقه ای خراسان جنوبی با بیان اینکه اجرای تصفیه خانه شهرهای آب شرب بیرجند را از دیگرطرح های تامین آب سالم برای شهروندان است، افزود: اجرای آبرسانی به پنج شهر خراسان جنوبی از دیگر اقدامات آب منطقه ای به برکت انقلاب اسلامی است.
سروری وجود سدهای مخزنی را یکی از راه های مهم انباشت آب و جلوگیری از خشکسالی بیان کرد و یادآورشد: در حال حاضر حجم مخازن سدهای استان 18 میلیون متر مکعب است که حدود 24 درصد حجم کل مخازن سدها است.
وی با اشاره به اینکه پنج طرح تغذیه مصنوعی در حال انجام است، گفت: طرح تغدیه مصنوعی مشوکی، چاهداشتی، بندان، نویک و آهنگران به خاطر نبود اعتبار به مرحله نهایی نرسیده اند ودر حال رایزنی برای گرفتن اعتبار ونهایی کردن این طرح ها هستیم.
سروری گفت: به لطف خداوند با احداث سدهای مخزنی رواناب ها در خراسان جنوبی مدیریت میشود تا بارندگی های صورت گرفته مدیریت شود و در خدمت کشاورزی و توسعه استان باشد.
با وجود اینکه خشکسالی سالهای اخیر مشکلاتی را در حوزه تامین آب در این استان به وجود آورده و حالا که زیرساخت های آبرسانی در این استان تکمیل شده وجود سدهای ذخیره آب و بندسارهایی که خود کشاورزان راه اندازی می کنند کمک شایانی به مدیریت آبها کرده است که همه این ها به لطف انقلاب اسلامی است.
توسعه سدها برای تامین آب حوزه کشاورزی، حفر چاه برای تامین آب آشامیدنی و استفاده از پساب تصفیه شده فاضلاب در حوزه صنعت از جمله اقدامات مهم انجام شده تا کنون برای رفع مشکلات حوزه آب مورد نیاز این استان است.
که البته در همین ارتباط و با استقرار دولت مردمی سیزدهم، عزم و اراده راسخ مدیران استان خراسانجنوبی منجر به اقدامات مهم و قابل توجهی در راستای برطرف کردن مشکلات تامین آب حوزه های مختلف استان شده است.
دولت مردمی آیت الله رئیسی بر آن است که دورافتاده ترین روستاهای کشور نیز از آب آشامیدنی سالم برخوردار شوند و برهمین اساس توسعه شبکه آبرسانی در راستای عدالت محوری به عنوان یک اولویت کاری در دستور کار دولت سیزدهم و دولتمردان در استان خراسان جنوبی قرار گرفته است.
90 درصد پیش بینی جمعیت بهره مند از آب شرب بهداشتی
بر مبنای جزئیات منتشر شده از برنامه جهاد آبرسانی، وزارت نیرو در صدد است تا در قالب یک برنامه 3 ساله تا پایان دولت سیزدهم زمینه رشد 10 درصدی شاخصهای مذکور را فراهم کرده و جمعیت تحت پوشش آب شرب پایدار بهداشتی را از 80 درصد به 90 درصد برساند.
در همین رابطه 2 جزء گروههای جهادی تخصصی حوزه آب به همراه خیرین در کنار متولیان دولتی این حوزه 3 ضلع مثلث جهاد آبرسانی را تشکیل میدهند.
در اینباره، میثم جعفرزاده، رئیس مرکز جهاد آبرسانی وزارت نیرو در گفتگویی ضمن تشریح اهداف تشکیل مرکز جهاد آبرسانی وزارت نیرو میگوید: تمرکز روی نیازهای آبی ضروری با محوریت تامین نیاز شرب در مناطق مختلف شهری و روستایی از اهداف اساسی این مرکز است که به وسیله توسعه و تعامل با تشکلهای جهادی، گروههای مردم نهاد و خیرین در اجرای طرحهای آبرسانی پیگیری خواهد شد.
جهادآبرسانی فرهنگ نو خدمت رسانی به مناطق محروم
رئیس مرکز جهاد آبرسانی وزارت نیرو ادامه داد: بر این اساس مرکز جهاد آبرسانی الگوی جدید و در حقیقت یک نوع فرهنگ نو خدمت رسانی جهادی برای مناطق محروم است.
به گزارش خاورستان، در آستانه گام دوم انقلاب اسلامی، رویکرد دولت در حوزه توسعه زیرساختهای تامین آب شرب به روستاهای کشور با شدت بیشتری توسط دولت پیگیری شده و امید میرود در آینده نزدیک شرایط برای استفاده همه مردم در سراسر کشور از آب شرب پایدار مهیا شود.
انتهای پیام /